Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

30.11.2021 Øst -Vest, et scoop af en (jule)vin og risotto....... a l'amande

Kære Vinvenner,

Jeg ville vove påstanden, at forskellen mellem Rom og Napoli, eller Milano og Torino, ikke er så stor som forskellen mellem København og Esbjerg. ”Nu har vi fast grund under fødderne” sagde fruen, lige så snart Lillebæltsbroen var bag vore skuldre. ”Ah!” floskede jeg – ”man kan tage en pige ud af Jylland, men ikke Jylland ud af en pige.” Standard svaret er: ”Ja, himlen er højere her: der er højt til loftet.”

Må indrømme, at jeg hopper på den og kigger op hver gang: lur mig om jeg kan se nogen forskel i højden på himlen mellem Sjælland og Jylland, om så det er Sønder- eller Vestdelen af Hovedlandet. Dog, uden at jeg nu kaster mig ud i en antropologisk og sociologisk afhandling, oplever jeg faktisk en del forskel og den kan koges ned til to ord: tempo og tonen.

I Jylland snyder tempo’et lidt: der er lige som en tilbagelænet, afslappet indstilling til det, der skal laves. Ingen hidser sig op, man kan få en fornemmelse af, at det der bliver sagt, bliver ikke altid forstået (når det er mig, der taler, i hvert fald) ja, man kan mistænke noget, der nærmere sig ugidelighed: men dér tager man stor fejl. Alt bliver forstået, alt bliver gjort, alt bliver besvaret i det tempo der skal til. Det velovervejede tempo giver plads til rummelighed: der er altid tid til at gøre tingene bedre, til at være proaktiv: ”mangler du noget?” ”skal vi ikke…? ” ”er det ikke bedre…?”. Alt kan lade sig gøre, indenfor rimelighedens grænser, og en smule over.

Tonen er dog den største forskel: der er en høflighed, en empati, en måde at forholde sig til hinanden på på gaden og på job, som er meget forskelligt fra København. Mindre travlt, mere opmærksomt. Tro det eller ej – men det er den samme urbane, venlige tone man oplever på gaden i Napoli eller på Sicilien: de vinvenner, der har været turist de tre steder, vil måske nikke genkendende til min sammenligning. Dristig nok, men sand.

OG VINENE ?

Ja, der er også en smule forskel på, hvordan deltagerne opfører sig ved en vinsmagning. I København glæder jeg mig altid, eller….risikerer jeg, at møde vinvenner, der er langt mere velbevandret udi vinens verden end jeg er: der smages, vurderes, dissekeres, der mindes om den og hine årgang, der sammenlignes med andre årgange, andre kollegaers, andre landes vine. Der prales også en smule, om de fede vine man har smagt, om dem man har i sin kælder: det hører til begivenheden, at man deler sin entusiasme med medsmagerne og….. værten.

Vest for Storebælt: nul pral, meget lidt vinsnak. Gerne gensmag af den vin, der har gjort indtryk: al ”anmeldelse”, subjektive indtryk, ris og ros bliver efterladt til dankortet. Færdigt arbejde.

Derfor ville det måske være interessant at se, hvike vine der gjorde det største indtryk på deltagerne på vinsmagningen i går i Esbjerg:

ET (JULE)SCOOP

Mange vinvenner ved det allerede, da vinen var med i et forsalg sidste forår, men ved ”kontrol smagning” forleden aften blev jeg overrasket over, hvor godt den vin smager. Tillad mig at være glad for mit valg: sjældent har jeg haft en vin, der er mere balanceret, mere komplet end denne EVOLUZIONE. Årgangen, ja, det er den gyldne 2019 og druerne vokser i den vulkanske jord på bakkerne omkring Rom, udbyttet er meget lavt og fadlagring lige just den smule, der skal til for at runde alle elementerne af. Så ved siden af Julebasten© og JuleLambrusco© er den perfekte julevin fundet: Den vil være på smagning søndag den 5. på lager. (Covid forhold en selvfølge)

FORSINKELSE

Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino, Pinot Grigio og vinene fra Landbohøjskolen og fra Maso Thaler er først meldt klar torsdag den 2. december. Det betyder, at levering til lageret vil ske tidligst onsdag den 8. december (uge 49) eller onsdag den 15. december (uge 50). Jeg beklager denne store eksceptionelle forsinkelse også på producenternes vegne og vil holde jer orienteret både her på mail og på ”lufthavnstavlen”.:

MASTERCARD

På manges opfordring er det nu muligt at betale med MasterCard i webshoppen. Kontrakten er underskrevet og der vil kun gå et par dage, før denne betalingsmulighed er aktiveret.

RISOTTO A' L'AMANDE

Min ven Marco ynder at fortælle, at første gang han blev præsenteret for ris à l'amande, hjemme hos sine jyske kommende svigerforældre, undrede han sig over, at de serverede kold og sød risotto... Det var dog lang tid siden. Til jeres "risotto à l'amande" har jeg hjemtaget et parti af den gode Carnaroli risotto, som vil kunne bruges til både en italiensk risotto og til ris à l'amande:

”Carnaroli” anses for at være den bedste af de mange typer ris der findes, også fordi den har et højere indhold af stivelse og derfor bedre tåler små forsinkelser og fejltagelser mht. kogningstid. I næste mail lidt mere om ris, om forskellen på Carnaroli og Carnaroli Classico.

Ciao, Carlo

ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGER Skovlytoften 1, 2840 HOLTE
Undertiden er jeg på lager før og efter nedenstående tider.
Venligst ring 4585 1978 eller send en mail for at træffe aftale.

onsdag den 1. december: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 2. december: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 3. december: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 4. december: LUKKET
søndag den 5. december: ÅBENT 13:00 til 16:00
Udskænkning af EVOLUZIONE 2019 på lager

WEBSHOPPEN

WEBSHOPPEN
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10