Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

02.05.2018 Maccheroni Scarborough Fair

Kære Vinvenner,

Fra min svigerinde fik jeg en dejlig og kærkommen gave forleden: en krukke med salvie, timian, purløg og rosmarin. Lige så smuk at kigge på som at...spise. Især frisk salvie er noget, som optræder meget ofte i det romerske køkken. Uundværlig i saltimbocca alla romana, overraskende velsmagende som friturestegte salvieblade og suveræn i spaghetti burro e salvia. Her kommer det gode danske - saltet eller usaltet - smør i flot ægteskab med friske salvieblade. Det tager længere tid at beskrive opskriften end at tilberede den: få dråber olie på en varm pande, når olien kun er lige lun tilsæt rigeligt med salvieblade og så smørret. Afstem operationen med spaghettiens kogetid, så smørret er lige just smeltet uden at blive brunt, når pasta'en er klar: si den ordentligt og hæld den på panden. Spaghetti og endnu bedre Spaghettini er det format, der bedst samler saucen op. Rør godt rundt og.... buon appetito. Retten behøver intet andet, men det er heller ikke forbudt at knuse nogle valnøddekerner og drysse dem på den færdige ret eller at rive en omgang Parmigiano Reggiano på. Ikke for meget af den sidste, fordi ellers bliver saucen tør. "Burro & salvia" er også en klassiker til tortelloni eller ravioli. Ved pasta og ravioli må man gerne frådse lidt med salvien: med andre retter skal man passe lidt på og smage sig frem, fordi salvie er meget dominerende og gennemtrængende hvad smagen angår.

HVAD SKAL VI DRIKKE TIL DEN ?

Hvis det stod til de dygtige marketingsfolk, der i disse dage plastrer alle bus- og sporvognsstoppesteder i Rom til med reklameplakater, ja så er valget sikkert: Ceres Strong Ale! En af vore gode vinvenner skriver fra Rom, at plakatens budskab er noget i retning af, at Ceres er det perfekte match til spaghetti al pomodoro. "Jeg prøvede dog ikke kombinationen..." skynder vinvennen sig at tilføje. Parringen af stærk øl med spaghetti med tomat eller burro & salvie er lige så dristig som fantasifuld. Aldrig sige aldrig: den mad I bedst kan li' med den drik I bedst kan li'. For min egen regning ville jeg anbefale en af de to komponenter i ying og yang, som I ser på åbningsbilledet: en vederkvægende, tør, saftig Sorbara, her i den allerfriskeste "Medaglie" 2017 udgave eller en 2014 Barolo di Serralunga fra Tenuta Cucco. Den sidste er allerede blevet forudbestilt af en del vinvenner. De andre har til på søndag den 6. maj for at sikre sig den til den lavere pris: 179,- kr. For den kvalitet og den identitet er det et fund. Iøvrigt er denne Barolo et SCOOP:

Når vi nu taler om pris pris pris, er der en opmærksom vinven, der har spurgt, hvordan det kan være, at prisen på "Le Rose" er den samme som for seks års siden? Nul hokus pokus: det skyldes både stabiliteten i Franco Mondos produktion, det antal flasker I..... kommer til at købe og især jeres forudbetaling. "Cash is king" også i Italien og "Le Rose" var iøvrigt et SCOOP også dengang (*).

En anden vinven spørger til min vurdering af "le Rose" i forhold til salig Giacomo Bolognas banebryder Barbera d'Asti Bricco dell'Uccellone. Mit svar tåler gengivelse her: "Tak for din mail. Uden smålig skelen til den markante prisdifference og til Le Roses længere lagringstid (senere frigivelse), ville jeg sige, at hvis vi giver et 10 tal til Bricco'en, så er Le Rose en flot 8,75." Det skrev jeg iøvrigt uden at have smagt Bricco dell'Uccellone 2012. Så hvis I er til fløjlsbløde klassiske rødvine med saft og umiskendelig kraft, så er linket til et langtvarigt og lykkeligt bekendtskab her:

PERSILLE, SALVIE, ROSMARIN OG TIMIAN

Salvie optræder også i balladen, som blev gjort populær af Simon & Garfunkels sang "Scarborough Fair". Formodentlig uden at de vidste det, gav de også opskriften på en "Spaghetti Primavera", som jeg skynder mig at omdøbe "Maccheroni Scarboroug Fair". Her skal I komme rigeligt af god olie på panden og når den er varm, så kom tre af de friskhakkede fire urter, salvie, romarin og timian i. Persillen, den hakker vi og gemmer til senere. Lad den varme olie trække smagen ud af urterne og fjern dem, når den siede pasta er klar til at blive hældt på panden. Rør godt rundt og drys med finthakket persille. De korte rillede maccheroni ville være ideelle. Det er tilladt, men ikke nødvendigt, at presse et par dråber citron på den færdige ret. Vinen? Se ovenfor men ellers burde I ikke gå glip af årgang 2016 af Montescudaio Rosso. Ikke fordi den kun koster 55,- kr. i forudbestilling men fordi: 1) den smager godt 2) den smager godt og 3) den smager godt. Ovenikøbet smager den også godt og den vil blive ved med at gøre det frem til 2021-2022. Forudbestillingsfrist er lige som for Barolo 2014 søndag den 6. maj:

Montescudaio Rosso vil passe fint til en del andre retter og er således den perfekte allrounder. Den beskedne pris til trods vil den gøre sig også i bedre og dyrere selskab. Rygraden kommer fra Sorbaianos ældre sangiovese vinstokke (80%), farven fra montepulcianos 10% og elegancen fra den aromatiske 10% af malvasia nera.

Ciao, Carlo

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGER beliggende Skovlytoften1, 2840 HOLTE:

IDAG: onsdag den 2. maj: 14:00 til 17:00
torsdag den 3. maj: 14:00 til 17:00
fredag den 4. maj: 14:00 til 17:00
lørdag den 5. maj: LUKKET
søndag den 6. maj: 13:00 til 15:00

Udenfor ovenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978

WEBSHOPPEN

WEBSHOPPEN
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10