Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

07.11.2018 Fynske spisekastanjer, du.....

Kære Vinvenner,

Søndag den 11. november: på lager 13.00 til 16.00: ristede kastanjer og udskænkning på lager af "andegnede" vine samt en "kop" Mortens and....

Har I det som jeg, nogen gange, at der er så meget at lave, at man ved ikke ved, hvor man skal starte? Når det sker, dropper jeg det hele og finder noget andet at lave. I mandags, var det en af de dage: jeg fjernede mig fra skærmen og rodede rundt i huset. Stødte på en samling af Fogtdals Illustreret Tidende, som min datter havde fået som gave i sin tid. Fornøjelig og opbyggelig læsning, et obligatorisk pensum for alle dem, der vil kende lidt til Danmarks historie og krønike af de nyere tider. Jeg satte årgangene i orden og da jeg fandt ud af, at der manglede maj 1996, juni 1998 og januar 1992, gik jeg videre glad og tilfreds. Færdigt arbejde og så kunne jeg begynde at beskæftige mig med vores fælles lidelse: vin. Det første jeg gjorde var at tænke på....kastanjer!

KASTANJEDYSTEN

Jeg ringede til Mara, som har været så sød at sende os nogle kastanjer sammen med sine Novum 2018 og Marinus Rosso Piceno Superiore: "Ikke for at være utaknemmmelig men du bør fortælle til dem, hvor du har købt kastanjerne, at størstedelen af kastanjerne var rådne. Heldigvis havde du foræret os så mange, at alle, der kom forbi lageret i søndags (tak for sidst), nåede at få én. Jeg gentager vin & kastanjer på søndag den 11. nov. fra 13.00 til 16.00 men denne gang med danske kastanjer..." "Findes der kastanjer i Danmark?" var det forbløffede svar fra Mara. "Uhmm, jeg vidste heller ikke, at de fandtes, men det gør de da: træer der giver spisekastanjer er ikke så almindelige og de bruges som regel kun som pyntetræer. Her er klimaet for koldt til, at kastanjerne kan modne og spises, men i år altså er det sket. En af vore gode kunder fra Fyn ("Fiun hvad er Fiun?"), Fionia altså, har høstet hele ti kilo af dem og smagen er mere intens end de franske vi kan købe hos frugthandleren. For ikke at tale om dine....."

Mara lovede at sende "castagne controllate" næste gang jeg bestiller vin og det må jeg betragte som en undskyldning og et løfte om erstatning.

Erstatning behøver hun dog ikke at sende for vinene: både NOVUM 2018 og MARINUS Rosso Piceno Superiore blev virkelig påskønnet af de vinvenner, der kom forbi lageret i søndags. Vi gentager smagningen søndag den 11. og satser på at kunne servere bedre kastanjer på selve dagen.

Distant Friends kan trygt bestille de to vine: NOVUM 2018 smager endnu af friskpressede solmodne druer. En tand til den "søde" side, om man vil, men kølig servering hjælper med at tæmme og dæmpe den meget runde smag, der er lige som signaturen for de 20% merlot, der spænder godt af med de 80% sangiovese.

MARINUS er den fuldkomne vintervin, perfekt balance mellem montepulciano og sangiovese: I kan starte med at servere den til Mortens and: I vil ikke stoppe med at nyde den fra nu til der ikke er mere på lager (var der nogen der sagde Jul?):

Producenten, Mara altså, har sendt to andre af sine vine med: den ene, en rød Rosso Piceno, kan snildt tage plads i "De fornuftige 75,-s liste", mens den hvide er en af disse små klenodier, der gør Marche til én af de mest spændende italienske vinregioner.

PECORINO: FÅREOSTEN & FÅREVINEN

Jeg taler om pecorino, der i og omkring byen Offida er DOCG. Denne grønne drue, der deler navnet med en berømt fåreost, dyrkes i Marche, Abruzzo og en lille smule også i Calabria. Det er en vin med en markant personlighed, fin aroma i duften, der efter et "attack" med krydderier afslører fine toner af moden frugt og en elegant let bitter finish. En vin af karakter der kan klare en tre fire år på flasken og udvikle sig på en interessant velsmagende måde i processen:

DEN VIL IKKE GÅ I USA OG PÅ FACEBOOK

Faunen på etiketten ser ud til at have det godt, fortabt i sin dans og bekymrer sig ikke om sin lille dille vel vidende, at funktionen udvikler organet, vokser med opgaven and all that. Det er den slags etiketter, der hører til den europæiske vinkultur og som ofte møder censur hinsides andedammen. Jeg kan huske en rødvin "Cagnina" fra Romagna: på etiketten var der også en faun, der løftede skjorter ne på en bondepige. Nul: det amerikanske Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives forbød importen. Sådan gik det også for selveste Mouton Rotschild årgang 1993 og for andre "frække" europæiske etiketter og fred være med det.

Vi - både I og jeg - har det med at koncentrere os på, hvad der er inde i flasken og ikke udenfor, derfor da Guido Gualandi sagde "I kan få de sidste trehundrede flasker", tøvede jeg ikke et sekund med at slå til for at danse med faunen.

LA DANZA DEL FAUNO

Årgang 2017, en 100% colorino og 100% naturvin. Vent lige et sekund før I skipper videre til næste afsnit. Naturvin og naturvin...: Guido Gualandi har helt sin egen måde at lave vin på. Hans baggrund for at lave vin er... arkæologi! Hans historiske interesse er hans drive som vinmager. Han underviser i vinens og pasta'ens historie på det amerikanske Gonzaga universitet i Firenze og er præsident for Foreningen for Antikke Kornsorter. Og laver altså vin af historisk interesse. Det betyder, at hans vinstokke hovedsageligt er af gamle sorter plantet i 1960'erne, han bruger ingen eller kun naturlig gødning, og det meste lugearbejde foregår i hånden. Det giver druerne et naturligt selvforsvar mod sygdomme og et langt højere indhold af polifenoler og naturligt gær. Druerne presses i hånden og gæres udendørs i kar uden temperaturkontrol. Vinen filtreres ikke men omstikkes, så kun det gode bundfald, der giver saft og kraft til vinen, bevares. Vinene lagres på træfade, dels barrique, dels store fade. Ingen klarering og et uhyre lavt sulftiindhold:11 mg/liter. Hele dyrknings- og fremstillingsprocessen er meget nænsom og vinen bevarer en fantastisk saftighed og ren smag, og en holdbarhed der overgår fantasien.

Ja, Guido Gualandi er samme person, der fremstiller den 2016 Montebetti, som I har lært at elske og som I har forudbestilt en velsignelse af. Som han selv siger: "Montebetti betaler alle mine eksperimenter med de andre druer og vine." Sådan en nysgerrighed, sådan en interesse for naturen, sådan en kreativitet har ikke ramt mig forbi. Jeg har importeret få flasker af hver af alle de vine han har fremstillet, til dels fordi hans produktion er lille, til dels fordi jeg er sikker på, at der blandt vinvennerne er andre som mig, der drives af denne sunde nysgerrighed for vinen og dens verden.

Sjædenheden til trods er Gualandis vine ikke dyre. I kan danse sammen med faunen for 149,- kr. og vinen giver mægtig valuta for pengene, en rimelig billet at betale for at kigge ind i en vinverden udover det sædvanlige: colorino druen har hidtil levet et beskedent liv som "farvegiver" til Chianti, men i Faunens Dans tager den os i hånden med en brilliant rød farve, en blomsterrig bouquet og charmerende blide tanniner. Værsgo':

LISTEN OVER DE FORNUFTIGE 75,- BLIVER LÆNGERE

Nu kan I vælge mellem 12 og 18 fornuftige til enhedsprisen 75,- kroner:

Næsten for fornuftig: (dette gemmer et par scoop og må blive emne for en særmail snart!):

NY OLIE FRA HØSTEN 2018

Hvis alt går som det skal, vil der være både ligurisk olie samt Gualandis og Pietro Majnonis toskanske olie ved WineClass særkursus om olivenolie:

https://wineclass.academy/event/en-aften-om-olivenolie/

Ciao, Carlo

PS: his I hører til de kloge, der har disponeret og forudbestilt nogle vine og draget nytte af den lavere forudbestillingspris, kan I altid checke den forventede ankomsttid her: http://carlomerolli-dk.client1.mailmailmail.net/link.php?M=XX15327314&N=XX89933&L=XX901179&F=H

ÅBNINGSTIDER på lager SKOVLYTOFTEN 1, 2840 HOLTE
Udenfor nedenstående åbningstider: send en email eller ring 4585 1978

I DAG:onsdag den 7. november: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 8. november: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 9. november: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 10. november: LUKKET
søndag den 11. november: ÅBENT 13:00 til 16:00
Ristede kastanjer og udskænkning af "andegnede" vine

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10