Hvem er vi oppe imod

Kære Vinvenner,

2304a
Hvis I er bare almindeligt gode til hovedregning, i hvertfald bedre end mig, vil I vide at Rom, grundlagt anno 753 f.v.t. fyldte i søndags 2.777 år. Jeg skrev ”Tillykke med de 1.271 år” fordi jeg trak 753 fra 2024, i stedet for at lægge det til. Utilgiveligt! ”Scusa Roma!” og tak til de mange vinvenner (to), der gjorde mig opmærksom på det.

Ligeledes behøver I kun være en smule mere matematisk anlagte end mig, for at finde én af årsagerne til, at tildeling af vinene fra Landbohøjskolen i San Michele all’Adige (billede ovenfor) altid er høflig og endda prisfornuftig men altid karrig.

MANGE OM BUDET

Den samlede årlige vinproduktion af de 37 producerede vine er ca. 250.000 flasker. Rigeligt til alle, ville man mene. Men: Fonden Edmund Mach er arbejdsplads for 110 lærere, over 1200 elever, 200 forskere samt 70 teknisk personale og gæsteprofessorer.

Hvor tror I, at alle disse mennesker køber deres vin? Kan man formene de nybagte ønologer at slæbe nogle kasser hjem af den vin, de selv har været med til at fremstille? Og hvis I boede i den smukke landsby San Michele all’Adige ville det ikke være oplagt at besøge instituttets outlet for at forsyne sig? Selvom vi skulle tage højde for, at et statistisk usandsyligt antal af disse cirka 1600 mennesker er afholdsfolk, kan I se at de første cirka 160 flasker om året forsvinder lokalt.

Dette er vi oppe imod. Derfor og for engangs skyld gælder det om at nyde godt af det antal og de priser, jeg har brokket mig til.

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=MACH25

ANBEFALINGER OG HOLDBARHED

En god vinven spurgte mig i går, hvilke vine jeg ville fremhæve. ”Alle” var det prompte svar og det er alvorligt ment. Risikoen er naturligvis, at man bliver forvirret af så mange vine. Han skulle vælge to til sin nydannede vinklub og valget faldt på den sikre Pinot Grigio og den røde økologiske Navicello og – hvis vi bliver begavet med en god sommer – vil den lyserøde Lagrein Kretzer få ben at gå på.

En anden vinven undrede sig over, at Müller-Thurgau kun kostede 75,- kr. Er der noget i vejen med den? Nej og heller ikke med med min kalkyle, denne gang: jeg har anvendt samme avance faktor på disse veritable promotionspriser.

En tredje vinven spurgte til vinenes holdbarhed: for de hvide er det 5 år fra høsten. For de røde læg et par år til, mens Castel San Michele fra 2019 både kan nydes nu og ligge lunt i jeres samling frem til 2029-30.

Forsalget slutter den 5. maj og min anbefaling kan ikke være varm nok: der er smag og kvalitet for alle pengene. Det tåler en gentagelse:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=MACH25

Apropos holdbarhed: forleden skulle jeg finde inspiration til en nem ovnret, pollo al burro, og trak op en af skolens flasker, en Riesling 2019. ”Perfetto”. Desværre var der kun den ene flaske hjemme og den holdt aftensmaden selskab over tre dage. Også ”desværre” er der kun 5 flasker tilbage på lager, med det giver en god idé om, hvor helstøbte disse vine fra Landbohøjskolen er. Til pollo al burro endte vi med at nyde en prøveflaske, af Pietro Majnoni's Toscana Rosso Igt 2022, den samme som I vil finde i den økologiske Bag-in Boks:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/4504--bib-3-liter-rosso-toscana-igt-2022-majnoni/

Behøver jeg at sige, at den kølige røde var et perfekt match? Pollo al burro (kylling i smør) er som sagt en pærenem ret alle kan tilberede: den passer sig selv og imponerer gæsterne, der ikke måtte kende den. Oprindeligt skulle den stamme fra Firenze, hvor det kun er kyllingebryst, der bliver pandestegt og brugt. Her er det hele kyllingen. For opskrift send gerne en svarmail med teksten ”pollo” i Emne/Subject.

OG DET SKULLE VÆRE NOK FOR I DAG……

…men nu ikke for noget er Italien en af verdens to største vinproducenter – hvad dyrkede druetyper angår nok den største: lille mig bliver dagligt ”angrebet” af vine, om hvilke jeg kun kan sige ”hvordan har jeg klaret mig uden indtil nu”? Bianchetta Genovese for eksempel eller de fascinerende new-school 2019 Barolo fra Ravera og fra Le Ginestre eller hvad med Nero d’Avola og Grillo fra det sicilianske Tenuta dell’Abate? For ikke at tale om Schiavenza's klassevine til folkevenlige priser?......

FILOSOFISK SET

Mens vinen for mig er, for så at sige, universets centrum, skal jeg ikke glemme, at sådan er det ikke for de fleste af jer. Jeg kan ikke forlange jeres kontinuerlige totale opmærksomhed (ikke at jeg ikke prøver!) men I (og vi som forbrugere) har kun råd til en overfladisk opmærksomhed, vi vækkes til dåd (købet) kun, når der er en klar fordel (tilbud & procent syndromet). Dertil en sund portion ”dovenskab”: man er tilfreds med det man har, det man kender, og det man kan li’: hvorfor bruge tid på noget nyt og risikere overraskelser?

Sådan er det bare, men kan det forhindre mig i at foreslå det ene fund efter det andet? Når jeg ved, at I vil blive lige så glade for mine forslag, som jeg selv blev det? Find hele Slaraffenlandet her og som i den gamle fakta-reklame ” brug fem minutter længere.”

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/

Ciao,

Carlo

PS

INDBYDELSEN

Jeg tror, at alle, der kan og har råd til det, vil stikke af på en lang weekend allerede fra fyraften den 25. Hvis jeres vej går forbi lageret på Skovlytoften 1, kan I møde den gamle vinhandler der:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=m%F8d

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGER: Skovlytoften 1, 2840 HOLTE

tirsdag den 23. april: LUKKET
onsdag den 24. april: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 25. april: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 26. april: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 27. april LUKKET

Tillykke Theodor !!!

søndag den 28. april: ÅBENT 13:00 til 16:00
mandag den 29. april: ÅBENT 14:00 til 17:00

Tillykke Renzo !!!

tirsdag den 30. april: LUKKET

Næste Ugemail Forrige Ugemail