![]() |
Formodentligt vil de fleste af jer være mere interesseret i hvad der er i den gule masse, der pryder den flade Marimekko-tallerken end i den røde vin, som familien drak dertil. I får lidt at vide om begge.
Jeg burde dog starte denne mail med at tiltrække jeres opmærksomhed på de mange gode vine I kan sikre jer og de mange gode penge I kan spare ved at forudbestille fra BØLGEN, hvis frist er søndag den 16. maj.
Og det gør jeg også: kig venligst i bunden af mailen for en opdatering og et link til bestilling
![]() |
Både irma og andre supermarkeder fører plader af frisk pasta som kan bruges til lasagne. Mærket "RANA" skiller pladerne med folie: det forhindrer pladerne i at klistre sammen, som det sker ved andre gode mærker, medmindre man tager dem ud af køleskabet i god tid før anvendelse. Man kan også fremstille pladerne selv med vand æg og mel, men det er ikke altid man (jeg) gider eller man (jeg) har tid.
"Fyldet" til lasagne - den grågrønne masse I ser på åbningsbilledet - er en opfordring til kreativitet og bekæmpelse af madspil. Igår blev der brugt: bladselleri, persille, Parmigiano Reggiano, olivenolie, to salsiccia (uden skind) og en håndfuld kapers. Det hele ind i blenderen og så kan I gå i gang med at smøre resultatet på pladerne. Mellem pladerne en mozzarella i små stykker, et par dråber fløde og igen generøst drys af Parmigiano Reggiano.
En halv time i ovnen på 175 grader og så har aftensmaden til fem fået en italiensk barbering.
Til retten skulle der testes to vine: en kontrolsmagning på den røde TIMEO og en regulær smagning af den perlende Pignoletto Frizzante fra godset Santacroce i Monteveglio på bakkerne omkring Bologna.
Pignoletto er en vin der kan fremstilles som stille eller mere eller mindre perlende. I har vist at I kan lide den i begge udgaver. Især den stille Pignoletto Superiore har været én af de stille succes'er i fjor. "Stille" fordi jeg har ikke "pushet" den på nogen speciel måde: I har købt den måske på en anbefaling og købt den igen og igen. Gårsdagens "frizzante" udgave var en god overraskelse: masser af smag, passende syrlighed men også passende fylde og tiltalende friskhed i en moderat alkoholstyrke på 12%: perfekt som aperitif og overraskende velegnet også til spritz. Jeg har samlet de forskellige Pignoletto her:
Druen er mest kendt som komplementær drue til Chianti vine og det er kun i de seneste år, at man er begyndt med at fremstille den som solo. Navnet har ikke noget med "cane" (hund) at gøre og dog: der er nogle, der mener at navnet skyldes "hundedagene", dvs den periode i slutningen af august, når druerne tager farve og begynder at modne. Andre mener at navnet skyldes smagen, der minder, nej ikke den om "våd hund" (hvem har nogensinde smagt en våd hund?) men om hyben (rosa canina).
Det sidste er til at genfinde i den aktuelle TIMEO 2018, som har en robust krop (13,5%), en del fylde og som samtidig fremstår blød med et behageligt typisk toskanskt "bid".
TIMEO betyder "Jeg er bange": producenten valgte dette navn, fordi det ikke er hvert år, at canaiolo kommer til fuld modenhed: druen er sart, modtagelig for plantesygdom og vinmarken anlagt i 1961. Ikke nogen grund dog til at være bange for denne 2018! TIMEO vil gå lige hjem hos de vinvenner, der kender og kan lide vine som Pietro Majnonis unge økoChianti. TIMEO byder på samme klare druesmag og noget mere vægtfylde, hvilket gør den velegnet også til kødretter især fjerkræ. Husk at servere den kølig 16-17 grader. Der er produceret kun 2100 flasker af denne årgang 2018, som vil kunne pynte på jeres bord frem til ultimo 2024.
Der er et lille incitament til de vinvenner, der ønsker at prøve et par flasker af denne forholdsvis sjældne vin:
(-5 dage til fristen)
![]() |
med link inde fra webshoppen til de enkelte leverandører
Der er 34 vine at vælge imellem. I webshoppen er de listet fra den billigste til den dyreste, scroll ned for at se dem alle.
SORBAIANO: Der er allerede blevet bestilt en del flasker af merlot'en FEBO. De to enkeltmarker: Pian del Conte og Rosso delle Miniere er Toscana, når det er bedst.
NYT: CASCINA PACE: distriktet Roero, nabo til Langhe, fortjener mere opmærksomhed fra vinelskerne. Jeg starter med 3 vine, der vil gøre jer glade: en Riserva 2015 af 100% nebbiolo, en Rosato 2020 også 100% nebbiolo og - ser man det: en 2018 Pinot Nero af en elegance og en kvalitet, der påminder os om at her har man dyrket pinot nero druen siden 1853: lidt har de lært.....
MASSIMILIANO CALABRETTA: druen nerello mascalese er 'det nye sort' og alle vinvenner burde stifte bekendtskab med den. Fra Etnas skråninger en del spændende vine. Massimilianos Pinot Nero er et must lige som hans Rosato og den elegante Gajo Gajo. Jeg har tilføjet et par af Massimilianos andre røde vine: Elisir, som er en tiltalende nerello fra yngre vinstokke, og Sara en supernerello. Calabretta bruger topkvalitets cork af sukkerrør (Nomacorc green 100), som udover flere andre fordele eliminerer risiko for propsmag.
CALUSTRA: Petit Verdot og en Nerello Mascalese, som jeg kan ikke andet end anbefale på det varmeste. Tillad mig at insistere!
SAVIGNOLA PAOLINA: Jeg har valgt den gyldne årgang 2015 både som ”annata” og ”Riserva. Huset har "naturligvis" restylet etiketterne men heldigvis ikke vinene, som er stadigvæk og som altid blandt Chianti Classico top-25!
I VERONI: I skrivende stund de sidste 94 flasker af Riserva 2016 Etichetta Storica. Et af jer bekræftet SCOOP, iøvrigt til uændret pris.
SANGIORGIO: specialisten i den grønne drue pignoletto fra bakkerne omkring Bologna. Her i sin stille Superiore udgave og i den læskende hvide frizzante. Begge på lager nu.
TIRELLI: I fjor var der hverken stemning eller vin nok til at bruge Stopai som "julelambrusco" og mange (nogle) har savnet den: nu er den klar sammen med sin rustikke kumpan, Rosso Tirelli, af lambrusco maestri og bonarda. Den Prosecco, som Tirelli køber hos en af de bedste producenter, er efterhånden et husholdningsnavn blandt vinvennerne!
EN BØN: bestil gerne mange af disse vine men bestil dem hver for sig. Det vil sige ikke sammen med andre lagerførte vine. (Ellers går der kage i den på lageret - mere end det er i forvejen, nogle gange.)
I tvivl? Ring eller send mig en mail.
Ciao, Carlo
< Forrige | Næste > |
---|