![]() |
Jeres interesse for naturvine er til at mærke, men dog ikke større end jeres familiesommerferier! Flere vinvenner har skrevet og beklaget, at den 2. juli var de allerede på vej sydpå og derfor denne ændringsdato fra den 2. juli til onsdag den 27. juni.
At emnet er interessant og måske ikke blot et "fænomen" som jeg skrev, bekræftes af selveste "kongen", Angelo Gaja, som fornylig skrev følgende om emnet: "Idag tales der en del om naturvine, som i forhold til den samlede italienske produktion er lig med næsten ingenting, men se blot hvad de har formået at sætte i bevægelse på vinmarkedet. Og hvor startede det hele fra? Fra dem vi kalder "håndværkerbønder". Om naturvinen smager mere eller mindre godt er ikke pointen. Hver især kan definere naturvin som man bedst synes om. Det er noget nyt, og personlig tror jeg ikke, at det vil vare ved, men lad håndværkervinbønderne arbejde i fred, og lad os befri dem fra det tunge bureaukrati."
Nu kan man roligt sige, at Angelo Gajas omsætning intet har at frygte fra naturvinsbølgen, om den så skulle blive hundrede gange større: det interessante er, at han er opmærksom på "fænomenet" og henskriver det til den bevægelse af små og mellemstore vinbønder, der er Italiens særkende og sande rygrad i produktionen af kvalitetsvine. Det er ikke bare et spørgsmål om "lidt har også ret" men en anerkendelse af den motivation og den kreativitet, der præger bevægelsen. Lad os se hvad I mener efter at I har smagt to af de mest markante repræsentanter for naturvine.
Som referencevine har jeg også valgt at skænke udvalgte vine fra "the natural woman", Arianna Occhipinti, som har været en af bannerførerne indenfor bevægelsen.
![]() |
I den mere "kedelige" dvs konventionelle afdeling af vinproduktionen er der good news: speditøren har lovet min/Jeres/vor MUTINA på lager idag onsdag den 20. juni. Just in time for Sankt Hans. Den noget diskriminerende titels formål er ikke at diskriminere drengene, men en konstatering af at salget af MUTINA sker for 57,4% vedkommende til kvinder. Så enten er det en "kvindevin" eller også køber pigerne MUTINA til mændene. Eller igen, er der mænd der er bange for, at deres maskulinitet bliver draget i tvivl, hvis man ser dem købe Lambrusco? Alvorlige spørgsmål men som min ven og leverandør Anselmo Chiarli siger: "Ingen synes om Lambrusco, men alle tisser den." Det han mener er, at Lambrusco er Italiens mest solgte vin i supermarkeds sektoren. I den mere seriøse del af vinbranchen er Lambrusco ved at få en renaissance, der nu har varet i snart ti år, i Italien, og man kan begynde at købe Lambrusco, især den tørre Sorbara, fremstillet efter champagne metoden ups: metodo classico metoden. Chiarli har ligefrem dannet et datterselskab, som udelukkende koncentrerer sig om denne type vin. Navnet er, i danske øjne, lidt uheldigt, fordi vinene hedder "QUINTO PASSO". Navnet henviser ikke til de mange mere eller mindre drikkelige passito-vine, der befænger de danske vinhylder, men at det er den femte generation af Charli familien, der har vovet skridtet, fra den ydmyge Lambrusco til den fineste række af mousserende vine.
Successen har været enorm i Italien og hos Chiarlis udenlandske importører. Tildelingen er derfor endnu mere karrig end fra..... Landbohøjskolen. Jeg har fået cirka tres flasker fra Chiarli og hvis I er til klassiske mousserende vine, burde I ikke gå glip af den hvide 80% chardonnay og 20% sorbara. Rosé-udgaven er nok den mest "revolutionerende", da den er på 100% sorbara druer. Begge vine er brut:
![]() |
Med risiko for at lyde selvrosende vil jeg vove påstanden, at I ikke finder en bedre Chianti Classico til prisen end disse to Fietri: både årgang 2013 og Riserva 2011 vil sætte Chianti Classico elskere i sindsbevægelse. Flere vinvenner "har været dér" og jeg nævner det igen, fordi tilbuddet varer hele juni:
![]() |
< Forrige | Næste > |
---|