Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

08.05.2019 Mest om bryllupper, konfirmationer og Brunelloforudbestillinger

Kære Vinvenner,

I disse dage er der flere af jer, der har været forbi for at købe vin til forestående bryllupper og konfirmationsfester. De fleste ved besked om hvad de ønsker af vine, men der er nogle, der er lidt usikre over hvad der passer til den menú, de har komponeret eller får leveret udefra. Hvis det kan hjælpe, har jeg en facitliste, der kan bruges til at finde både vinenes beskaffenhed og det antal, der er behov for.

En tommelfingerregel siger, at hver gæst ender med at drikke - sammenlagt - én flaske vin. Som regel et glas velkomstdrik, halvanden eller to glas hvidvin og tre glas rødvin. Naturligvis er der nogen, der drikker mere og nogen der drikker mindre, men reglen om én flaske pr. næse plejer at holde stik.

VARIANTER

Hvis der går lang tid - mere end en time - mellem ankomsten/velkomstdrikken og selve spisningen, så regn med en påfyldning af velkomstdrikken. Dvs. to glas pr. gæst. Prosecco er oplagt, mange bruger den halvtørre MUTINA Lambrusco og i disse dage går det stærkt med Bianco Tirelli, en tør og mildt boblende hvid af trebbiano, malvasia og sauvignon. Læskende dejlig. Skulle I finde på at skænke Champagne, tror jeg ikke at nogen vil blive fornærmet. Bortset fra....mig altså!

Hvis arrangementet sker midt på dagen og gæsterne skal køre hjem, bliver der brug for færre flasker. Det samme hvis I skulle servere øl og vand. Aftenarrangementer medfører et noget højere forbrug af vin, især hvis natmad er inkluderet. Reglen om en flaske per gæst bliver sikkert mere elastisk, men forbruget strækker sig sjældent til mere end halvanden flaske pr. gæst.

VINTYPERNE

Hvis der er tale om mere end en halv snes gæster, gælder det om at "ramme bredt" samtidig med, at man sørger for at de valgte vine passer til menu'en. Det vanskeligste at finde vine til er nok buffet: vinene skal være velegnet til alt fra pesto til stegt flæsk, patéer, sild og fiskefilet. En løsning er som regel at satse på flere vine: to til fire diverse vine, som gæsterne kan vælge imellem. Flere forskellige vine på bordet virker iøvrigt festligt og er en god "party mixer", når gæsterne ikke kender hinanden.

Hvis det er en siddende middag med tre eller fire retter, så er det nemmere at finde de vine, der bedst egner sig til menu'en. I begge tilfælde er det vigtigt at afstå fra "overkill": vælg vine der er afstemt til maden, nemme at drikke og har smag fremfor tunge, kraftige vine, der kaster skygge over maden frem for at fremhæve den. Ønsker I at servere nogle store klassikere som Amarone, Brunello, Barolo, så gem dem evt. til sidst, så vinene kan få den rigtige opmærksomhed solo eller til ostebordet. Skikken med at servere de bedste vine til sidst er ikke noget jeg har opfundet: den blev afprøvet for nogen tid siden ved et bryllup i...... Kana og værten fik som bekendt ros for det.

VIN RETUR

Flere kollegaer og især supermarkeder opererer med muligheden for at returnere de evt. ekstra indkøbte flasker. Det er god service og samtidigt er det en satsning fra vinhandlerens side: engang vinene befinder sig hos kunden, knappes der hurtigt op en flaske eller to mere op. Denne mulighed for mersalg har jeg fravalgt, fordi jeg ønsker at garantere for kvaliteten af alle vine, der sendes ud af mit lager også til de næste kunde. Ifm. fester kommer vinene ind og ud af køleskabet eller isspande, om sommeren står vinene på bordet i lang tid, eller i bagbagagen af en bil osv osv. Har sågar oplevet at få vine retur fra fryseren med isdannelse omkring flaskehalsen. Denne mangel på service fra min side betyder, at jeg er blevet ret ferm til at ramme det antal flasker, der skal bruges. I sparer også ulejligheden med at komme tilbage med flasker, hvilket sjældent sker lige dagen efter festen. Og skulle der blive en eller to flasker tilovers, vil de sikkert ikke gå til spilde........

HVAD DER IKKE ER BLEVET TILOVERS...

....er Sticciano økoChianti fra årgang 2017 i 2 liters bastflaske. Medmindre Superbrugsen i Svenstrup (*) stadigvæk har nogen bastflasker til salg, er vinen helt udsolgt, både her og hos Sticciano. Ung Chianti når den er bedst: bast(a). Ingen frygt: jeg har smagt og godkendt årgang 2018 fra samme producent og vinen kan forudbestilles nu:

Ankomsttiden på de andre forudbestilte vine kan I se på "lufthavnstavlen" herunder. I de næste par uger er der lovet ankomst af Sorbaianos Febo og Rosso delle Miniere, af Podere Fortunas knippelgode pinot nero og af Pietro Majnonis Superiore økoChianti 2016 i halvanden liters bastflaske og lige så øko Chianti 2018. Alle vine til tiden med undtagelse af Calabrettas sicilianske vine og Governo alla Toscana, som af forskellige årsager lader vente på sig.

Men det er ikke nok. Lige idag har jeg fået et tilbud på "vor" Brunello di Montalcino med det udtalelsesnemme navn "Kvær-tjek-ki-å". Det er i den ellers forkætrede årgang 2014. Jeg kunne skrive et par sider om gårdens valg om at fremstille sammenlagt tredive tusind flasker istedet for de sædvanlige fyrretusind og en hel masse andre beviser på, at man først skal smage den vin, der er i flasken, før man skriver om den osv osv osv: de stærke i troen blandt vinvenner har ikke brug for salgssnak. Quercecchio 2014 og Rosso di Montalcino 2017 kan forudbestilles her:

EN AF JERES ABSOLUTTE FAVORITTER: GRIGNANO

Og mens vi er i Toscana så check lige dette forudbestillingstilbud på Grignanos 2016 Chianti Rúfina og tøv ikke et sekund med at forudbestille. I har været vilde med 2015 og 2016 er af samme skuffe:

Ciao, Carlo

For den fortrinlige Bianco Tirelli 2018 til velkomstdrik, smørrebrød, lette fiskeanretninger og alskens pastaretter med lige så lette saucer:

ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGER Skovlytoften 1, 2840 HOLTE:
I mange tilfælde kan jeg være på lager uden for følgende normale åbningstider:
send en mail eller ring gerne 4585 1978 for nærmere aftale.

IDAG: onsdag den 8. maj: ÅBENT 13:00 til 17:00
torsdag den 9. maj: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 10. maj: ÅBENT 13:00 til 17:00
lørdag den 11. maj: LUKKET
søndag den 12. maj: ÅBENT 13:00 til 16:00

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10