![]() |
Hvad nytter det, at jeg har nogle rigtig gode og fine Barbera, Langhe Rosso og Nebbiolo(*) til en nærmasokistisk lavpris, når de fleste af jer er interesseret i årgang 2015 af Barolo fra fru Maura Schiavenza?
I de par sidste dage er der indløbet bestillinger fra nye kunder. Navne som jeg ikke har set før og som alle forudbestiller og forudbetaler for Schiavenzas Barolo. Naturligvis er jeg glad for ordrerne og takker for dem, men fra bestillingens art og mængde kan jeg næsten se, at det er en slags opkøbere, der står bag ordrerne. Det kan så være, at mine forsalgspriser er meget fornuftige (det er de da), det kan også godt være at tildelingen er sparsom, også hos andre kollegaer (især tyske), det kan være at alle tegn taler for høje pointtal og prima anmeldelser, når vinguiderne endelig udkommer og Schiavenzas årgang 2015 bliver smagt og vurderet.
Hvorom alting er, så har jeg ikke tænkt mig at "diskriminere": priserne er som de er, alle er velkomne og selvom beholdningen er skrumpet ind til en tredjedel, er der frit slag på alle fire Barolo, så længe min tildeling rækker:
Om årgangen er det svært at sige noget, men ifølge Schiavenza og de andre Barolo producenter, som jeg har kontaktet, sidestilles den med 2004, 2001, 1999, 1997, 1990, 1985: alle år der gav topvine.
Consorzio, sammenlutningen af producenterne af Barolo og Barbaresco, er sædvanligvis og på meget piemontesisk manér
ret forbeholdne og meget faktuelle, når det gælder om at beskrive årgangenens udvikling. I deres pressemeddelelse om
årgang 2015 skrev de: "Nebbiolo fuldendte sin modning med yderst tilfredstillende resultater, med fine tanniner
og stor harmoni i alle de målte parametre (sukker, farve, tanniner). Årgang 2015 har alle forudsætninger for en stor årgang
som få andre i Barolo'ens historie".
Det svarer til fru Mauras korte udsagn "Grandi Barolo", som hun sagde i telefonen. For mig er det garanti nok,
på niveau med de tre stjerner, de fem klaser og de høje pointtal, som familien Schiavenzas vine sikkert vil blive tildelt
engang de kommer i handelen.
På det tidspunkt vil det dog som regel være for sent at anskaffe sig vinene og til den pris de bliver tilbudt nu.
Jeg har aftalt med fru Maura, at jeg samler ordrerne i løbet af december og sender betalingen primo januar.
Vinene bliver officielt frigivet i løbet af marts måned og vil være på lager i Holte ultimo marts medio april.
![]() |
Noget hurtigere vil det gå med levering af Massimiliano Calabrettas vine fra Etna. Fristen for forudbestilling er den 19. december og vinen regnes på lageret i Holte uge 2 eller 3 i 2019. "Håndværksvine" fra en producent, der har vinmarker forskellige steder på Etnas skråninger og insisterer på at lade vinmarkernes forskellige jordbunde og mikroklima være afgørende for vinens karakter. Det har tvunget ham til at fravælge den noget standardiserende DOC vinlovgivning, men det giver til gengæld os vine, som er værd at lede efter og smage. Kig på antallet af de tildelte vine: det er ikke koketteri, hverken fra Massimilianos eller min side: produktionerne er små og fra Japan til USA vokser skaren af vinnydere, der sætter pris på den måde, som vulkanens vine bliver fortolket på:
(Et kommentar til ovenstående billed: Pinot nero kan fås men Rosato og den hvide Minnella er udsolgt)
"Ja, ja" svarede jeg til den ukendte kunde, der ringede fra det hyperaktive Vestjylland "der er masser af gode juleegnede vine i sortimentet. Hvad er jeres budget?" Ordet "budget" er af fransk/engelsk oprindelse: det må være derfor, at det er sjældent brugt vest for Storebælt. "Budget? vi har ikke noget og vi vil hverken betale fragten eller fancy københavnske merpriser." Jeg kan tage fejl, men fornemmer næsten altid en underliggende grad af vagtsomhed, når jyske vinvenner bestiller vin. Er det kun hos mig eller sker det også for andre sjællandske kollegaer? Nå, men kunden er konge og jeg ville vise mig fra min bedste professionelle og servicemindede side: "Er I sikre på, at I har drejet det rigtige nummer?" forhørte jeg mig. "Carlo, det er lang tid siden, at vi har afskaffet drejeskiven på telefonen her i Ribe. Vi har fået dit navn fra en af vore forretningsforbindelser, der må være i familie med dig, så godt han snakker om dine vine. Vi er mest til australske og chilenske vine, men i år giver vi de italienske en chance: send os et tilbud på noget du selv ville drikke." "Nej, jeg drikker noget helt andet (**) det bliver vi ikke venner over: jeg sender nogle forslag på vine I vil synes om og som I vil vende tilbage til, også efter jul."
Det blev til følgende vine, som naturligvis kan bestilles hver for sig. De nye vinvenner fra Ribe endte med at vælge et pænt antal kasser med én af hver af de tre foreslåede vine. Fragten ville de ikke høre tale om, men vi mødtes på halvvejen: de ville betale fragten for 3 styks karton og jeg ville betale fragten for 6 styks karton. Hvis I vidste, hvor mange 3 styks karton, de har bestilt, og hvor mange 6 styks karton, ville I blive lige så overrasket som jeg blev.....Sandt at sige så havde jeg også foreslået den vin, som jeg ved ville være helt perfekt til dansk traditionel julemad dvs. and, gås, flæskesteg med hele baduljen. Desværre sprang dens pris det budget, de ikke havde, men de lokkede en prøveflaske ud af mig. Jeg er sikker på, at de vender tilbage, engang de har smagt den:
![]() |
< Forrige | Næste > |
---|