06.11.2019 Ikke altid en sporvogn og en pige til

Kære Vinvenner,

Som vinhandler er jeg under jeres konstante eksamination: lige som at gå på en line, der er spændt ud mellem producentens kælder og jeres bord. Man føler sig undertiden som en jonglør, der skal holde flere bolde i luften: en spændende vin, de rigtige mængder, en god præsentation, den helt rigtige pris. Nogle gange går det bedre end andre, nogle gange sidder man med følelsen af en vellykket øvelse og venter spændt på jeres bifald: kommer det?

CESANESE DAG: SØNDAG den 10. november 2019

Sådan en følelse har jeg i disse dage, hvor jeg er ved at gøre klar til det rimeligt store Cesanese fremstød på søndag. Kommer I? Vinen har endda fået sit eget frimærke! Jeg er sikker på, at I bliver vilde med Cesanese engang I har smagt den og talt med de 4 meget engagerede producenter:

Omvendt tør jeg ikke sige, hvor glade I vil blive for den italienske julekage "panettone". Første gang jeg importerede, ethundrede og tyve stykker kan jeg huske, endte det med, at mine børn blev nødt til at spise den som morgenmad helt frem til påske. Julen varede sandelig længe for den uforsigtige panettoneindkøber, mig. Det var dengang. Idag kan man købe panettone i flere danske supermarkeder. Det er gode industriprodukter, de samme mærker der også sælges i Italien. Den panettone, som konditoren hos Bar Lazio producerer, er en håndværkspanettone og forskellen kan smages. Om ikke andet så fordi rødvinen Cesanese er blandt ingredienserne. Smag den på søndag og bedøm selv!

Listen over de Cesanese, der er på smagbordene, og tilmeldingslinks, finder I her:

DU STORE KAMEL !

I weekenden besøgte jeg både Podere Fortuna og I Veroni. Hos I Veroni talte vi naturligvis om...bastflasken og Luca tog frem en af de store beholdere, som jeg har omtalt i min tidligere mail: "cammellone", den tre liters bastflaske med den meget lange hals. Idag er den en museumsgenstand, men vi blev enige om, at halvanden liters og to liters bastflasken fortjener et bedre ry end den hidtil har skaffet sig. Det er rigtigt, at bastflasken hører til en tid, hvor folk i Italien drak meget mere vin (147 liter pr. person pr. år (idag knap 36). Det er lige så rigtigt, at bastflasken ikke er ideel for fine gemmevine, hvis flasken skal lægges vandret. Dog har mange vinvenner gode erfaringer med Julebasten© fra tidligere årgange, da en Riserva til enhver tid ville kunne klare en periode på fem-syv år.

På billedet ser I Veronis direktør, sjæl og factotum Dr. Luca Innocenti, glimrende venstre ving - han scorede en "eurogoal" mod Audax Rufinas holdet i søndags. Den kvinde, der står bag ham, er symbol for at bag enhver succesrig mand, står der en kvinde. Det er Paola De Blasi. Hun betragter sig selv som "gartner" hos I Veroni og som "agronoma" - det er hendes rigtige akademiske titel - tager hun sig af vinmarkerne. I Veroni er nu økologisk drevet og det skyldes bl.a. Paolas indsats, at druematerialet er i ren superliga i Rúfina distriktet. I Veroni er idag blandt top fem hvis ikke top tre i Rúfina. Beviset er den silkebløde 2017 I DOMI Chianti DOCG. Vi smagte den flere gange, da den optræder både på de finere restauranter og de mere ydmydige "trattoria" i og omkring Firenze. "I miei tannini devono essere setosi giá da giovani: il sangiovese del Rúfina, se ben curato non e´affatto acido". "Tanninerne i mine vine skal være silkebløde allerede som unge: sangiovese her i Rúfina er slet ikke sursyrlig, hvis man plejer vinplanterne og vinmarkerne ordentligt". Sådan sagde Paola mens hun lod mig smage noget 2018 fra fad: jeg er ikke så meget for at smage vine mens de stadigvæk er rå og under udvikling, men denne 2018 kunne jeg have drukket på stedet. I Veronis 2017 er en hyldest til den gode vin. Det samme gælder 2018, når den kommer engang næste år.

På søndag udløber fristen for flere forudbestillinger, bl.a. af I Veronis DOMI 2017. Kig her og slip bremserne:

samt
VILLA FIORITA med scoop'et IL GIORGIONE:

MONFERRATO: FATTIGMANDS LANGHE ELLER PIEMONTES NYE VINELDORADO ?

Jeg ville svare: begge ting. "Fattigmands" Langhe fordi prisniveauet er en 20-30 % lavere end i Langhe og Piemontes nye Eldorado for alt, hvad mad, vin og landskab angår. Et bevis er ovenstående Villa Fioritas vine og to gode vine fra to producenter, der er venner med hinanden og som har deres jord i et af verdens skønneste områder: netop Monferrato. I hvert fald ifølge Unesco og ifølge mange af de flere og flere vinvenner, der hvert år rejser til de blide bakker mellem Asti og Alessandria og opdager en skattekiste af vin, trøfler gastronomi, kunst og folklore. Jeg ved, at flere danskere har købt hus i Monferrato og turiststrømmen tager til hvert år.

I Monferrato er Barbera dronningedruen og en god Barbera d'Asti er en sand fornøjelse at drikke. Der er to Barbera på tilbud i denne mail, men jeg vil starte med en vin, der har været så dejlig en overraskelse for mig, som jeg er sikker på, at den vil være for jer. Og hold jer til bordet: det er en vin på 100 % cabernet sauvignon !

Jeg har haft vinen i sortiment før, i sin årgange 2005 og 2006: det er den I kan se med den lilla etiket i webshoppen. Jeg kunne smage, at der var gods i Celle men kunne også smage, at vinplanterne på denne solbeskinnede enkeltmark var for unge for at give druer med den kvalitet, finesse og "extra gear", som Celle har nu. Ventetiden på 12 år har bekræftet min intuition, og Andrea Rinaldi, producenten, gav mig også ret. Min første belønning er en portion Celle 2017 til en vennepris, den anden belønning bliver jeres forudbestilling:

Flere vinvenner har allerede "nappet": fortæl det videre til alle, der holder af/kan ikke døje cabernet sauvignon!

En af Andrea Rinaldis venner er Valerio Mondo, en gammel kending der hvert år fremstiller et passende antal magnum af sin NIZZA Barbera d'Asti Superiore. I år var det 60 magnum og de 15 er allerede afsat, da Le Rose 2014 er noget af det fineste I kan give som gave til jer selv eller til nogen, der holder af klassiske vellavede Barbera:

Ciao, Carlo

ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGER Skovlytoften 1, 2840 HOLTE
Undertiden er jeg på lageret både før og efter de nedenfor anførte åbningstider. Ring venligst 4585 1978 eller send mig en mail for nærmere aftale.

I DAG: onsdag den 6. november: ÅBENT 13:00 til 17:00
torsdag den 7. november: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 8. november: ÅBENT 13:00 til 17:00
lørdag den 9. november: LUKKET
søndag den 10. november: LUKKET. Cesanese Dag