18.07.2021 Stikdåsen

Kære Vinvenner,

Fordi den på billedet ovenfor er lille, vil nogen måske kalde den "ciabattina" dvs "lille ciabatta", men hvis I skal bruge en stikdåse næste gang I er i Italien, skal I spørge efter en "ciabatta ("Tcha-bat-tar"). Uanset størrelse. Navnet har den fået, måske, fordi som regel slæber den på gulvet. Det samme gør tøflen, som også hedder ciabatta og brødet, som er blevet populært i Danmark: det har samme afrundede form som en hjemmesko.

Alt det "parliamo italiano" blot for at fortælle, at igår, fredag den 16. juli, har speditøren leveret vinene fra Erik Banti. Blandt disse den røde Ciabatta, som har sit navn fra vinmarkens form, der er aflang og med runde contour som en tøffel. Eriks vine kan I købe her:

Erik besøger os den 5. og 6. august, hvor vi forbereder en smagning i gården på lageret. Indbydelse og program kommer snart.

TIRELLIS NYE

Sammen med hele sit sortiment i den nye årgang 2020 har Pino Tirelli også sendt to nyheder: Prosecco Rosato og Graspo - en ren rød Grasparossa:

VINE TIL AT GLÆDE SIG TIL

Selvom det er tropegrader nu og det sidste I tænker på, er vine til de kommende måneder, så kast alligevel et blik på forudbestillingerne: lutter lagkager (hvis jeg må selv sige det...):

Ciao, Carlo

PS: Da jeg har på vej nogle gode frugtkonserves (og noget "bitter honning") fra Sardinien, skulle jeg gøre det klart for mig selv, hvad forskellen er mellem: confettura, composta og marmellata. På dansk, altså. Herunder er de italienske forskelle: dansk sproghjælp modtages med kyshånd. Lad os se:

CONFETTURA skulle svare til "SYLTETØJ":

sukker, vand, frugtkød (eller frugtpuré) af en eller flere slags frugt. På italiensk skelner man mellem CONFETTURA (minimum 350 gram frugt per kilo produkt) og CONFETTURA EXTRA (minimum 450 gram frugt per kilo produkt).

COMPOSTA = KOMPOT

Forskellig fra CONFETTURA, fordi det indeholder mere frugt og har lavere sulkkerindhold. Sukkeret stammer udelukkende fra frugten.

MARMELLATA: MARMELADE

Her er det en del nemmere: siden 1982 har EU bestemt, at til fremstilling af "marmellata" kan der kun bruges citrusfrugt. Så marmellata er lig med en confettura men kun på basis af citrusfrugt.

Sjovt hvordan det politiske liv har indflydelse også på navnene.
Først var det portugiserne, der med navnet "marmelada" indikerede syltetøj af "marmelo", kvæden. Så kom englænderne, der gav navnet "marmelade" kun til syltetøj af bitre appelsiner, sevilla oranges, selvom det ikke burde være så svært at se forskel på en kvæde og en appelsin. Senere, netop i 1982, fik englænderne resten af EU overtalt til at bruge betegnelsen 'marmelade' kun til syltetøj af citrusfrugt. Nu er de ude af EU men deres sproglige arv fortsætter.

ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGER Skovlytoften 1, 2840 HOLTE
Undertiden er jeg på lager før og efter nedenstående tider.
Venligst ring 4585 1978 eller send en mail for at træffe aftale

søndag den 18. juli: ÅBENT 13:00 til 16:00
mandag den 19. juli: ÅBENT 14:00 til 17:00
tirsdag den 20. juli: LUKKET
onsdag den 21. juli: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 22. juli: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 23. juli: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 24. juli: LUKKET
søndag den 25. juli: ÅBENT 13:00 til 16:00.