Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

16.09.2018 Vivinos ratings, "seconda fascia" og sugo finto

Kære Vinvenner,

IMORGEN: søndag den 16. september: ÅBENT 13:00 til 16:00 Udskænkning på lageret: momondos Giro d'Italia og div.restpartier (udfasning). På smagebordet: Adino, Marino', Nebbiolo 2014, Vino Nobile, Barolo 2013, samt hvide fra Maso Thaler, Sydtyrol

I torsdags var vi fuldt travlt med to smagninger: den ene hos Meyers Manufactorys pop-up shop og den anden hos rejsefirmaet momondo. To helt forskellige oplevelser. Hos eddikemesteren Andreas Harder og mester"norcino" (*) Erik Lautrup-Nielsen endte jeg med at købe mere end vi solgte. Hvem kan klandre mig? Kun veganer og vegetarer kan modstå Eriks culatello, lardo og især bresaola. Bresaola er den luftørrede okseinderlår, som i Eriks udgave var let røget og modnet i blommeeddike. Den ville vinder præmie hvor som helst i verden. Andreas Harder's eddike - den danske balsamico - behøver ingen introduktion, da den efterhånden kan fås hos irma og flere salgsteder rundtomkring i landet. Personlig er jeg meget glad for den tørre og meget anvendelige kirsebæreddike. Det gode septembervejr til trods var kødannelsen svær at få øje på, men vi var meget glade for at have været en del af pop-up shoppen og er med på den værste også næste gang.

MOMONDOS GIRO D'ITALIA

Helt anderledes gik det med momondo, der havde bestilt en "Giro d'Italia": tyve glade og kampklare medarbejdere troppede op halv seks og så gik slaget i gang. Deltagernes gennemsnitlige alder vakte vemodig misundelse hos mig, men det er altid stimulerende at fortælle om italiensk vin til nogen, der, hvad emnet angår, er lige så uvidende som læreivrig. Der kom en god aften ud af det, og tak for sidst til værten og gæsterne. Også hos momondo kommer vi gerne igen.

DE VELSIGNEDE RATINGS

En god aften også for mig: jeg drillede de unge, der havde Vivinos application parat ved smageglassene og "Nå, ville det ikke være bedre, hvis I lod være med at kigge på Vivino, FØR I smager på en vin? Så kan I danne jer jeres egen mening....." Men faktisk blev jeg belært om, at Vivino bruges lige så ofte den anden vej: for at se hvordan andre har bedømt en vin, EFTER at den blev smagt og vurderet."

Uhmmm.....Carlo stands correct. Så længe man bruger Vivino som fingerpeg og undlader slavisk at tro på dens ratings, er det godt. Problemet opstår når applicationens tørre vurderingstal påvirker (og værre: erstatter) ens smagsløg. Heldigvis gik det godt i torsdags: ikke nok med at alle vine kom over gennemsnitlige tal (ingen under 3 komma og én på 4,1 ud af fem) men det skete, at nogle af vinene fik en højere behagsgrad hos deltagerne end hos Vivino.

Jeg har lavet en kasse med de vine, der blev præsenteret, og hvis I lover at smage dem FØR I kigger på Vivinos ratings, giver jeg gratis fragt:

Fælles for alle vinene i kassen er, at jeg har valgt vine af den som Pietro Majnoni kalder for "seconda fascia".

"SECONDA FASCIA"

Det betyder hverken "andenklasse" eller "sekunda", men udtrykket beskriver de vine, som italienerne har kære og nyder mere og oftere end "prima fascia" dvs. elitevinene. Sagt på en anden måde: folk i Barolo drikker ikke Barolo til hverdag men måske en Dolcetto, en Barbera eller en ung Nebbiolo. Folk i Toscana drikker ikke Brunello hver dag men måske en ung Chianti, en Rosso di Montalcino eller en ung sangiovese. Det er ikke kun et spørgsmål om penge, hvor meget elite vinene koster. Det er et spørgsmål om gastronomi. Uden kendskab til og forståelse for ethvert vinlands "seconda fascia", kommer man aldrig til rigtig at forstå det pågældende lands (elite)vine. Det er to sider af samme madkultur og "seconda fascia" (tænk blot på Pietro Majnionis Chianti Superiore!) er netop vine, som er godt lavet, smager godt, har personlighed og karakter og giver et sandt billede af, hvad det er rart at sætte på bordet, både i hverdagen men sandelig også ved festlige lejligheder og ved familie-og venneselskaber.

SUGO FINTO

Da mad og vin går hånd i hånd, skulle vi måske tale om "seconda fascia"s mad. Meget apropos, har jeg "stjålet" en opskrift håndskrevet af en ældre florentinsk husmor, som gav den til en sød, ung dansk pige, som hun havde boende hos sig. Der er hverken noget specielt hemmeligt eller revolutionerende ved opskriften, men jeg kunne ikke stå for charmen af den håndskrevne seddel og den måde, som den nidkært blev opbevaret på. Stavemåden afslører, at opskriften er skrevet af en toskaner og håndskriften, med den blandning af små og store bogstaver, er typisk for en bestemt generation, der kun havde en kortere skolegang. Det er lige før at jeg kan se husmoderen for mig. Det er lige før, at sedlen dufter af en hverdag i familens køkken. Kød er dyrt og traditionelt har man fundet en hel del måder at erstatte det på, i de opfindsomme italienske folkelige madtraditioner. "Sugo finto" er en "forlorn kødragout" dvs en tomatsauce uden kød. Den er perfekt til en god omgang spaghetti eller bedre til "pasta corta": penne, maccheroni, paccheri og lignende korte pasta, der vil vælte sig i sugo'en.

Det med at "vælte sig i sugo'en" er iøvrigt en af de mange traditioner, der deler den italienske gastronomi i to. Generelt, nord for Rom ledsager sugo pastaen og derfor er mængderne af saucen afstemte eller måske underafstemte mængderne af pasta. I Rom og syd for Rom må pasta'en gerne "svømme" i sugoen. Hvorfor blev det sådan, ved jeg ikke, men begge traditioner har deres charme.

Masser af charme har også det feriehus, som Renzo Tebano - netop hjemkommet fra sommerferien - fortalte mig om. "Mountain activities and relaxation": hvis I hører til den type mennesker, der kan li' at holde ferie i naturen, på bjergerne (850 mt. over havets overflade dog kun en time fra Genova og kysten ved Portofino), så skal I skrive til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. eller hvis I kan italiensk ringe til hende (+39 349 63 72 913) for at høre nærmere. Hvis I vil se stedet er koordinaterne: 44 28 34.3895 N og 9 12 21 0078 E. Hils fra Renzo Tebano.

REJSEGUIDE

Mange spørger mig, hvorfor jeg ikke selv står for rejser til vinproducenterne, evt. som guide. Det gør mange kollegaer jo. Sagen er, at jeg ikke er i besiddelse af den fornødne tålmodighed for at være rejseguide for flere deltagere - min fejl - men hvis I vil høre om en vinrejse, som jeg kunne tænke mig at deltage i, som menig deltager, så send mig en svarmail med teksten "Vinrejse" i Emne/Subject.

SCHIAVENZA

Der har gjort sig ledig 6 x Barolo di Serralunga 2014 og 6 x Barolo 2014 DOCG enkeltmark Cerretta. Til alle de gode vinvenner, der har bestilt men ikke afhentet deres Schiavenza vine endnu: jeg har fjernet vinene fra forrest på lageret og "gemt" dem af vejen. Besøgende vinvenner og andre kunder har cirklet rundt om Schiavenza kasserne og spurgt, om de kan købe noget. Jeg svarer naturligvis, at "Desværre nej, alt er udsolgt", men fristelsen til at sælge er lige så stor som kundernes skuffelse, når jeg siger "Desværre nej...."

Ciao, Carlo

(*) Norcino: fra byen Norcia, i Umbrien. Indbyggerne var kendt helt tilbage fra romertiden som dygtige svinslagtere. Navnet "norcino" er senere gået over til at at betegne en svineslagter og "norcineria" er en slagterbutik, der specialiserer sig i svinekød og charcuteri.

IDAG SØNDAG den 16. september: SIDSTE FRIST FOR FORUDBESTILLINGERNE: 2015 Sarnum (SCOOP), Erik Bantis 2016 Spineto Bio (SCOOP) og 2017 Lambrusco Piumaccio: alle har søndag den 16. som sidste frist for forudbestilling og -betaling. Do not be late! Og nej, jeg lover det: vinene er ikke til..... kostpris, men de er ikke langt væk fra:

ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGERET Skovlytoften 1, 2840 Holte
Udenfor nedenstående åbningstider send en mail eller ring venligst 4585 1978

IDAG: søndag den 16. september: ÅBENT 13:00 til 16:00 Udskænkning på lageret: momondos Giro d'Italia og div.restpartier (udfasning). På smagebordet: Adino, Marino', Nebbiolo 2014, Vino Nobile, Barolo 2013, samt hvide fra Maso Thaler, Sydtyrol.

mandag den 17. september: LUKKET
tirsdag den 18. september: LUKKET
onsdag den 19. september: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 20. september: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 21. september: ÅBENT 14:00 til 17:00 Tillykke Giuliano !!!!
lørdag den 22. september: LUKKET
søndag den 23. september: 13:00 til 16:00 - Udskænkning på lageret. Tillykke Valentina !!!
mandag den 24. september: LUKKET
tirsdag den 25. september: LUKKET
onsdag den 26. september: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 27. september: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 28. september: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 29. september: LUKKET LAMBRUSCOLOVE©
https://billetto.dk/da/e/lambrusco-love-2018-2-hold-a-2-timer-billetter-302487
søndag den 30. september: ÅBENT 13:00 til 16:00 - Udskænkning på lageret

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10