Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

16.05.2018 T-shirts, Vinsanto og Amarone: en hyldest til enkelheden

Kære Vinvenner,

Til min store overraskelse har I vist en vældig interesse for halve flasker. Er det fordi det var en Valpolicella fra det kendte Hus Le Ragose eller fordi de halve flasker kommer i en praktisk og....cykelvenlig størrelse? Det har givet mig.....vin på blodet og jeg vil igen teste jeres interesse for halve flasker. Denne gang er det en Amarone 2008 fra samme producent.

Før I begynder at tvivle, så lad mig slå to kendsgerninger fast: 2008 er en af de bedste årgange. Ever. Ikke blot hos Le Ragose - hvor alle årgange er gode (det vender vi lige tilbage til) - men for hele Valpolicella distriktet. Det andet er at vinen ikke holder sig lige så godt i halve flasker. At den skulle blive hurtigere moden og så videre og så videre. Det er noget man læser igen og igen i de hellige vintekster og det fysiske fundament er ikke til at tage fejl af: mængden af vin er minimal og derfor mere påvirkelig af temperaturskift, lys og mikrorystelser.

Ingen af de vinbøger jeg har læst kaster sig dog ud i at give et fingerpeg på, hvor meget vinens liv bliver afkortet i halve flasker i forhold til samme vin i almindelige flasker eller i de gemmeegnede magnum. Der er to andre faktorer, som bøgerne ikke fortæller: om det gælder alle vine, og hvor længe har I brug for at gemme en vin. Det sidste kan bøgerne naturligvis ikke vide noget om, men mit gæt og min erfaring er, at der skal mere end ti år fra nu og nogle velanbragte...mukkertslag for at ødelægge denne 2008 Amarone i halve flasker. Mantra'et om de halve flaskers skrøbelighed kan således ikke gælde alle vine: tænk blot på Sauternes og Vinsanto, der stortrives på halve flasker og tænk på Barolo og Premier Cru Bordeaux: der kan det faktisk være en klar fordel at have gode halve flasker, der er hurtigere modne.

EN VERTIKAL PRODUCENT

Le Ragoses vine - alle - er særdeles holdbare. Det skyldes bl.a. gårdens beliggenhed på meget mager jord højt oppe i Valpolicella. Jeg skrev ovenfor, at alle Le Ragoses vine er gode. Bum! Dog bekræftes det af jeres og min erfaring og på en indirekte men meget kontant måde af Consorzio della Valpolicella: af alle de producenter, der er medlemmer af Consortiet (lidt over 200), er der kun 5 producenter, der er "verticale" dvs "lodrette". Det tekniske ord fortæller, at gården hverken køber eller sælger druer. Det at der ikke købes druer, betyder alt andet lige, at vinene har en konstant kvalitet og identitet. At der ikke sælges druer, betyder både at gården er dygtig nok til at sælge hele sin produktion og at hele drueproduktionen er af en konstant kvalitet. "Dagens halve flaske" er nu ti år gammel: er I til Amarone - af den langtlevende slags, der hverken ønsker at efterligne portvin eller leve op til bedstemors syltetøj - så skylder I jer selv denne perle. Lidt men meget godt:

Bemærk venligst årgangen: 2008: den er sammen med 2007 og 2011 den bedste Amarone-årgang. Holdbarhed, selv i halve flasker: 2008 til 2025-2028. Derfor er der gratis fragt ved køb af mindst tolv halve flasker:

EN HYLDEST TIL ENKELHEDEN

"La maglietta della salute" er den uldundertrøje, som alle italienere - af min generation ihvertfald - sværger til som værn mod både forkølelse og ophedning af kroppen. Det er kun italienere og ørkenfolket, der går klædt i uld, når det er varmt. Der er en fornuftig forklaring på det, og hvis ikke der var, så var min mors befaling ikke til at komme udenom: "Husk la maglietta della salute!" Allerede etruskerne gik med den, så kan det ikke være så galt. Eksperterne anbefaler bomuld, der "ånder", men jeg er uomvendelig tilhænger af uld. Indtil forleden ihvertfald, da min datter Valentina gjorde mig opmærksom på, at hun hjalp sin mand Anthon med et netsalg af T-shirts. Heldigvis førte de også størrelsen XXL og så gik far/svigerfar straks i gang med at lave en bestilling. Fint, men udover at være et følsomt reklameindslag for familiens aktiviteter, så gav sagen også stof til nogle overvejelser. Hvad har Le Ragose, Casalventos Vinsanto og T-shirt salget til fælles? Enkelheden. Alle de vinvenner, der har smagt Le Ragose's unge Valpolicella, vil forstå mig og give mig ret: funklende enkelhed. "Enkel men ikke banal". T-shirts'ene kommer i hvid eller sort, uden logo, uden andre dikkedarer: bare bomuld af en kvalitet, som både Marlon Brando og James Dean ville have været stolte af. Casalventos Vinsanto 2010 smagte jeg igår og var straks charmeret af vinens enkelhed. Den kommer i en almindelig trekvart liters flaske: det kan være et enten/eller tegn. Som regel kommer Vinsanto i halve flasker, fordi produktionen tager lang tid, mindst fem års fadlagring, resultaterne er usikre og mængderne små. Ville den store flaske jeg var i gang med at åbne fortælle mig, at vinen var en ligegyldig hedvin eller var den store flaske en opvisning i selvtillid fra producentens side? "Min Vinsanto vil drikkes, der skal være rigelig af den og alle skal have råd til den".

OTTENDE KLASSE

Det blev det sidste. En Vinsanto af en enkel og sjælden elegance. Jeg tror ikke at den vil vinde nogen blindsmagning, fordi producenten har fravalgt både intensitet og fadlagringens kompleksitet til fordel for en æterisk, behersket og selbevidst bondsk finesse. Det er lang tid siden, at jeg har smagt sådan en vin og jeg kan præcis huske hvornår det var: under sommerferien i Umbrien med mine forældre i 1962. Jeg gik i ottende klasse og have aldrig set en gård. Vi boede hos tante Isolina, hvis familie drev land- og vinbrug efter hvad jeg senere lærte hed "cultura promiscua": mellem vinrankerne var der bønner og andre afgrøder og familien var i det hele taget selvforsynende med kød fra kaniner og gris og æg fra egne høns.

Jeg fik lov til at deltage i kornhøsten og senere at hjælpe kvinderne med at "sy" tobaksbladene på de lange stænger, der skulle i tørrerummet. "Nej, I skal ikke give barnet vin", sagde tante Isolina til de piger, der skænkede vin til høstfolkene. Jeg husker at de kaldte vinen "greco", og at pigerne bar to store dunke, den ene med vand fra brønden, den anden med vin. Senere, efter aftensmaden, tog onkel Aldo en halvtom flaske fra skabet og skænkede indholdet til mine forældre: "Den laver vi selv, når der er gode druer og vi har tid." Mine forældre så meget glade ud for vinen og alle fik et ekstra lille glas. "Skal barnet ikke smage?", spurgte onkel Aldo. "Ja, hvorfor ikke, han har fortjent det." Smagen og den sarte sødme af den mundfuld hjemmelavet Vinsanto har jeg ikke glemt og har først fundet den igen i denne vareprøve fra Casalvento 2010. Jeg har besluttet mig for at sætte den på - kort - forsalg og I kan læse mere om Vinsanto og forudbestille den her:

"Disclaimer": Jeg ved godt, at det første I tænker på er "cantuccini": mandelsmåkagerne som man dypper i Vinsanto. De fleste Vinsanto producenter rynker faktisk lidt på næsen ad dette brug af deres kære og møjsommeligt producerede vin. De så helst, at man satte pris på Vinsanto som solodrik, meditationsvin, bydevin, men det er jo jeres penge og jeres smag. Mange butikker sælger Vinsanto ligefrem sammen med mandelsmåkagerne, fordi sådan "er traditionen". Jo, skikken stammer immervæk fra Italien: ikke den, at man skal dyppe kiksene i Vinsanto men mere som en gæstfri gestus: man byder ikke på vin alene men lader den ledsages af noget tørt, som regel kiks eller et stykke kage. (Derfra det danske mundhed: "Vi fik både vådt og tørt".) I kan gøre som I har det bedst med og vil derfor tilgive mig, hvis jeg smed den sidste skive kolde ananas i resten af vareprøven: en yderst tiltalende og dejlig sommerdessert.

SCHIAVENZA

Ikke at der er meget tilbage, men den sidste frist for forudbestilling er søndag den 27. maj og jeg ved, at der altid er nogen blandt vinvennerne, der vil sætte pris på følgende reminder:

Ciao, Carlo

PS: Den viste og noget slidte undertrøje, der hænger til tørre, er IKKE den, der sælges af min svigersøn.
Den finder I her: https://bareentshirt.dk/

PPS: De danske små tomater i åbningsbilledet er kun med for den kunstneriske effekt og fordi solen skinner.

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGER beliggende Skovlytoften 1, 2840 HOLTE:
Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978

IDAG: onsdag den 16. maj: 13:00 til 17:00
torsdag den 17. maj: 13:00 til 17:00
fredag den 18. maj: 12:00 til 17:00 Vinsmagning på lageret, alt efter vejret: Amarone, Lambrusco
lørdag den 19. maj: LUKKET
søndag den 20. maj: 13:00 til 16:00 Vinsmagning på lageret, alt efter vejret: Amarone, Lambrusco
mandag den 21. maj: LUKKET

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9