Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

27.06.2018 Barolo til folket og Soave-genkomst

Kære Vinvenner,

Weekenden nærmest druknede i et orgie af rosé og den mest almindelige bemærkning fra gæsterne var: "Jeg brød mig ellers ikke om rosé meeeen....". Fremragende arrangement, et af den slags, der åbner horisonter og efterlod mig med en stærk trang til...rødvin. Spøg til side: der er så mange gode rosé i vinverden og så mange forskellige typer, at de fortjener at blive mere kendte og værdsatte.

Hos deltagerne herskede der stadigvæk en del tvivl om, hvordan man fremstiller rosé og mange troede, at de mørke rosé var sødere end de lyse. Nej: farven afhænger både af druetypen (mere eller mindre farvestof i drueskallen - fx har nebbiolo og pinot nero mindre farve end cabernet sauvignon og barbera) og af hvor længe skallerne er i kontakt med mosten. Kan man lave rosé ved at blande rød og hvid? Det kan man også, men det er ikke rigtigt profitabelt, medmindre det er Champagne rosé, der er tale om. I langt de fleste tilfælde tilsættes en blanding af cognac, sukker og rødvin til den færdige tørre Champagne for at opnå den ønskede lyserøde farvenuance og sødmegrad.

På vores stand var den mest værdsatte rosé Franciacorta Rosé Brut og den potente FUÉ, der med sine 15% tog selv de mest roséfjendtlige gæster på sengen. Nu er det hverdag igen men ikke mere hverdag end at jeg går med en Lambrusco Festival i maven. Det sker i september og stay tuned, fordi denne gang har jeg haft kontakt med en kvalitetskollega og vi vil prøve at involvere flere kvalitetskollegaer. En kvalitetskollega er naturligvis en, der har Lambrusco i sit sortiment........

SOAVE: EN (GAMMEL) NYHED

Overraskende nok har flere spurgt efter Soave. "Flere" hos mig er, når der er mere end to og det var faktisk hele fire vinvenner, der uafhængigt af hinanden har spurgt efter Soave. Jeg har straks kontaktet min gamle leverandør, CANOSO, og lur mig, om de ikke har restyled deres etiketter. Heldigvis har de ikke pillet ved deres kvalitet (som iøvrigt har været konstant siden 1876, deres første produktionsår) og der er nu noget vin på vej.

Traditionen tro vil de stærke i troen og de Soave-tørstige nyde godt af en pæn prisnedsættelse, hvis de forudbestiller og forudbetaler. Canoso ejer syv hektar vinmarker på bakkerne indenfor den klassiske zone (Soave Classico). Produktionen er på ca. 40.000 flasker og selv om de ikke længere bliver produceret som separate enkeltmarksvine, kommer druerne fra to af de anerkendte "cru": Boschetti og Ca del Vento.

Det er derfor en "by the book"-Soave vi har med at gøre: tør, i meget fin balance, og en konsistent undertone af aromatik, der kan minde om melon, mango, eksotisk frugt i det hele taget, men som ikke lægger sig over vinens sunde mineralitet. Elegancen og mineraliteten skyldes både vinstokkenes alder, 30-35 år, og bakkernes vulkanske oprindelse. Jeg er sikker på, at de fire vinvenner, der ledte efter Soave, vil være glade for Canoso og forhåbentlig ikke kun dem. Bestil dem her:

FOLKEBAROLO: BAROLO TIL FOLKET

Jeg skulle have købt alle de tre paller jeg blev tilbudt, men var hverken tillidsfuld eller hurtig nok. Lav ikke samme fejl som jeg gjorde! Læs beskrivelsen og bestil. DMI lover endnu en sommeruge og selv om I ikke kommer i nærheden af en grill, så er der en oplagt Barolo I kan bruge til alt. Den smager som en rigtig god nebbiolo fra de store Huse. Tilbuddet er af den opsigtsvækkende slags, men det varer kun til og med den 1. juli:

"SCOOP: ULEMPEN VED AT VÆRE FOR GOD EN VIN"

En anden vin, der vil pynte både ved siden af grillen og langt fra den, er den gode LENÒS fra Marche. Årgangen er den allevegne udskældte 2014. "Allevegne" undtagen hos mig og hos et par andre kollegaer, der smager på vinen, før de læser årgangstabellen. (Af alle de 2014 jeg har i mit sortiment er der kun én jeg er lidt i tvivl om. Det vender vi tilbage til, når den er "studeret" færdig.) Alle mine 2014 går fra "meget god" til "fremragende" (som fx Cuccos og Schiavenzas Barolo 2014). Lenós placerer sig mellem de to kategorier, da den udover at smage godt byder på en personlig smagsprofil og en virkelig fin "staying power".

Personligheden i vinen stammer sikkert fra kombinationen af sangiovese og den lokale vernaccia nera. Skulle jeg finde et minus ved Lenós er det nemlig dens "staying power": holdbarheden - 2014 til 2022-23 - betyder også, at vinen er sen om at folde sig ud i sin fulde smag og elegance. Det er nødvendigt at åbne Lenós mindst en time i forvejen og hælde den i en karaffel. Hvis I ikke skal bruge hele flasken, så fyld et stort glas halvt op og lad det stå i tre kvarter en time. Lige som alle de gode håndværksvine kræver Lenós en del opmærksomhed, men man bliver rigeligt belønnet af smagen og ikke mindst af prisen: i en kort periode - frem til søndag den 1. juli - kører jeg et tilbud, som I burde kigge lidt nærmere på, da vinen er et SCOOP:

PARMIGIANO REGGIANO ER PÅ LAGER I KØLERUMMET:

LE ROSE 2012 NIzza Barbera d'Asti Superiore, Franco Mondo:
speditøren har lovet den på lager fredag den 29. juni. Til tiden.

Ciao, Carlo

PS.: Dagens perle:

"Carlo, Jeg må dele følgende med dig!
Jeg serverede nogle flasker af din meget omtalte Lambrusco (MUTINA 2017) til gårsdagens studenterfest og det var en stor succes! At sidde sådan en aften med lys himmel og nyde en smagfuld rødvin, som holder 8%, blev overordentlig vel modtaget af gæsterne. Til manges overraskelse, men den holder!"

(J.J. mandag den 25. juni 2018)

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGER beliggende Skovlytoften 1, 2840 HOLTE:
Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978

IDAG: onsdag den 27. juni: Åbent 11:00 til 15:00. Fænomenet NATURVIN smagning på lageret 17:30- 20:30
torsdag den 28. juni: Åbent 13:00 til 17:00
fredag den 29. juni: Åbent 13:00 til 17:00
lørdag den 30. juni: LUKKET
søndag den 1. juli: Åbent 13:00 til 16:00 - udskænkning af vin på lageret: Barolo 2013, Lenós, Vinsanto 2010 m.m.

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8