05.05.2019 Ikke altid Lambrusco (men næsten....)

Kære Vinvenner,

Efter en ordentlig omgang vareprøver på orangevine, naturvine, og Chianti i flere fortolkninger trængte jeg til en regulær vellavet konventionel rødvin. På lager er der knap tres flasker af denne røde fra Landbohøjskolen. i San Michele all'Adige ved Trento. I er efterhånden velbevandret i de hvide og især Pinot Bianco er ved at hitte, men de røde har jeg ikke givet megen opmærksomhed. Forkert af mig fordi studenterne og docenterne fremstiller rødvinene med lige så megen omhu og lige så meget fagkundskab som de hvide. Beviset er denne 2015 Castel San Michele, producentens røde flagskib. Det er en merlot, cabernet sauvignon og cabernet franc blanding. Vinen bliver kun fremstillet i de gode årgange. 2015 er en af de rigtig gode.

EN ELEGANTIER

Lad os høre hvad producenten siger: "Vinen stammer fra vinmarken Weizacker, som ligger 230 meter o.h.o. ikke langt fra Højskolens hovedbygning. Jordbunden beståer af kalk, ler og en del rester fra knuste konkylier fra forhistorisk tid, hvor hele området lå under vand. Vinstokkene er i snit treogtyve år gamle og de giver ca. 5.000- 6.000 kg pr. hektar.

Mosten gærer for to uger sammen med drueskallerne og lagrer så for femten måneder på små fade, hvorefter den færdige vin bliver aftappet. Produktionen er på tolv tusind flasker. Serveres kølig: 17-18 grader og flasken trækkes op mindst en time før servering. Farven er dyb rubinrød, duften er bred og har noter af både ribs, hindbær og krydderier. En yderst balanceret, elegant rødvin der skriger efter rødt kød, hårvildt og fuglevildt. (Vi så stort på anbefalingen og drak Castel San Michele til pappardelle med en aubergine-tomatsauce. Nul protest.) Drik nu og de næste fem-seks år.

("Pappare" betyder "at guffe noget i sig" og "at slubre": pappardelle er nogle brede båndspaghetti, 2-3 cm, de bredeste næst efter fettuccine og tagliatelle. De er velegnet til både "tørre" kødsaucer og grøntsagssaucer, når disse er i rigelige mængder og skal samles op af pastaen. Selvom de findes i hele Italien, regnes pappardelle for en toskansk specialitet og de mest kendte opskrifter som fx pallardelle med haresauce eller kaninsauce stammer også fra Toscana.)

USKIKKEN BREDER SIG......:

Jeg fortalte Pino Tirelli, at vi havde haft besøg af Anselmo Chiarli under LambruscoLove© i søndags og snakken gik på Chiarlis flaskegærede Lambrusco. Pino er ikke den store vintekniker men er heller ikke tabt bag en tryktank, når det gælder Lambrusco: "De Lambrusco som vore fædre fremstillede ved flaskegæring, før og lige after Anden Verdenskrig, kom fra en anden dyrkningsmetode: det var ikke en så intensiv beplantning med samme druetype, produktionerne var mindre og der blev brugt forskellige Lambrusco sorter sammen. Det var holdbare vine og jeg kan ikke huske de fremmede lugte, du finder i visse naturvine og flaskegærede vine idag. Jeg holder mig til tryktanksmetoden".

Jeg kunne dog høre, at han havde kredset omkring emnet, nok fordi sønnen Umberto var lidt med på noderne, som de mange unge, der er åbne for renere, mere oprindelige fødevarer. Først da jeg fortalte, at Anselmo Chiarli var gået med til at lave et ret vellykket eksperiment med en flaskegæret grasparossa, sagde Pino: "OK: ved næste vinhøst laver vi også en prøve, hvis du lover at købe det hele, uanset resultatet....og send mig et par flasker af "din" flaskegærede Grasparossa".

Jeg lovede at sende et par flasker af den nye vin, et par flasker af Il Fondatore og den 100% Sorbara med det i Danmark lidt misvisende navn Quinto Passo: det har ikke noget at gøre med de røde Ripasso, passitivo, appassito, passolo, grande passo, pissopasso og alle de andre fantasifostre på navne fra opmærksomme vinindkøbere. Quinto Passo står for "femte generation", familien Chiarlis femte generation, og er en mousserende metodo classico rosé fremstillet af 100% sorbara og en mousserende metodo classico hvid fremstillet af 80% chardonnay og 20% sorbara.

Renzo Tebano, der har "studeret" dem begge, mener at begge viser baghjulet til mange Franciacorta og mange, dyrere Champagne. Overraskende nok er jeg enig. Begge vine blev rost under LambruscoLove© og begge vine er med i Planet Lambrusco kasse med ialt atten brødre, fætre og kusiner af den boblende race:

IL FONDATORE 2018 Sorbara DOC Fermentato in bottiglia

Kan I ikke magte at tackle atten gudedrikke på én gang, går min anbefaling på, at I starter med IL FONDATORE Sorbara DOC 2018. Servér den ikke alt for kold til stort set alt: på de bedste og de værste restauranter i Modena bliver den serveret til bollito misto. Det er en af de retter, som vi bliver nød til at "granske" engang vi kommer til Modena. Anselmo Chiarli er med på den værste som vært og har sat en af sine medarbejdere til at organisere programmet for et tre dages besøg. Tak til de mange der har tilkendegivet deres interesse: de bliver kontaktet og løbende orienteret særskilt. Imedens kan alle varme op med "grundlæggeren": plakaten afbilder årgang 2011: den første årgang hvor den første Lambrusco overhovedet modtog de tre eftertragtede røde glas:

Ciao, Carlo

PS: Denne her burde ikke mangle i jeres panel af vinoplevelser:

WINE SPECTATORS 92 points
Her er den originale anmeldelse, på engelsk: TENUTA CUCCO Barolo Cerrati Vigna Cucco Riserva 2010
Score: 92 Release Price $94 Country Italy Region Piedmont
Tasting Note
This is fresh, with a beam of submerged cherry and strawberry fruit. Earth and tobacco flavors add depth.
Has all the elements in the right proportions, but the tannins gain the upper hand for now. Just needs time. Best from 2020 through 2036. 400 cases made.
–BS

ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGER Skovlytoften 1, 2840 HOLTE:
I mange tilfælde kan jeg være på lager uden for følgende normale åbningstider:
send en mail eller ring gerne 4585 1978 for nærmere aftale.

IDAG: søndag den 5. maj: 13:00 til 16:00: Smagning af bl.a. Tirellis nye vine
mandag den 6. maj: ÅBENT 13:00 til 17:00
tirsdag den 7. maj: LUKKET
onsdag den 8. maj: ÅBENT 13:00 til 17:00
torsdag den 9. maj: ÅBENT 13:00 til 17:00
fredag den 10. maj: ÅBENT 13:00 til 17:00
lørdag den 11. maj: LUKKET
søndag den 12. maj: ÅBENT 13:00 til 16:00