Skvalderkålen velkommen !

Kære Vinvenner,

2303a
Vi starter med en service besked:

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGER: Skovlytoften 1, 2840 HOLTE

søndag den 24. marts: ÅBENT 13:00 til 16:00
mandag den 25. marts: ÅBENT 14:00 til 17:00
tirsdag den 26. marts: ÅBENT 14:00 til 17:00
onsdag den 27. marts: ÅBENT 14:00 til 17:00

fra og med torsdag den 28. t.o.m. mandag den 1. april kun åbent efter forudgående aftale pr. mail senest den 27. marts

tirsdag den 2. april: ÅBENT 14:00 til 17:00
onsdag den 3. april: ÅBENT 14:00 til 17:00

torsdag den 4. april:
ÅBENT 12:30 til 17:00
DOLCETTO DAG:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/36-vinsmagninger/4485-dolcetto-dag-med-oenolog-giorgio-barbero-torsdag-den-4-april-2024-dd4/

Udover artiskokkerne, er skvalderkålen også et sikkert tegn på foråret. De fleste haveejere mener, at der ikke er noget at grine af ved denne invasive plante. Hos os er det: ”Velkommen skvalderkål”! En vigtig ingrediens til mange portioner skvalderkålspesto, som basilikumafløser, og skønne grønne saucer: blandet med olivenolie, hårdkogte æg, ansjoser og saltede kapers. Husk at lægge skvalderkålen i blød i saltvand og så: buon appetito !

OM FORUDBESTILLINGERNE

I morgen er det sidste frist for at sikre jer en del vine til opsigtsvækkende lavere priser. Det er mig magtpåliggende at fremhæve: I DOMI 2022, QUONA Riserva 2020, LUMI 2020 Cabernet Franc på 11%.

Kan ellers ikke li’ at rose mine vine (mere end jeg gør i forvejen), men her finder I virkelig nogle dråber I vil være glade for at have købt.

Især den mousserende EXTRA BRUT 2020 fra Tamellini fortjener mere opmærksomhed fra alle vinvenner, der er glade for bobler af enhver (fransk) art og denomination. Et sandt paradigmeskift:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/

PÅ VEJ

Følgende har forladt producenten og er på vej til terminalen i Verona for at blive leveret samlet: Cristina Zoppis Nebbiolo Monferrato, Franco Mondos Nizza, Sarnum, Copertino. De skulle alle være på lager uge 15. Lambrusco MUTINA er afhentet hos Chiarli og ventes på lager onsdag den 27. marts eller onsdag den 3. april. Jeg skriver rundt, lige så snart som Gudedrikken er på lager i Holte. MUTINA på magnumflaske kan være på lager onsdag den 3. april eller onsdag den 10. april.

"HAR DU NOGLE HVIDVIN, DER ER CREMET OG FADLAGRET ?"

2303b 2303c

Mit svar er som regel: nej. Jeg foretrækker hvide, som er sprøde, dufter af druen og er lagret på rustfristål eller slet ikke lagret. Intensiteten skal komme fra druens kvalitet. Dette er tilfældet for vine som den hvide Ciró Curiale, Trentino Riesling fra Landbohøjskolen, Pianottolo ”blanc de noirs” dvs hvidvin af den blå sangiovese drue og andre i samme stil, som Italien er fuld af.

En gang imellem dog må jeg give mig. Især når jeg finder hvide af høj karat som Chardonnay og Sauvignon fra Maso Thalers højtliggende vinmarker udenfor Bolzano i Sydtyrol.

Vær ikke bange for den store nedsættelse: der var få flasker tilbage og jeg fik dem til en god pris selv:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=EDMA25

DOLCETTO DAG

”Hvorfor skal jeg ofre en almindelig torsdag for at smage på en vin,
de færreste kender og endnu færre bryder sig om?”

Fordi du er en vinnysgerrig vinven. Fordi ønologen Giorgio Barbero kommer og fortæller om druens mange fortolkninger. Fordi du vil opdage en vin, som du ikke vidste eksisterede. Fordi jeg ved, at Dolcetto kommer til at blive den næste succes vin. Fordi du kan smage 18 forskellige Dolcetto: fra de fadlagrede fra 2016 og 2017 til fadprøverne fra 2023.

DRUEN

Blå drue som menes at stamme oprindeligt fra Monferrato, hvorfra druen har bredt sig til stort set resten af hele Piemonte, til den vestlige del af Ligurien. Noget dolcetto dyrkes også i Val d’Aosta, Oltrepo’ Pavese, omkring Piacenza og i omegnen af Milano.(*).

NAVNET

Dolcetto betyder ”det lille søde” og det refererer til druen: navnet til trods er vinen altid tør. Druen nævnes for første gang i en vintekst fra 1799 under navnet ”dossét”. Det dialektalske udtryk ”dossét” henleder tanken til ”dosso”, en forhøjning i terrænet, og nogle mener, at navnet dolcetto skulle betyde ”vin fra vinplanterne dyrket på forhøjninger”. Denne forklaring er dog mindre akkrediteret i forhold til den med reference til druens sødme.

TYPERNE

En af årsagerne til Dolcetto's ”renaissance” er druens tilpasningsevne og karakterskift i forhold til hvor den bliver dyrket. Hvad klima, jordbund og dyrkningstraditioner angår, er der store forskelle fra det solrige og vindblæste Vestligurien i syd til Langhe i nord.

Vi har lært, at Dolcetto altid har været piemontesernes hverdagsvin, ligetil og ukompliceret ideel til at blive nydt ung og kølig. Passer det? Ja men det er en sandhed, der tåler flere modifikationer, som vi vil teste med vinene fra 2016 og 2017. I distrikterne Ovada, Dogliani og Diano d’Alba antager druen ”ulveklæder” og præsenterer sig i flere interessante og især uventede fortolkninger.

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/36-vinsmagninger/4485-dolcetto-dag-med-oenolog-giorgio-barbero-torsdag-den-4-april-2024-dd4/

(*)

ET KURIOSUM: DOLCETTO I TOSCANA

Dolcetto er ellers ikke blandt de tilladte druer i Toscana. Da i sin tid (1973) Pietro Majnoni skulle anlægge en ny sangiovese vinmark, fik ham, ved en fejl, tilsendt dolcetto stiklinger fra planteskolen. Fejlen blev først opdaget ved den første høst, hvor vinen hverken så ud eller smagte som en sangiovese. Myndighederne lod nåden gå for retten i anerkendelse af den ufortsætlige fejl, men druerne kan ikke anvendes til Chianti DOCG. Mange af de oprindelige planter uddøde efterhånden og i 2007 blev de erstattet af sangiovese. Idag udgør dolcetto kun ca. 50% af druerne til Tíntero.

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/26-roedvine/2850-2022-tintero-toscana-igt--majnoni-oekologisk-mg24/

Tíntero (navnet betyder ”gadekryds”, ”herreløs hund”) er naturligvis også med på smagningen den 4. april.

Ciao, Carlo

PS

Vin til påskelammet: hos mig bliver det denne her: https://shop.carlomerolli.dk/produkter/46-bastflasker/4052-paaskebasten-ex-julebasten-chianti--superiore-2021-docg-majnoni-oekologisk--mg24/
men ellers
https://www.youtube.com/watch?v=_wI3tbBk1PA

Næste Ugemail Forrige Ugemail