Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

08.06.2016 Kanoniske vine og Sommervino

Kære Vinvenner,

Medierne er fulde af det: gode råd om sommervinene. Lettere, frugtigere vine som kan virke læskende og kan serveres kølige. Sådan en vin har jeg - naturligvis. Sagen er blot at I har købt den året rundt, siden den kom for et år siden. Er det fordi I lever i den evige sommerstemning, I der synes godt om italiensk vin? Eller er det fordi det med "sommervin" er en sandhed, der skal tages med et kilo salt? Hvad hvis jeg ønsker at nyde en Barolo til min sommergrill? Er Barolo så en sommervin? Findes der en kanon om begrebet sommervine? Iøvrigt har jeg altid været lidt loren ved begrebet kanon og dets anvendelse. Måske fordi den ikke fandtes, da jeg kom til Danmark. På et tidspunkt pludselig kunne landet ikke klare sig uden en kanon.

Kanon, reglerne, kommer oppefra, gastronomisk glæde nedefra. Ordet stammer fra græsk kanon dvs. stok og er ophav til italiensk "canna", engelsk "cane", kanón (den man skyder med: et stort rør), kannike. Jeg har på fornemmelsen, at det først begynder at gå skævt, når man i gastronomiens verden (men også i litteraturen osv.) har brug for at følge et sæt regler, der skal være fælles for alle. Skal jeg forholde mig til det alle synes om for at være en del af det gastromiske samfund? Og i modsat fald: er jeg ude af det hvis ikke? Eller er kanon blot et forslag? Måske. Der er dog et strejf af bydemåde og panik i alle disse kanonregler: "100 vine du skal smage før du dør". Jeg håber inderligt, at jeg når at smage flere end et hundrede. Og hvem gælder kanon for: os alene eller er det meningen, at den er åben for alle? Er det en slags husregler for de nye, der kommer ind i køkkenet og i kælderen, eller er det en venlig reminder om, at sådan drikker og spiser vi? Hvem ved? Lige noget til at blive tørstig af. Hvorom alting er, kommer her en vin, som er selvskreven i en eventuel kanon over italienske sommervine:

HVAD MERE ?

Tro det eller ej, jeg havde skrevet ovenstående tekst mandag formiddag. For lidt siden, mens jeg sad og spiste aftensmad, var der et indslag i fjernsynet om...kanon! Bertel Haarder henviste til et link, hvor alle, der har lyst, kan give deres forslag om. hvad der er kanonisk dansk. "Alle der har lyst": jeg blev bekræftet i min mistro overfor begrebet kanon. Netop fordi det er "demokratisk", fordi det er udtryk for flertallet, inkluderer kanon ikke mindretallet, afvigerne. Kanon er et præcist måleredskab, der pr. definition diskriminerer dem, der er udenfor dens størrelse. Fra stok, rør, til spanskrør er vejen ikke lang. Er det et tilfælde, at kirken har sit eget retssystem, der hedder "kanonisk ret" og uden for den ingen frelse? Og hvad skal vi bruge den til i vinens verden? Hellere en kanonvin end en vinkanon. Jeg kan ikke love, at det altsammen er kanonvine, men jeg ville inkludere alle følgende vine i kategorien "sommervine". Især om..... sommeren.

Udover ovenstående Bardolino ville en kasse med seks flasker sommervine indeholde:

Petali Rosso 2015: sidste uges øko- og vegan-dejlighed af 100% sangiovese

Due Friuli Igt: rund "læskedrik" af lige dele merlot-cabernet

Marfi:en ligurisk hemmelighed 70% merlot, 20% ciliegiolo og 10% canaiolo. Servér den kølig - 16-17 grader - og glem alt om arbejdsdagen......

Marzemino: siden Mozarts tid, indbegrebet af livsglæde

Pinot Nero: Landbohøjskolens fortræffelige, tiltalende og druetypiske vin, nyd den kølig om sommeren og...resten af året.

Naturligvis kan vinene bestilles separat til de i webshoppen indikerede priser.

Ciao, Carlo

PS: Nogle af jer vil sætte pris på, at jeg har udeladt både roseén Petali og Lambrusco fra listen over oplagte sommervine. Den første er ved at være udsolgt, den anden har I hørt nok om de sidste par uger. Hvis...... ikke:

PPS: Kurven i åbningsbilledet er en BOLGA-kurv: enorm slidstærk og praktisk.
Læs mere om den, klik på linket nedenunder.

Åbningstiderne på lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte

Kør gerne helt ind i indkørslen på højre side af den røde bygning.
Udenfor følgende åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978 for at træffe aftale.

IDAG: onsdag den 8. juni: 14:00 til 17:00
torsdag den 9. juni: 14:00 til 17:00
fredag den 10. juni: 14:00 til 17:00
lørdag den 11. juni: LUKKET
søndag den 12. juni: 13:00 til 15:00 Hvis godt være (minus regn og blæst) vinsmagning i gården

WEBSHOPPEN

WEBSHOPPEN
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6