![]() |
Hver Påskemorgen anrettede min mor en morgenmad bestående af: et glas Marsala, to hårdkogte æg, nogle skiver salame og den traditionelle "colomba", duen. Sammensætning kan variere fra region til region i Italien, for eksempel bruger man Vinsanto i Toscana, men ellers er det nogenlunde de samme komponenter. "Colomba" er en af de (få) ting der forener Italien, lige som de beslægtede julekager panettone og pandoro, fodboldslandsholdet (når det vinder), Ferrari (racerbiler, uanset om de vinder eller ej), komikeren Totó og nationalhelten Garibaldi. Den sidste dog ikke alle vegne, selv om der ikke findes en by i Italien der ikke har en Via Garibaldi eller en Piazza Garibaldi. "Duen" der slutter hver påskefrokost fremstilles som regel med flere æg og smør end panettone, der er mere kandiseret appelsinskræl og nul rosiner. Toppen af kagen har tit en glasur spækket med smuttede mandler.
De lærde skændes: man har involveret den hellige San Colombano (som altid bliver portrætteret med en due på skulderen), dronning Teodolinda, byen Pavia hvis indbyggerne som de første bagte en kage i dueform, som fredsgave til den belejrende longobardiske konge Alboin, og meget andet. Faktum er dog at "colomba", som vi kender den idag er et påfund af industrimanden Motta som i årene omkring 1930 i Milano fandt ud at producere en påskekage for at bedre udnytte de maskiner han havde for at producere julekagen panettone. Duen var et oplagt symbol, siden flere steder i Italien, især på Sicilien, havde man due som et symbol på Påskens fred.
I flere år, har jeg klaret mig uden "colomba" men I år blev jeg angrebet af lidt gastronostalgi og anskaffet mig en. Marsala havde jeg i forvejen og jeg må sige at I har også været flinke og tilpas nysgerrige ved bestilling af denne klassiske italienske hedvin. Derfor er den kommet for at blive i sortimentet og når vjeret bliver (snart) bedre vil den indgå i vore søndagssmagninger på lageret.
En vin som I ikke behøver smage er min/vor MUTINA. Jeg tillader mig at præsenterer den atter en gang fordi I kan nå at forudbestille til engros prisen 59,- (uanset kvantum) inden den 8. april. Vær ikke sene:
![]() |
Er I glade for Lambrusco ( I er efterhånden i godt selskab !) gælder samme forudbestillingspris 59,- kr. også for de andre tre musketerer: Medaglie, Salamino og Gala: men husk venligst at fristen for den lave forudbestillingspris er den 8. april.
Det ser ud, at I har taget forudbestillingshalløjet til jer. En god vinven kaldte det "medimport". Et godt navn, som hvis jeg husker rigtigt blev brugt første gang af kollegaen Lars Bjørn. Eneste forskel er at de vine I forudbestiller er, eller bliver senere, en del af sortiment. Det er tilfældet for I VERONI: Huset har gennemgået en stille men dyb revolution. Ikke at de havde behøvet det, da kvaliteten har altid været ret høj hos denne forholdsvis unge Rúfina producent, men hele produktionen er nu certificeret økologisk og man har satset på enkeltmarks druer for deres Riserva QUONA. Så de nye etiketter skyldes ikke, at de....kedede sig. Luca Innocenti, export manager og factotum hos I Veroni, mener at den aktuelle Riserva 2014 QUONA er godsets bedste vin nogensinde. Noget af en påstand, men jeg har smagt på vareprøven og vil give ham ret: rendyrket elegance!
![]() |
I følgende link finder I hele den nye produktion fra I Veroni til priser der faktisk er engros priser. Engros priser til detailkunder er den formula I bedst kan li' og kun en bøn fra min side: vent ikke for længe med at beslutte jer :
(og har iøvrigt hørt, at det skulle være den mest interessante og sanseopvækkende vinsammensætning i Danmark p.t.)
Udenfor ovenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978
< Forrige | Næste > |
---|