Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

04.07.2018 Et studie i Barbera

Kære Vinvenner,

Barbera er Italiens mest plantede rødvinsdrue. Eller er det sangiovese? Det er sangiovese, skarpt efterfulgt blandt de blå druer af montepulciano og merlot. Barbera er henvist til en sølle fjerde plads og hvis vi tager de grønne vindruer med, finder vi barbera efter trebbiano, catarratto (som stort set kun dyrkes på Sicilien!), glera (Prosecco-druen) og pinot grigio.

EN DARLING OG DET TABTE VM

Placeringen til trods er barbera en elsket drue både hos vinbonden og hos forbrugerne. Barbera karakteriseres af masser af farve og kød men næsten ingen garvesyre. Barbera er stort set en norditaliensk affære, selvom den findes mange steder i resten af Italien som komplementær drue, netop for dens bidrag af farve og "substans". Man plejer at sige, at barberavine kun kan blive så gode som den vinbonde, der dyrker den og fremstiller vinen af den. Fra de fæleste mavepustere til nogle af Italiens bedste rødvine: det er det I kan forvente jer af Barbera. Fra vivace (livlig, dvs med små perler), til frizzante, til stållagret, til fadlagret, både i store fade og siden 1970erne også på barrique. Barriquens (gen)indtræden i den italienske vinverden nemlig i 1970erne har betydet en sand renæssance for barbera.

Der er hverken "mavepustere" eller "frizzante" i den kasse, som jeg havde forberedt i tilfælde af, at Danmark var gået videre. Alle, der interesserer sig for fodbold, har en mening og går med en landsholdstræner i maven. Sket er sket og hvad har vi lært af det? At når det er knald-eller-fald kampe, så skal man smide taktikken væk og angribe fra det første minut. Angreb er det bedste forsvar (det siger italieneren!) og derfor skal man ikke vente til anden halvleg. "Hjertet hinsides hindringen". Hellere risikere at tabe tre nul i en kamp, hvor man ikke har forsøgt at spille taktisk klogt, end at tabe pga. et enkelt straffespark. Straffesparkkonkurrencen er et lotteri. Italien har tabt et par VM finaler på straffespark. Spørg iøvrigt Baggio, Elkjær, Messi og Ronaldo.

SATSNINGEN

Havde jeg satset på at Danmark ville tabe? Egentligt ikke. Det var for mig en win-win situation. Det "Studie i Barbera", som jeg præsenterer i denne mail, var forberedt som et dobbelt-op-tilbud i tilfælde af at drengene var gået videre. Peter Schmeichels glæde over sønnens redninger vil stå for mig som et af de smukkeste øjeblikke i VM og denne Barbera-kasse kan sagtens stå på "egne ben" uden VM: naturligvis til tørst og ikke til trøst.

DEN GODE, DEN BEDRE OG DEN VOVEDE

Speditøren har lovet SOAVE vinene på lager idag, onsdag den "4th og July". Fest for alle USA-borgere og en smule også for os andre, der tror på demokratiets idealer. Da jeg startede i branchen, var Soave den folkelige hvidvin på toliters flasker med skruelåg. Det var ikke toppen af den ønologiske kvalitetsskala men langt bedre end sit eftermæle. Idag er både skruelåg og Soave blevet stuerene og Canosos tre hvide er et perfekt billede på, hvorfor Soave er og altid har været en succesvin. I hænderne på vinbønder, der har vinmarker de rigtige steder og kan mestre den svære kunst at skære ned på udbytte, er de gode resultater sikre. Grobunden er lige så vigtig: bakkerne hvor de to druer, som Soave fremstilles af, garganega og trebbiano veronese, er af vulkansk oprindelse.

VULKANLANDET

Har faktisk skrevet en artikel om de mange vindistrikter i Italien, hvor jorden er af vulkansk oprindelse. I kan finde den på bladet "IL PONTE" ("Broen", mellem Italien og Danmark) eller kan rekvirere den her ved at sende en svarmail med teksten "Vulkan" i Emne/Subject. Apropos det teoretiske: i de sidste mails har jeg et par gange nævnt WineClass. Flere har spugt efter WineClass og jeg har henvist til linket i bunden af denne mail. Selvom jeg jævnt holder vinsmagninger og vinforedrag, er det min første erfaring med struktureret undervisning. Hvad har det givet mig, udover en.... fyrstelig gage? Tro det eller ej, så har jeg også lært en del af de første år. Ikke kun fordi jeg var med som "elev" til Nana Wads gennemgang af Bourgogne og til ønolog Zach Brierly's pædagogisk suveræne forklaring om hvordan en vin bliver til. Nej, det var responsen fra kursisterne, der gav mig et indblik i, hvordan I som dedikerede forbrugere opfatter vinen, jeres spørgsmål, jeres tvivl, jeres erfaringer. Noget er at besvare en mail, noget andet er at se fra jeres ansigtsudtryk, om det jeg fortæller går lige ind eller kræver en ekstra udpensling. Mange af deltagerne har været i Italien og flere kom faktisk fra vinbranchen! Ikke overraskende i realiteten når man tænker på, at når det gælder vinens verdens uendelige aspekter er man altid en lærling. Glæder mig til næste sæson! (*)

Ciao, Carlo

PS: Her en "anmeldelse " jeg kan li' og som jeg håber I også kan bruge:
"Hej Carlo
I sidste uge købte og hentede jeg forskellige vine til festen i vores andelsforening. De tog kegler eller i disse VM tider scorede de flotte mål hos de drikkende. Baroloen fra 13 til den uhyrlige pris vakte glæde, men det var som om at Russolos pinot noir passede bedre til nogen ganer, den var lettere som de der pinot noir jo er. Hvidvinen Vermentino scorer langt højere end prisen i første omgang indikerer, så det var et hit. Prikken over det hele var og er selvfølgelig den Vino Santo, hvis flasker vel nærmest blev vredet for de sidste hellige dråber og den gav indkøberen point. Og så er jeg nær ved at glemme mandelvinen fra Sicilien, som er en fantastisk dyppe vin til biscotti. Måske lide dobbeltkonfekt, men i den forklædning er det jo skide godt. Så tak for det.


(K.K. 2.juli 2018)

Om Vinsanto var jeg ikke i tvivl. I burde alle købe mindst en flaske og smage dens delikate, rustikke finesse: bondepigen uden slør, men Mandelvin? OMG! A blast from the past og en "Taorminaturistfavorit":

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGER beliggende Skovlytoften 1, 2840 HOLTE:
Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978

IDAG: onsdag den 4. juli: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 5. juli ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 6. juli ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 7. juli LUKKET
søndag den 8. juli: ÅBENT 13:00 til 16:00 - udskænkning af vin på lageret. Soave, Vermentino, de hvide fra Edmund Mach (San Michele), Barolo 2013 m.m.
Åbningstiderne for resten af juli måned følger senere: vi holder IKKE ferielukket.

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10