Mellem Barolo og Lambrusco Love

Kære Vinvenner,

LUMI: VELATHRIS BARNEBARN

Kan I huske Velathri? 100% cabernet franc. Produktionen er på cirka 4.000 flasker. Vinmarken har den helt rigtige jordbund for cabernet franc, løs jord med god andel af kalk.

Udbyttet er på kun 5.000 kg/hektar. Vinen gærer på rustfri stål vha. druens egne gærceller. Lagring på barriques for 15-18 måneder.

Velathri er det gamle etruskiske navn på Volterra, en af de nærmeste nabolandsbyer til Fattoria di Sorbaiano.

Den bliver kun produceret i de velegnede årgange og vi har haft 2009, 2010 og 2019. Om de årgange skrev jeg: ”Det er ikke en svækling vi har med at gøre, og det er tydeligt, at flaskelagring er det, der gavner Vekathri bedst. Alkoholstyrken er på solide 14%: en robust, fyldig "krop" der understøtter en fin bouquet, hvor man kan tydeligt dufte ribs, hindbær og brombær sammen med cabernet francs traditionelle noter af urter. Vinens elegance til trods, ville jeg anbefale Velathri til de saftigere retter fra både det toskanske og det danske køkken: peposo, arista, toskansk bjergskinke, ribeye, T-bone steak, flæskesteg og alle retter der kræver godt bandespil fra vinen. Drik nu til 2020-2022.

ÅRGANG 2020 Vinmarken er den samme men sommerens sol 2020 kyssede ikke Velathris vinmark. Altid samvittighedsfulde Paolo Gotti hos Sorbaiano besluttede at høste de bedste druer lidt før tid og give køb på sukkerindholdet til fordel for kvaliteten. Af de sædvanlige cirka 4.000 flasker gav årgangen knap og nap en fjerdedel: kvaliteten og den ædle cabernet franc er til stede selv i den i disse dage uhørt lave alkoholstyrke: 11%. Sådan er vilkårene for den økologiske drift.

Jeg syntes rigtig godt om vareprøven og er sikker på, at den vil falde i god jord også hos mange vinvenner, især hos dem, der tit spørger efter gode vine med lavere alkoholstyrke. Noget af et fund faktisk: kun 11% i disse år med global opvarming og deraf følgende høje procenter, der skaber så mange problemer fra Chianti til Champagne.

Navnet ”LUMI” betyder ”lys” på italiensk og ”sne” på finsk: en lysende kølig og læskende cabernet franc. Et must for nysgerrige vinelskere og vingourmeter:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/4473-2020-lumi-cabernet-franc-toscana-igt-sorbaiano-ct24/

ET KUP ? ET SCOOP ?

NEJ: VINDRØMMENES HOLDEPLADS
Drømmene flokkes omkring denne Barbera. Hvilke drømme? Om at sidde på familien Schiavenza's restaurant i Serralunga og nyde deres hjemmelavede retter. Om at sidde hjemme hos jer selv med familie, gode venner og det stykke mad I lige har lavet og bedst kan li’.

Barbera d’Alba 2021, den pålidelige og velsmagende flaske rødvin, hvis pris ingen drømme ødelægger:
https://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/3964-2021-barbera-dalba-doc-schiavenza--for24/

BAROLO UDEN BESØGELSESTID

”Carlo, er det ikke lidt dumt at lave et Barolo-fremstød, lige nu mens mange af dine kunder er på vinterferie?” Kloge ord fra en vinven der var forbi lageret forleden.

”Ja, men Barolo er ikke underlagt årets kalender: den skal ud når den skal ud og den løber ingen steder. Schiavenza har lige sendt forsalgsspriser for deres årgang 2020 og jeg har kigget i gemmerne på lageret. Derfor, mens forsalget af den gyldne 2019 Barolo di Serralunga fortsætter - fristen er den 25. februar - er det tid til at tænke på den kommende årgang 2020.

”HVORDAN SMAGER BAROLO 2020?”

Det er lang tid siden, at jeg er holdt op med at spørge fru Maura, Luciano og Walter om de nye årganges beskaffenhed: som I også ved, aftapper Schiavenza ingen vin, der ikke lever op til deres og til Barolo-elskernes forventninger. Sådan var det med den "meget varme" 2003, sådan var det med den fantastiske 2019. Sådan bliver det også med den aktuelle 2020. Købt som beset!

Med Lucianos egne ord: "... jeg finder disse 2020 "molto buoni" allerede nu: garvesyren mærkes, men både i næse og i munden byder de på stor elegance og fin drikbarhed." Til mit spørgsmål om holdbarheden, svarede han” fra nu til 2032-2035”. Nok for mig!

I betragtning af det og i betragtning af, at mængderne i 2020 har været mindre end almindeligvis, er der ingen grund til at tøve med en forudbestilling. Især Perno, som mange måtte gå glip af ifjor, og Prapo' som der kun er tildelt 120 flasker af. Af samme årsag er der ikke planlagt magnumflasker for 2020.

ET PAR ORD OM SCHIAVENZAS PRISSÆTNING

Vi er flere, kunder, fagfolk og vinskribenter, der mener, at i forhold til vinenes høje kvalitet er Schiavenza's pris nogle af de mest sobre. Find alle 2020 her:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=PRIM24

Og hvis I mangler enkelte flasker til jeres samling, finder I en opdateret liste over Barolo her:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/77-barolo/#

På vinterferie? Spørgsmål? Tøv ikke med at skrive tilbage!

LAMBRUSCO LOVE

I år flytter vi Gudedrikken MUTINA & alle Lambrusco til Politikens PRESSE, den 12. og 13. april i forbindelse med deres årlige Italiensk Vinfestival.

Forvent også et Lambrusco kalas på lageret senere på året. Mere info om begivenhederne i de næste mails. Imedens kan I vælge og vrage MUTINA og et væld af Lambrusco og andre gode vine her:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/

Ciao, Carlo

PS

OBS: Hjemmesiden er under opdatering.

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGER: Skovlytoften 1, 2840 HOLTE

  • lørdag den 10. februar: LUKKET
  • søndag den 11. februar: ÅBENT 13:00 til 16:00
  • mandag den 12. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
  • tirsdag den 13. februar: LUKKET
  • onsdag den 14. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
  • torsdag den 15. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
  • fredag den 16. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
  • lørdag den 17. februar: LUKKET
  • søndag den 18. februar: ÅBENT 13:00 til 16:00

Næste Ugemail Forrige Ugemail