Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

28.06.2022 Fantasmino tid

Kære Vinvenner,

”Fantasmino” dvs ”Det lille spøgelse” er det navn man giver i Italien til det, vi kalder ”ankelsokker”. Det vil sige: det hedder det på dansk, men jeg kalder det stadigvæk ”fantasmino”. Navnet stammer sikkert fra den kendsgerning, at sokken er usynlig, lige som et spøgelse (”fantasma”) som er dog lille: netop ”fantasmino”, om er også navnet på en ond figur i en berømt tegnefilm, men det har ikke noget med vores sag at gøre.

FANTASMINO TID

”Vores sag” er, at anvendelsen af fantasmino falder stort set sammen med det tidspunkt, hvor rosévine kommer på bordet.

Her er halvdelen af vinvennerne allerede stået af, så sparer jeg jer for en opremsning af, hvordan man fremstiller rosé og nej, det med at blande rød og hvid sammen er kun noget I kan gøre i privaten eller hvis I er Champagneproducenter: det er nemlig forbudt i resten af EU.

Farven sidder i drueskallen og man kan op til en vis grad regulere rosénuancen ved at styre, hvor længe drueskallerne er i kontakt med mosten. Man kan også tappe noget af mosten hen ad vejen mens gæringen er i gang, men altså vi efterlader det tekniske til teknikerne og koncentrerer os om….min idé af rosé.

SAFTIG & LIDT KRYDRET

På grund af klima og de gastronomiske traditioner optager ”rosati” en større og bredere plads i Sydeuropas gastronomiske verden. Derfor vælger jeg rosévine, der ”1) smager af noget (godt) 2) er tørre 3) gør godt til (sommer)maden 4) er saftige og 5) en smule krydret. Nemt ikke?

OG FARVEN ?

Så længe I kan se, at det ikke er rødvin, så kan alt bruges. Er selv ikke specielt vild med de ultrasarte roseér, som er populære lige nu, men det er kun min smag, hvilket demonstreres af de rosé jeg har valgt til disse ”fantasminotider”.

2020 LE TRE SORELLE Toscana Igt Økologisk, Guido Gualandi

Det er den type vin, der sætter standarden for hvordan alle ”naturvine” burde smage. Den ville vække jubel i de kredse, der sværger til netop naturvin og det gør den også i min familie. Måske professor Gualandis mest vellykkede vin, som i øvrigt ingen tegn viser på træthed (vinen altså som er fra 2020). Alkoholstyrken seriøse 13,5%

2021 ROSÉ Cinque Scudi Lazio: Lige ankommet og allerede en favorit. Masser af substans i sine 13%: ”testet” på en salat niçoise med ”Bravo!” resultat. Kunne også klare at komme op i temperatur mens vi spiste, uden at tabe smag.

2021 MATINA Magliocco Rosé Calabria IgT Az. Dei Padri: saftig og forholdsvin frugtig, meget balanceret med et strejf af tiltalende ”salt” til slut. Et dejligt nyt bekendtskab. Alkohostyken på 12,5% understreger drikbarheden.

2020 LA NENCIA Pinot Nero Toscana IgT Podere Fortuna: spiller både på elegancen og fylde. All rounder af klasse, tør uden indrømmelser til nogen form for sødme. (Få flasker af 2019 på lager viser denne pinot noirs fine holdbarhed og udviklingsmuligheder) Alkoholstyrken 13%

2020 VIGNUOLO Castel del Monte DOC, Cantina di Andria, Puglia, økologisk. En klassiker fra regionen, der må siges at være ”numero uno” i produktionen af rosévine. Her en mere ligetil og folkelig udgave og ret læskende med sine kun 12,5%

2021 LE FORMELLE Ciró Rosato DOC. Den smager så godt, at den fortjener et billede for sig selv. 20 timers kontakt med gaglioppo drueskallerne. Nyd den solo som aperitif eller til hvidt kød. Alkohostyrken 13%

Der er gratis fragt ved testkassen:

OG NU TIL NOGLE MERE "REGULÆRE" VINE

”Regulære” er lidt af en fornærmelse overfor rosévine, med sådan er det: til trods for roséernes fremgang de sidste 3-4 år, er der stadigvæk mange forbrugere – og vinvenner ! – det betragter rosé som anden klasses vin.

Lige meget hvor ofte jeg anbefaler rosé til for eksempel ”vitello tonnato” – kalvekød med tunfisksauce – ender det altid med, at der vælges en rødvin. Nå, derfor videre til nogle gode anbefalinger: det er 4 vine, som uden at være for tunge i stil, byder på den fylde og den intensitet I ønsker ved siden af grillen og af al (sommer)mad. Lad os se:

7.) 2020 PIANOTTOLO ”Sangiovese” Toscana Igt økologisk I Veroni 13,5%. En forbløffende hvidvin af blå sangiovese druer. Ville ikke være malplaceret blandt de bedste hvide fra Friuli og Trentino. Allrounder og gerne til fejrkræ

8.) 2020 EVOLUZIONE BANCO Chardonnay Lazio Igt Cinque Scudi 14%. Første “udgang” af en hvid fra dette Hus, som I kender for sin Merlot. Fylde og karakter opnået uden fadlagring: masser af Chardonnay smag og tør elegance

9) 2013 CELLE Cabernet Sauvignon Monferrato Rosso DOC Andrea Rinaldi 13,5%. Alle de vinvenner, der har smagt Andreas Celle 2010, bør kaste sig over denne fyldige og frugtrige 2013. Snart 10 år gammel: moden men langt, langt fra færdig. Nyd nu og de næste 5-6 år.

10) 2018/2020 MAESTRO Sorbara Brut Metodo Classico DOC Quinto Passo 12% 2018 er høstens år. 2020 er det år, hvor vinen er blevet aftappet. Brut, med levende fine bobler. Udover at være en Metodo Classico er vinen en ”monopole”: druerne stammer fra vingården Sozzigalli, som ejes af familien Chiarli. Elegant som velkomstdrik, vil også passe fin til skaldyr. Holdbar: boblernes nuværende ”aggressivitet” siger, at ”Maestro”’en vil blive ved med at give nydelse over de næste 5-6 år.

Der er gratis fragt ved bestilling af en testkasse eller af 10-12 flasker gerne blandet af de ovenstående 10 vine:

FORUDBESTILLINGER

Se venligst her for opdateringer og information om ”hvornår kommer min vin”:

FERIELUKKET ??

Nix. Nuller. Zero. Vi der er kommet til Danmark på grund af landets.... klima elsker juli hjemme. Efter at have døjet med de lange og mørke vintermåneder – som var ikke så kolde endda - kan vi nu bare nyde de lange dage og de lyse nætter i korte bukser, korte ærmer og Lambrusco. Derfor: Almindeligt åbent: tjek de aktuelle åbningstider i bunden af den seneste ugemail.

Ciao, Carlo

ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGER Skovlytoften 1, 2840 HOLTE
Undertiden er jeg på lager før og efter nedenstående tider.
Venligst ring 4585 1978 eller send en mail for at træffe aftale

onsdag den 29. juni: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 30. juni: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 1. juli: ÅBENT 14:00 til 17:00br> lørdag den 2. juli: LUKKET
søndag den 3. juli: ÅBENT 13:00 til 16:00
mandag den 4. juli: ÅBENT 14:00 til 17:00
tirsdag den 5. juli: LUKKET
onsdag den 6. juli: ÅBENT 14:00 til 17:00
OBS torsdag den 7. juli OBS ÅBENT 15:00 til 18:00
fredag den 8. juli: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 9. juli: LUKKET
søndag den 10. juli: ÅBENT 13:00 til 16:00

WEBSHOP!

WEBSHOP