![]() |
Om Irma køber for mange af dem, eller om det er en planlagt form for mersalg, ved jeg ikke, men det er tit, at fennikel er på tilbud til nedsat pris. Den i ser på billedet, mens den bravt støtter Langhe Rosso 2014, var tilbudt med halvtreds procent rabat. Det kan også være, at Irmas indkøber "tror" på fennikel, mens irmas kunder kun gør det i mindre grad. Måske fordi de ikke ved, hvordan fennikel skal tilberedes. Synd, fordi det er en meget versatil grøntsag, der kan nydes rå, alene, i salater (prøv at snitte den ultratynd og bland den med tunfisk og citron) eller kogt og stegt (gratineret med fåreost) eller i en grydestegt lørdagskylling med stangselleri. Fenniklens søde, næsten lakridsagtige smag, åbner mulighederne for en rask "krydderimassage" - chili, oregano, rosmarin, salvie - af det velvoksne fjerkræ. Lige som fenniklen var den økologiske kylling også på tilbud. Så må jeg leve med, at den er fransk.
Måske i lighed med Irmas indkøber "tror" jeg også på mine varers kvalitet og indkøber derefter. Til lørdagskyllingen har jeg valgt årgang 2014 af Langhe Rosso fra Tenuta Cucco (udtales: kuk-ko). Med sin blanding af nebbiolo, barbera, cabernet sauvignon og merlot byder denne vin på alt det, der kan holde kyllingen med godt selskab. Ditto gælder iøvrigt også hvid kødt, unge oste, charcuteri. Til en pris som ville være en Irma-indkøbers våde drømme:
![]() |
Selvom vinteren er her for alvor, er min/jeres/vor MUTINA udsolgt (tak!) og der skal tænkes på en fyldning af depoterne. Den "elskværdige" (halvtørre/halvsøde) Grasparossa har mange "tifosi" blandt vinvennerne og det er med jer in mente, at jeg lancerer dette forsalg. I får to hele uger for at bestemme jer og for at forudbestille og forudbetale til den larmende lave pris. Efter fristen vil Mutina gå op til en ny pris, som er stadigvæk lige så fornuftig som urokkelig.
Til spørgsmålet "Hvad drikker man Mutina til?", er svaret "Hvad drikker man ikke Mutina til!" Jeg kunne fylde et par mails med alle de kombinationer I har været i stand til at gennemføre: fra velkomstdrik til chokoladekager. Ikke at jeg altid synes, at jeres parringer kan anbefales videre til andre, men så længe I nyder Mutina som I har gjort i år, og de sidste tredive år faktisk, lever vinen op til sit andet navn "Gudedrikken":
![]() |
Her på billedet kan I se de tre skønheder. Jeg har gensmagt "det ydmydige scoop" M di Sorbaiano 2017. Bliver næsten nød til at kreere en ny kategori af vine. "Flybillet-vine" vil måske være et passende navn. Den vin, som vil få jer til at flyve og føle, at I er på ferie, i Toscana i dette tilfælde. Lige så dejlig, fyldig, læskende og velsmagende som de rareste vine italienerne som regel holder for sig selv. Drik den kølig, til alt og gerne til stuetemperatur:
Jeg går ud fra, at I alle ved, hvad det betyder. Derfor var jeg noget overrasket over, at under den seneste WineClass time var der flere, der troede at det betød "den temperatur man har i stuen", den pågældende dag ca. 20-22 grader. Forkert. Udtrykket stammer fra dengang vinene blev opbevaret - på fad eller på flaske - i en kælder. Kældertemperaturen kunne være ret lav og vinen blev derfor i god tid taget op i spisestuen, hvor den kunne tempereres eller som man siger "chambreres" (fra fransk chambre dvs stue, værelse). Dengang kendte man intet til termoruder, radiatorer, isolering og varme i gulvet: temperaturen i (spise)stuen lå gerne omkring de atten grader og det er det, ordet "stuetemperatur" betyder også idag: en ren teknisk angivelse af en serveringstemperatur mellem 17-18 grader.
SIDSTE FRIST IDAG: I VERONI OG DEN SKØNNE QUONA Riserva 2015
(tildelt de maksimale 3 røde glas i Gambero Rosso vinguiden)
![]() |
< Forrige | Næste > |
---|