![]() |
Marinering med olie, salt, peber, citron og pebermynte havde mørnet fisken. Græskarkernerne gjorde ingen anden forskel end at de beskyttede kulmulens sarte kød, lidt som det sker når man steger under en skorpe af salt eller brøddej, ”en sarcophage”: et udtryk der anvendes af vore franske fætre. ”Sarkofag”: stammer fra græsk og betyder ”det der spiser kød”. Lidt makabert som sagt men ret præcist når vi tænker på, at det er en ”kiste” af butterdej, der gemmer vagtlerne, trøflerne og gåseleveren lige som i Babettes berømte ”cailles i sarcophage”.
Nu var min hjemlige kulmule ikke et gæstebud værd, men den kunne spises. Selvom græskarkernene intet gav til smagen, spillede citron og mynte godt sammen: lidt bid fra salt og peber hjalp også. Det kunstneriske udtryk naturligvis: vi spiser også med øjnene og græskarkernerne tog sig eksotisk ud, men alt i alt ikke en banebrydende ret, der fortjener gentagelse.
Det, der fortjener en gentagelse, er Langhe Rosso 2019 fra Tenuta Cucco. I har købt mange flasker af den før (af årgangene 2014, 2016 og 2018) og, vigtigst, er at det sidste gang jeg kan sælge til mindre end 100 kroner. Producenten den gode Piero Rossi Cairo har sat sig i hovedet at man bygger ikke noget ”brand” op ved at sælge billigt: derfor springer Langhe Rossos almindelig detailpris til en prisklasse vi (I og jeg) ikke rigtigt synes vinen er det værd.
Derfor efter et par måneders ”discussioni” og gensidige ukvemsord er vi kommet til den aftale med Piero, at jeg kan godt få Langhe Rosso 2019 til en pris vi (I og jeg) kan li’: men for sidste gang. Til følgende forudbestillingspris er Langhe Rosso alle pengene værd, faktisk rigtig god valuta for pengene: et scoop. Og det er en årgang 2019, hvis status i metalverden I efterhånden kender rigtig godt:
(Nu er det ikke som med Frank Sinatra, der lavede et utal af ”farewell tours”: Piero Rossi Cairo er både milaneser og advokat. Værre kombination findes næppe….)
![]() |
Årgang 2021 af Mutina er netop ankommet til lageret og jeg er klar til at ekspedere de allerede indkomne forudbestillinger.
Traditionen tro sker der et vagtskifte: årgang 2020 bliver sat ned i pris og årgang 2021… her bliver der ikke rørt ved prisen. Hvis I kunne tænke jer at bruge ”Gudedrikken” til studenterne og/eller til Sankt Hans, kan I vælge og vrage:
(Og frygt ikke: årgang 2020 smager også godt, som bevidnet af de mange vinvenner, der har købt den indtil nu.)
![]() |
Sommeren er, i Italien i hvert fald, årstid for ”insalata di riso”: en klassiker der spises koldt og derfor kan tages med til stranden, til skovturen og i sommerhus. I køleskabet holder rissalaten sig godt over en to tre dage. Jeg har risen til rissalaten og til risotto. Nok en af de bedste ris overhovedet, men I køber den ikke og det er begrænset, hvor meget risotto vi kan spise her i familien.
Derfor får den gode Carnaroli sig en tur i prisnedskæringsmaskinen og jeg sender gerne min opskrift på ”insalata di riso” til de vinvenner, der måtte rekvirere den:
![]() |
En restaurant inde i byen skulle hurtigt bruge en rødvin som husets vin og valgte den røde Birba. Efter en ti dage ringede han og fortalte, at vinen var næsten for god som husets vin og bestilte flere. Og han bemærkede, at vinen smagte lige så godt dagen efter, hvis der skulle være blevet noget tilbage i den åbne flaske. Sådan kan det gå, at man kan tage fejl i begge retninger. Godt så, at der er fri fragt ved 12 flasker.
I ser Birba ovenfor i godt selskab med 2021 Mutina, årgang 2021 af den hvide Pignoletto Superiore og en flaske af en Sorbara Metodo Classico, som jeg har ikke smagt endnu og derfor slutter mailen her.
Ciao, Carlo
< Forrige | Næste > |
---|