Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

11.04.2018 Hvad har jeg lært.....

Kære Vinvenner,

Ikke nogen grund til at tænke for meget over det: vinen til venstre 2016 til 2026. Vinen til højre 2014 til 2030. Sådan ret forsigtigt spået. Selvom jeg ikke plejer at gøre det i futures og investeringer, tøver jeg ikke et sekund med at tillade mig følgende råd: læg de to flasker i jeres kælder, så mange som I nu kan. I vil ikke fortryde.

DE DYGTIGE

Og vær ikke bange for, at der står 2014 på QUONA, den til højre. Det er én af de 2014, der bekræfter, det jeg nu flere gange har hørt producenter sige: "2014 er årgangen, der skiller fårene fra bukkene". Det var nu ikke sådan, de sagde, da man ikke har det samme mundheld i Italien. Walter fra Schiavenza sagde det på denne måde: "Hvis man ikke kan håndtere en årgang som 2014 og få gode vine ud af det, så skulle man måske finde sig et andet job". Piero Rossi Cairo har sendt mig nogle prøver på Tenuta Cuccos 2014, som er et pletskud af en vin. Pietro Majnionis 2014 Chianti har I labbet i jer, og nu kommer Luca Innoventi fra i Veroni med "den bedste Riserva vi har fremstillet siden vi startede med at lave Riserva i 1996". En vin, der placerer I Veroni nu på samme stjernehimmel som de bedste Rúfina, Selvapiana inkluderet.

HVAD SKAL MAN PASSE PÅ OG HVAD ER GODT FOR OS

Naturligvis er det ikke løgn, at 2014 var en vejrmæssigt set dårlig årgang, men tænk på leopardpletterne: sådan har det været især i Nord- og Centrumitalien: ret køligt forår, regnfuld sommer og kun varmt vejr i september og dele af oktober. Men ikke allevegne: lige som pletterne på en leopard. Syd for Rom var vejret været væsentligt bedre og på Sicilien har man ikke mærket noget til, at der skulle være en dårlig årgang.

Vinskribenterne var lidt for hurtigt ude med at stemple årgangen som dårlig og det har unægteligt smittet af på markedet. Man har dog glemt at tage ganen og tiden i ed. Man har også glemt, at langt de fleste vinnydere køber vin for at nyde den og ikke for at gemme den. Producenterne ligger noget under denne "2014 forbandelse" og det giver glimrende indkøbsmuligheder for de vinhandlere, der smager på vinen først og kigger på årgangen bagefter: et købers marked! Derfor er "fidusen": tøv ikke med at købe de af mig anbefalede 2014, fordi der er topvaluta at hente.

"SKAL VI NU STOLE PÅ DIN VURDERING?"

Det plejer I - og jeg! - at slippe godt af med. Og så har I altid den gode gamle garanti: jeg køber tilbage.... til samme pris de vine, jeg har anbefalet. Sjovt nok sker det ikke så ofte, men hvis I sidder inde med gamle årgange af Tabui, Quercecchio, Cascina Cucco, Pian del Conte, Tre Nasi m.m. ved I, hvor I kan finde mig.......

"In the meantime" køb jer fattige i I VERONIs vine, mens priserne er så tiltalende lave på forudbestilling:

"NEW SCHOOL"-PRIMITIVO

Der er nu kun cirka et hundrede flasker tilbage. Jeg tog en flaske hjem forleden for at checke, hvordan vinen havde det og kan underskrive det signalement, som jeg gav den i webshoppen: nul syltetøj, god balance, fyldig med civiliseret garvesyre, rund og tør, god frugt og stadigvæk tre til fem års gode liv foran sig. En særdeles fin allrounder. En af de vine I ville være meget glade for at få, når I vælger den næstdyreste rødvin på en restaurant. Velegnet som sagt til stort set alt, gerne solo og lidt afkølet (16-18 grader). I behøver ikke købe tolv af den, men I ville ikke gøre noget forkert og det giver fri fragt:

FORVIRRING JA, MEN KUN I BEGRÆNSET OMFANG

Foto'et taget af Renzo Tebano viser at, traditionen tro var jeg med til Italiensk Vinfestival med et udvalg af Lambrusco. Mit udtryk mellem det fornøjede og det betuttede skyldes, at en gæst ikke ville tro, at Lambrusco kunne være rød. Lone Christensen, der var med for at hjælpe og agitere for Wine Class (*), står og griner, fordi jeg svarede: "Den burde være lyserød men jeg beklager, jeg er farveblind."

Hvad har jeg lært af det? Følgende: at der stadigvæk hersker en del forvirring om navnet, om området og- ikke mindst - om farven. Navnet: lambrusco er navnet på druen og navnet på vinen (lige som fx Merlot, Cabernet o.a.). Farven: langt størstedelen af den Lambrusco, der produceres, er rød. Roséen findes naturligvis, men de industrielle mængder, der skyllede hen over Danmark i firserne, er og forbliver et unikt dansk fænomen. Området: druen lambrusco kan man plante allevegne, selv i Vendsyssel eller på Bornholm, hvis man ønsker det, men DOC Lambrusco fås kun fra Emilia Romagna: Modena, Reggio, Parma. Regionen er også den del af verden, hvor lambrusco druen giver de bedste resultater. Jeg skrev "druen" men skulle have skrevet "druer", da der findes forskellige lambrusco-druer: de mest kendte er grasparossa, sorbara, salamino, men der er også andre udbredte typer som maestri, marani, montericco og andre mindre udbredte men lige så interessante som barghi, oliva og lambrusco di Fiorano.

Ingen forvirring dog hvad ... anvendelsen angår: gæsterne smagte og købte og vidste godt, hvad de ville bruge gudedrikken til. Solen skinnede selv ned til Politikens gamle presselokaler og mere skulle der ikke til !...... Tak for sidst til alle, der kom forbi: nu er der Lambrusco fans så langt ud som Idestrup!

Ciao, Carlo

PS: Speditøren har lovet Erik Bantis vine på lager på fredag den 13.

ÅBNINGSTIDER på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978

IDAG: onsdag den 11. april: 14:00 til 17:00
torsdag den 12. april: 14:00 til 17:00
fredag den 13. april: 14:00 til 17:00
lørdag den 14. april: LUKKET
søndag den 15. april: 13:00 til 15:00

Udenfor ovenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6