Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

15.08.2018 Ren belejring

Kære Vinvenner,

Ren belejring. Undertiden tænker jeg på, hvordan I har det med alle de vintilbud, der springer op på jeres mail, på facebook og alle de sociale media. Ærlig talt: jeg ville blive forvirret. Det bliver jeg faktisk. Tit. Og jeg er endda i branchen. Sagen er, at der er næsten ikke et hjørne af verden, hvor der ikke produceres vin. Vinbønderne bliver dygtigere og dygtigere. Godt at I har....... mig, der finder gode italienske vine til fornuftige priser. Derfor starter vi ugens prædiken med at tale om:

PARMIGIANO REGGIANO

Den italienske industriferie til trods er der sluppet den sidste kølevogn ud af Parma med dejlige tredive kilo kiler. Jeg sælger den kvalitet, jeg selv kan li' og som jeg selv bruger derhjemme. "Bruger" dvs spiser. På pasta, naturligvis, men også i madlavning. Parmigiano Reggiano vil være selvskreven ved Lambruscolove© og det samme gælder Prosciutto di Parma. Den sælger jeg ikke, men I kan bestille jeres Parmigiano Reggiano her:

Flere spørger, hvor længe man kan gemme et kilo guldklump. Det kommer an på, hvor mange I er i jeres familie og hvilket niveau af socialt liv I fører. Hos os, som kun er to, og når vi ikke oplever en kærlig invasion af børn og børnebørn, varer et kilo femten-tyve dage. Skorperne skal I ikke smide væk! De er et uvurderligt bidrag til en minestrone. Renzo Tebano, som er på ferie nu, fortæller at han havde en lille beholder med "croste di Parmigiano", skorperne, med i sit flyttegods fra Genova til København. Selvfølgelig. Som børn kunne vi få timer til at gå med at gnave skroperne tynde. Det gør jeg engang imellem også idag, sådan af ren nostalgi.

KÆRLIGHED HARMONIKA OG NATRIUMKARBONAT

Nostalgien melder sig også ved lyden af en harmonica. Et moderne musikinstrument opfundet så sent som i 1829, men som for mig altid har haft et lidt støvet image. Instrumentet har det med at dukke op til fester på landet. Forbløffende hvor mange kan spille det i Italien. Nok fordi de største og bedste fabrikker findes i Marche regionen. "Hvad laver din far?" "Han spiller harmonika", svarede Tania. "Han vil have at jeg bliver gift på rådhuset." "Er din far kommunist?" Mit spørgsmål var mere end berettiget, fordi Tania og hendes familie var fra Livorno, arnestedet for det italienske kommunistparti i 1921. "Nej, han er anarkist og jeg får masser af ballade, hvis han ved, at jeg er gået ud med en elev fra Søakademiet. Han hader alt militært. Kan du spille et instrument?" "Desværre nej.... hvorfor?" Fordi næste lørdag skal han spille til et bryllup i Rosignano Solvay og jeg kunne præsentere dig, som musiker." "Nå Rosignano er alligevel off limits, så langt fra Livorno må vi elever ikke komme. Jeg ville ellers have mødt din far og høre ham spille..."

Lige på det tidspunkt hørte vi musikken fra en harmonika. Heldigvis var det ikke Tanias far, men vi blev helt stille og holdt hinanden i hånden resten af aften. Noget mere uskyldigt finder I ikke i nogen teenagerhistorie. Jeg var næsten nitten og Tania måske sytten. Det rygtedes, at hun "datede" en udefra, fra Marinen. Hun fik udgangsforbud og da jeg et par lørdage senere samlede alt mit mod og forsøgte at besøge hende i hendes rabalderkvarter, var der en mand, der pludselig stoppede med at spille på sin harmonika og kiggede ned til mig fra en balkon på anden sal: "Er det dig, der er matrosen, der var bange for at hilse på mig i Rosignano?" "Jo, men jeg var ikke bange: vi må ikke bevæge os længere væk end Quercianella. Jeg sagde til Tania at Rosignano er off limits." Manden kiggede på mig og sagde. "Hvis du ikke har nosser til at trodse de dumme forbud, er du ikke god nok til min datter. Pis af med dig". Jeg ville have forklaret, at Tania og mig var glade for hinanden og at jeg faktisk mere var til elektrisk guitar og at Rosignano var et hul i jorden, hvis navn jeg kun kendte som det sted, hvor der produceres Soda Solvay, natriumkarbonat, det i Italien mest udbredte og effektive rengøringsmiddel.

Han så ikke ud som han var interesseret i nogen dialog og det var heller ikke de to unge mænd, der pludselig var dukket op på balkonen ved siden af deres far. Seks måneder senere blev jeg færdiguddannet og forlod Livorno for La Spezia. Siden har jeg ikke hørt om Tania eller Rosignano Solvay.

Indtil for et par uger siden da en god ven anbefalede mig vinene fra Fattoria Kappa, som har sine vinmarker mellem Castellina Marittima og Rosignano Solvay. "Carlo! jeg vil smage de vine" sagde Fabio Simoncini fra Cibi e Vini. "Rosignano er min fødeby!" Ja men så skal vi smage de vine, såsnart som de kommer.

DEN ÆGTE VARE

I venten på vinene fra Rosignano kan I begynde at skillinge sammen til et Barolo-kup af de store. Det er Serralunga 2014 fra Tenuta Cucco. Lige som Tanias far er jeg ikke interesseret i nogen dialog. Har dialogeret nok med Piero Rossi Cairo. "Piero: lige meget hvor god den er, er det stadigvæk en 2014. Ingen af dine fine nordamerikanske kunder vil røre den med en pengepung. Ingen samler, ingen feinschmecker med stor kælder, ingen dedicated followers of Wine Spectator og af alle de andre koloniserende anglesaksiske vinmedia. Årgang 2014 er blevet stemplet som ringe af nogen, der ikke har smagt din og that's it". "Hvorfor vil du så have den?" spurgte Piero lidt pikeret. "Fordi jeg sælger til en skare af banditter, der drikker Barolo også til pandestegt laks. De er flintrende ligeglade med anmelderserne og de har smagt Barolo nok hos mig til at være sikre på, at når jeg skriver, at den smager rigtig godt, så smager den rigtig godt. Det er vinelskere, der først smager på vinen og så kigger på etiketten. De blæser på hvad andre mener..."

Det holdt hårdt. Det er ikke for ingenting, at Piero både er advokat og fra Milano. Som alle milanesere har han en indfødt mistillid til alt, hvad der stammer fra syd for byens mure. "Carlo, I romere aktiverer min Defcon 5 uanset hvad samtalemnet er: nul rabat". Jeg brugte mit sidste kort: "Piero mine kunder har tømt Schiavenzas kælder for Barolo 2014." For dem der ikke ved det, ligger Schiavenzas og Pieros vinmarker tæt på hinanden, og der er måske femhundrede meter mellem Tenuta Cucco, Pieros hovedgård, og Schiavenzas hus og hyggelige "trattoria", hvor Piero er hyppig og tilfreds gæst. "Upmanship" kalder man det på engelsk: det afgjorde sagen til min og jeres favør, men med én betingelse, som den mest snu jurist værdig. "OK: du får din vilje med prisen, men du skal binde dig for det jeg har: to paller." To paller er lig med tolvhundrede flasker. Så ved I hvor I skal købe jeres næste Barolo. SCOOP? Det er ikke tilstrækkelige mængder til at kalde det et SCOOP. Tenuta Cuccos Barolo di Serralunga 2014 kan I sammeligne med hvem I vil når I vil: ren Barolonydelse! Kig her og husk, at det var et scoop allerede da den kostede 245,- kr.:

(Nå I vil sidde og nyde denne Barolo, vil I rose jer selv for det gode valg!)

VILLA FIORITA

Vinene er på lager og I finder et godt tilbud på en testkasse med 4 x 3 vine og gratis fragt her:

Ciao, Carlo

ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGERET beliggende Skovlytoften 1, 2840 HOLTE:
Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978

IDAG: onsdag den 15. august: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 16. august: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 17. august: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 18. august: LUKKET
søndag den 19. august: ÅBENT 13:00 til 15:00

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10