Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

Alle Ugemails

16.08.2009 Honkytonk Vin

Kære Vinvenner
honkytonkvin.jpg
Kan I spotte honkytonk-vinen i ovenstående billede ? det kan I godt nok ikke: det er den først fra højre. Navnet er PROPILEO hvilket betyder “indgangsbygning til et tempel”. Og så er vi lige kloge. Lad os læse på bagetiketten, det plejer at hjælpe: “Vinen fremstillet efter  omhyggelig udvælgelse af druer, høstet når de er fuldmodne...” Hvilke druer ? det melder etiketten intet om. Jeg smager og gætter mig til cabernet sauvignon, merlot,
måske lidt cesanese. Ikke godt at vide. Bagetiketten belærer os at vinen er fyldig, struktureret, holdbar og at den gør gerne behagelig følgeskab med ovnstegte kødretter, lagrede oste og vildt.  Og hvem ville ikke det ? Betryggende at druerne er høstet når de er fuldmodne men.....hvad ellers ? det er jo en rødvin. Hvad min ven Benedetto Lombardi har brugt kan han ikke engang selv huske : “Det der var i vinmarken.......” “Hvad ? en gammel sko, en høne, en traktor ? en høstpige ?...” - jeg kunne ikke dy mig - “ Benedetto: folk  i al almindelighed og mine kunder i særdeleshed vil gerne vide hvad det er, at de putter i munden. Rimelig, ik ?”  “Ja men så sig at der er cabernet sauvignon, merlot, cesanese, lidt montepulciamo og, øhh, lidt barbera: det er en IgT Lazio, en landvin – pause:  men det smager godt hvad ?”  “Nej det gør den ikke: den er godt nok bedre end det makværk du sendte for et par år siden, under samme navn, men det er absolut ikke det jeg kalder en god vin. Den er prangende, overdådig, på grænse til det anmassende, fyldig og rund, så rund at den stopper lige en station før “sød” og jeg ved ikke rigtigt hvem er der drikker denne slags vine. Ikke mine kunder.”

“Min kone ville godt kunne lide det her. 14% og næsten sød : et par glas og så er hun villig”. Kommentaren, eller noget i den stil, kom ret spontant ud af en af mine medsmagere da jeg skulle teste Propileo. “Jo: der er sikkert nogen der ville kunne lide denne vinstil, faktisk er de blevet ret sjældne, disse typer vine.” Den bemærkning kom fra den anden medsmager. Jeg tog igen et slurk og sagde til mig selv “ Ja, hvorfor ikke ? lad os være alsidige. Jeg skal nok få det solgt, der må være nogen blandt vinvenner som ønsker sig en vin der kan gøre konen villig. Servér Propileo kølig, gerne solo: jo, den er lidt vulgær, en honkytonk vin, til gengæld er den ikke .....helt billig, 85,- kr. “ Jeg endte med at købe ethundreoghalvtreds flasker. Så hvis I er vinnysgerrig eller har I en kone der skal blødgøres, ved hvad I kan bestille.

Noget som til gengælde i SKAL bestille er – helt i den anden grøft -  Donato D’Angelos elegantier af en aglianico 2006: CANNETO. Canneto fremstilles af gårdens ældste vinmarker med et ydeevne på max. firetusinde kilo pr. hektar. Lagringen foregår i “barili” - halv store fade – for atten måneder. Den kortere lagringstid gør det at vinen er “kun” en Basilicata IgT men vineksperter enes om at definere Canneto som “prøvestenen” for alle de aglianico-vine der har elitære ambitioner. Prisen er 145,- kr. for en stor, adræt, komplet og gemmeværdig vin.

Ved siden af Canneto ser I den nye årgang af  cru CIABATTA. Navnet Ciabatta henviser til vinmarkens lange og afrundede form. Lige som netop en hjemmesko en “toffel”. Ciabatta er en Riserva Morellino di Scansano DOC fremstillet af 90% sangiovese (her kaldt morellino) og 10% cabernet sauvignon. Vinen lagrer for tretten måneder på både barriques og store fade og resten af tiden på flaske. Alkoholstyrke er 13,5%. Årgang 2006 er et pletskud i næsten hele Morellino distriktet: denne Ciabatta smager godt nu og vil holde sig i god form frem til 2014-16.

Stadigvæk fra Erik Bantis kyndige og autentisk Morellino-hånd den nye årgang af denne (siden 2007) sydtoskanske DOCG : 2008. Når jeg skriver “autentisk” er det fordi det er det bedste tillægsord for at definere Eriks idé om MORELLINO: en bondevin der kan også begå sig  i de finere kredse men som ikke har glemt sin herkomst. At den “jævne” Morellino har både styrke og finesse, vidste vi  godt. At den kan også klare lagringen kan de første halvtreds af jer sande der vil bestille dagens tilbud for en smagning af  2006, 2007 og 2008.(*) Eriks ambition har altid været at kunne fremstille en vin der smagte godt og hvis pris kunne betales af alle der havde lyst til at nyde et dagligt glas vin.”. 69,- kr.  pr. flaske må siges at være en folkevenlig pris.

Definitionen “folkevenlig” klæder også den første vin til venstre: TÌNTERO 2008 Toscana IgT . En hel liter for 75,- kr. En hel liter af hvad ? Producenten Pietro Majnoni skriver “ Fremstillet af en ualmindelig drueblandning i hvilke finder vi også malvasia nera og sangiovese” “Også” : ja, fordi størstedelen er dolcetto  som havnede ved en fejl i den planteskole hvor engang i halvfjerdserne Pietro købte stiklingerne til sin vingård. Vine er simpelthen d-e-j-l-i-g som hverdagsvin men med sine 13,5% kan den snildt klare en “fiorentina” en T-bone steak og sammensatte kødretter. Nydes noget kølig og hvis I kan ikke drikke hele literen på en gang, vil den tilproppede flaske holde sig godt i et par dage.

Et par måneder og ganske givet længere vil kunne holde den åbne flaske af Pietros olivenolie EVO ( Extra Vergine di Oliva). En af mine kunder brugte ordet “orgasmo” for at beskrive de smagssensationer denne olie gav ham. Så langt ville jeg ikke gå, men det er lige før! Bør prøves af alle engang i livet. Prisen er 165,- kr. for 0,75 liter- I øvrigt er olien økologisk og Tíntero er af økologisk dyrkede druer.

Jeg har strikket sammen et tilbud som er tiltænkt såvel de nye vinvenner, der endnu ikke kender vinene som de gamle der ønsker at opleve gensynets og gensmagens glæde :

For at bestille : 2 x Tíntero, 6 x  Morellino (dvs 2 x 2006, 2007, 2008) og en flaske af hver af ovenstående (i alt 12 flasker)  send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “HONKY” i Emne/Subject. Prisen er 1.179,- kr. Fragt (delvis sponsoreret af Erik banti ): 75,- kr. overalt i landet.

(OBS:  samtlige tomater i billedet er danske, økologisk dyrkede og en hyldest til den nordsjællandske sensommer og frodighed.)

Ciao,
Carlo


(*) Sæt venligstkryds på kalender onsdag den 26. august. Smagning af Erik Bantis & D’Angelos vine samt dinner MED Erik Banti som blandet andet er også winemaker.
Detaljeret indbydelse følger.

GRUPPEKØBET for Riesling monferrato Bianco 2006 DOC Paolo Saracco: målet er nået og de deltagende modtager særskilt faktura.

Og så glæder det mig at vinavsen.dk har fundet glæde i vor “lille” vin fra Sorbaiano. Fem stjerner ud af fem:

Sorbaiano, M, Toscana IGT, Italien 2007 Pris: 67,50 kr. “Hold dog op for en lækker rødvin. En supervin med indtagende duft og en dejlig smag med toner af chokolade.  Den smager simpelt hen godt. Prisen er yderst rimelig.”

OBS! ÆNDRING AF ÅBNINGSTIDERNE
på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
(indgang MODSAT SIDE = på højre side af vores røde bygning!)

I dag  den 16. august: 13:00 til 15:00
Mandag den 17. august: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 18. august: 14:00 til 17:00
Onsdag den 19. august : 14:00 til 17:00
Torsdag den 20. august: 14:00 til 17:00
Fredag den 21. august: 14:00 til 17:00
Lørdag den 22. august: LUKKET
Søndag den 23. august: LUKKET GARAGEVIN
Mandag den 24. august: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 25. august: 14:00 til 17:00
Onsdag den 26. august: LUKKET SMAGNING ERIK BANTI /D’ANGELO
Torsdag den 27. august: 14:00 til 17:00
Fredga den 28. august: 14:00 til 17:00
Lørdag den 29. august: LUKKET
Søndag den 30. august : 13:00 til 15:00
Mandag den 31. august : 14:00 til 17:00
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP