Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

10.06.2018 Tre tomaters sauce og Stendahls syndrom

Kære Vinvenner,

For én, der giver den som "docent" i WineClass vinkurserne, risikerer jeg at miste den smule troværdighed jeg har tilbage, hvis jeg skriver, som jeg gør, at den røde 2016 Rosso di Montalcino passede, nej ikke bare fint, men på fremragende vis, til orecchiette med tomat- og fiskesauce. Rødvin til fisk? Ikke noget nyt. Der er skrevet tykke bøger om emnet og iøvrigt ved I, at I kan drikke hvad I vil til jeres mad, blot vinen er købt hos....mig. Vi taler tit om vinens temperatur og parring af vin & mad. Der er dog flere elementer vi glemmer: nyderens "temperatur". Der er forskel på, om I er oplagte eller trætte, om det er en varm sommerdag eller en kold vinteraften, om maden er let og "elegant" eller om den byder på smagfuld substans, som de hjemmelavede "orecchiette", de tykke dejskiver, der bliver formet som "små ører". Saucen spiller også en rolle: en let tomatsauce ville formodentlig kunne have nøjes med en let hvid eller en rosé. Saucen på billedet ovenfor bestod af tre forskellige tomater, hver behandlet på sin måde (ovnstegt, confit, concassé), før skaldyret blev vendt i den.

FRA DEN DYBE SYD

Det kan lyde lidt...dekadent, det med de tre tomater, men opskriften er traditionel og stammer fra omkring Bari i Apulien fra dengang intet blev smidt væk: de tomater, der var frasorteret pga. sorte pletter eller mugdannelse, blev renset og tilberedt hver for sig for så at blive blandet i en tyk og bastant sauce. I kan prøve det derhjemme: en tredjedel af tomaterne bliver langtidsbagt i ovnen, en tredjedel hakkes i små stykker og drysses med sukker, salt og peber, i den sidste tredjedel fjerner I frøene, skærer tomaterne i små firkanter og blander dem med basilikum, salt og peber. Til sidst hælder I det hele i en varm pande, hvor I i forvejen har tilsat lidt olie, et finthakket løg og en smule vand. Sautér det hele ved fuldt blus, indtil de tre saucer er blendet godt sammen og indkogningen netop påbegyndt. Saucen kan bruges som den er, men i det konkrete tilfælde blev skallerne af skaldyr og en enkelt jomfruhummer vendt i.

Saucens robuste karakter "asfalterede" de to elegante hvide (Incrocio manzoni 2016 og 2016 Chardonnay fra Maso Thaler), mens den passede perfekt til den rene sangiovese grosso 2016 Rosso di Montalcino fra "Kvær-tjek-ki-å". Lidt hjalp det også, at både vinene og jeg sad i skyggen. Rosso'en må have været en 17-18 grader og passede som sagt perfekt til denne ret og så sikker som amen i kirken også til mange andre....:

STENDAHL SYNDROMET

Selvom jeg nærmest hver dag vender mig i italiensk vin, oplever jeg i disse dage en slags Stendhalsyndrom. Så mange vinnyheder fra leverandørerne og så mange gode vine, at jeg ikke ved, hvor jeg skal starte. Nu giver det sig ikke udtryk hos mig i form af svimmelhed eller hjertebanken, som det gjorde for den franske forfatter Stendahl, da han besøgte Uffizi museet i Firenze og blev overrumplet af så megen skønhed, men alligevel indtræder der en vis forvirring hos mig, når jeg oplever mængden af gode vine, som jeg har at tilbyde og fortælle jer om. Med henblik på salg, naturligvis. Det rare er, at der er noget for alle smage og pengepunge. Lad os gøre det telegrafisk:

1) 2013 Chianti Classico Fietri DOCG:
I har "liked" Riserva 2011 og hvis I synes godt om Chianti Classico, er Fietri et knippelgodt køb. Skulle jeg definere vinen med ét ord, så er det "balance". Og hvis jeg selv må sige det, er Chianti Classico af Fietris kvalitet til de her tilbudte priser noget, der burde få Chianti Classico elskere til at ile til tangenterne for at bestille:

2) 2016 Riesling Trentino DOC San Michele
Landbohøjskolens kvalitet burde ikke være en overraskelse, men denne Riesling vil gå over i jeres hvidvinshistorie. "Dejligheden" af denne vin hviler på få solide fakta: druen er rheinriesling, sydvendt vinmark anlagt i 1983, ret lavt udbytte: 7.000/8.000 kilo druer pr. hektar, produktion på circa 11.000 flasker, lagring på rustfristål og på eget bundfald. Jeg har bedt og tryglet om at få en større tildeling, men p.t. er der kun cirka 100 flasker at gøre godt med:

Var det alt? Kun to vine? Nej, der er meget mere, men I har det med at blive..... forvirret, hvis jeg læsser for meget på. I stedet for vil jeg fortælle, at idag er det sidste dag for forudbestilling og forudbetaling af SCOOP'et "Le Rose", Nizza Barbera d'Alba Superiore, fra Franco Mondo:

det samme gælder 2010 Vinsanto del Chianti Classico Casalvento: en rustik og genuin dessertvin, der med sine trekvartliters flaske og bondske kvalitet vil bringe jer ind i hjertet af Toscana. Så god og upoleret at begrebet "meditationsvin" må vige plads for begrebet "nydelsesvin":

Ciao, Carlo

PS: WineClass vinsmagning på onsdag den 13. juni. Der er stadigvæk plads til 23 lære- og smageivrige vinvenner. Drop badmindton, croquis tegning og hvad I ellers laver om onsdagen: kom og bliv underholdt af Carlo Merolli, der smager og kommenterer franske vine (ingen fotografering):

PPS: 2017 MUTINA, til os tørstende og abstinensramte Lambruschister: gudedrikken er lovet på lager uge 25. Udnyt forudbestillingsprisen for at hamstre:

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGER beliggende Skovlytoften 1, 2840 HOLTE:
Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978

IDAG: søndag den 10. juni: Åbent 13:00 til 16:00 - udskænkning af vin på lageret. Nyanskaffelser: Arneis, hvide fra San Michele m.m. (m.m. = the essentials: Barolo og Lambrusco)
mandag den 11. juni: Åbent 14:00 til 17:00
tirsdag den 12 juni: Åbent 13:00 til 16:30
onsdag den 13. juni: LUKKET. WineClass
torsdag den 14. juni: Åbent 13:00 til 17:00
fredag den 15. juni: Åbent 13:00 til 17:00
lørdag den 16. juni: LUKKET
søndag den 17. juni: LUKKET
mandag den 18. juni LUKKET
tirsdag den 19. juni: Åbent 13:00 til 16:30
onsdag den 20. juni: Åbent 13:00 til 17:00
torsdag den 21. juni: Åbent 13:00 til 17:00
fredag den 22. juni: Åbent 13:00 til 17:00
lørdag den 23. juni: LUKKET. Rosé Festival
søndag den 24. juni: LUKKET. Rosé Festival
mandag den 25. juni: Åbent 14:00 til 17:00
tirsdag den 26. juni: LUKKET
onsdag den 27. juni: Åbent 14:00 til 17:00
torsdag den 28. juni: Åbent 13:00 til 17:00
fredag den 29. juni: Åbent 13:00 til 17:00
lørdag den 30. juni: LUKKET
søndag den 1. august: Åbent 13:00 til 16:00 - udskænkning af vin på lageret.

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8