![]() |
Vegetarer og veganere skip videre til mailens vintilbud, fordi det er barske sager, der kommer her. En god vinveninde skrev: "Hej Carlo, Jeg vil da meget gerne have opskriften på cartiofi coratello - Irma har pt. billige artiskokker, den aflange slags, fem for 22 kr., så jeg har lavet carciofi a la romano i lange baner. Håber typen også kan bruges til din opskrift." Det kan de sagtens. Det skal de faktisk. "Coratella" siger Gyldendals dansk-italienske ordbog er "indvolde af slagtedyr". Navnlig indvolde fra små dyr, lam, gedekid, kanin, mens "corata" refererer til de indre organer hos større slagtedyr og hos mennesket. Mens ordet corata er mindre brugt idag, er diminuitivet "coratella" i konstant brug og stærkt forbundet til det romerske køkken og til foråret. Det er nu og frem til Påske, at man slagter lam og det er nu, at markederne bugner med artiskokker. "Coratella" kan naturligvis tilberedes hele året, men på mange måder er det en forårsbebuder. En smule som stenbidderrogn herhjemme. Der standser dog enhver sammenligning, fordi selvom "coratella" smager enorm godt, er det en af de retter, hvis ingredienser man helst bør fortælle den intetanende og tilfredse gæst om efter at retten er nydt og spist.
Jeg glemte at spørge vinveninden, hvor hun havde fået fat i "coratella", som består af lunge, strube, hjerte, nyrer, lever, milt og brisler. Måske har hun sin trofaste slagter, måske nøjes hun med kun at bruge hjerte og lever. Jeg har sendt hende min opskrift, og hvis I er interesseret, skal I bare sende mig en svarmail med teksten "Coratella" i Emne/Subject.
Det er snart forår og vinbranchen vågner fra vinterhi. Der er flere og flere vinarrangementer i kalenderen. En af slagsen, der lover til at blive ret hyggelig, er Vino Vibbes italienske vinsmagning i Brønshøj. Ikke så meget fordi det er mig, der vil stå og vrøvle, men på grund af de hyggelige omgivelser og den lækre anretning, der vil ledsage vinsmagningen. Bor I I Brønshøj, burde I ikke gå glip af denne lokale begivenhed. Tilmeld jer direkte hos Vino Vibbe, hvor I også vil kunne se vinbarens øvrige arrangementer: http://vinovibbe.dk/events/
Et andet arrangement, som I ikke burde gå glip af, er LambruscoLove søndag den 28. april:
![]() |
...har man også sagt bastflasken! Bortset fra Julebasten@, en ren vinterbasker, er det i den gode årstid, at I lader bastflasken og dets gode indhold ledsage skovture, bryllupper, konfirmationer og andre selskabelige anledninger. Skulle der være brug for det, kan den hurtigt genproppede bast holde vinen klar de næste par dage efter den første udskænkning. Ikke at det sker tit, men rart at vide. Rart også at vide at Superbrugsen i Svenstrup også har vovet pelsen og bestilt en portion bastflasker. Vi er ikke i familie med den gode uddeler, så enten er han bidt af en gal italiener eller også har han set Lambrusco'ens og bastflaskens lys! Jeg håber på en...epidemi af denne form for galskab, så både gudedrikken og bastflaskens gode Chianti kan opleve den genfødsel de fortjener. Sticcianos bast er lovet på lager idag, onsdag den 13. og kan bestilles her:
![]() |
(Bastflasken kommer nok til at se lidt pænere ud end ovenstående photoshoppede udgave. På daværende tidspunkt var etiketten ikke klar. Vi viser basten i sit fulde ornat og skænker vinen på søndag den 17. ds mellem 13.00 og 16.00.
Der er ikke megen vin at udfase, men der er nogle vine, som er ved at blive udsolgt i den lagerførte årgang. Blandt andet Tenuta Cuccos ufadlagrede Barbera 2015. (*) Jeg ønsker dog at tiltrække jeres opmærksomhed på den røde Gragnano, der med sine beskedne 11,5% i alkohol og sine fine bobler er den ideelle vin til pizza. Både pizza og Gragnano kommer fra Napoli og omegn og hvis I læser de hellige tekster, der omhandler italiensk vin, er netop Gragnano den vin, der bliver anbefalet som den perfekte ledsager til pizza. De, der sælger øl, vil mene, at øllet er den bedste ledsager til pizza mens de, der sælger Prosecco, mener at det er Prosecco og så videre og så videre: jeg kender jer for godt og ved, at I ikke er bange for at servere Amarone til pizza og fred være med det. (Vil I vide lidt mere om parring af mad og vin, er der WineClass, der kører seks aftener om emnet (**). Hvorom alting er: pizzafolket i pizzalandet har et køligt glas Gragnano som eneste pizzavin. Nup den nu mens den er i udfasning, fordi fremover vil jeg kun importere den til....mig selv!
Tak for sidst til alle deltagerne i søndags. Vi var så heldige at have blandt "kursisterne" to hobbyolivenolie producenter, en fra Toscana og en fra Provence. De krydrede min causering med erfaringer fra det virkelige liv. Interessen har været større end jeg regnede med og derfor gentager vi smagningen søndag den 17. og søndag den 24. marts. Der er plads til max. 25 deltagere hver søndag og smagningen bliver gennemført ved minimum 12 deltagere. Åbningsbilledet af Renzo Tebano viser de olier, vi smagte: italiensk, spansk, græsk, tunesisk og befrimigvel også olie fra EU. Flere detaljer her:
søndag den 17. marts:
søndag den 24. marts:
![]() |
Pt. har jeg fået en tildeling på sølle trehundrede flasker af hver af hans vine: de vinvenner, som har en forkærlighed for Pietros Chianti, må derfor ty til forudbestilling. Ikke så meget for prisens skyld (lidt at spare er der altid) men for at sikre jer de liflige toskanske dråber:
< Forrige | Næste > |
---|