![]() |
"Hej Carlo!" sagde stemmen i telefonen "Jeg får svigerfamilien fra Ribe på besøg til Påske og vi skal have noget vin med til sommerhuset. Du mener ikke alvorligt, at jeg skal byde på Lambrusco til gæsterne. Du ved godt, at de er fra Jylland og noget konservative hvad mad og vin angår..."
"Din svigerfamilie måske", skyndte jeg mig til at svare "men ikke de jyder, jeg kender: jeg har allerede sendt et par paller Lambrusco fra Skagen til Kolding (jeg mangler nogle vinvenner i Gedser men arbejder på sagen) og tør, saftig Lambrusco er efterhånden en dansk tradition til grillstegt eller ovnstegt lammekød". "Ja, men jeg tør ikke: jeg vil gerne bruge et par ekstra kroner og virkelig traktere dem med nogle flotte vine. Iøvrigt er de gode kunder hos XY og....."
Her nævnte vinvennen navnet på en af de ældste og mest renommerede jyske kollegaer og: "Dem kan jeg ikke hamle op med" sagde jeg "men jeg ved, at de ikke har Lambrusco i deres sortiment: var det ikke en idé at præsentere dine svigerforældre for noget, som de ikke kender i forvejen?"
"Det ved jeg ikke rigtig. Indtil nu har vi været på god fod med dem og de betragter mig som lidt af en vinkender. Du bliver nødt til at foreslå noget klassisk, som de kan nikke genkendende til. Hvem ved? Måske bliver de kunder hos dig også" "OK: vi laver følgende deal: jeg anbefaler nogle gode vine og lægger hovedet på blokken, at de vil synes om dem. Du får ovenikøbet en god pris, men du bestiller også en flaske Lambrusco, som du lover at skænke uden at fortælle hvad det er." Man kommer længere med løfter om rabat og her er, hvad jeg lagde ud med til vinvennen. Han nappede.
Mermet 20111 Langhe Rosso DOC, Cantine Gemma 149,-
Bachgart 2013 Blauburginder/pinot Nero Alto Adige/Sydtyrol DOC 165,- /139,-
Chianti Classico 2012 Savignola Paolina DOCG 129,-
Dolcetto d'Alba 2014 DOC Cascina Cucco 85,-
Ciabatta 2010 Morellino di Scansano DOCG Erik Banti 145,-/109,-
og som rosinen på lammekøllen:
"Dosage 15" Lambrusco Grasparossa di Castelvestro Secco 2015 DOC 99,-/85,-
"Hvis nu jeg siger til dig, at de plejer at være glade for vine, der ikke er så tunge, hvilke vine ville du så vælge?"
"Dolcetto 2014 har vist sig at være en vellykket vin. Den er komplet og harmonisk: vil passe fint til lammekød og mange andre retter, dér hvor man ønsker, at vinen skal ledsage maden uden at stjæle opmærksomheden fra den. Alkoholstyrken er også velproportioneret: 13%.
![]() |
Den næste ikke-så-tunge vin er den sydtyrolske Bachgart: hele elegancen af en pinot nero og en fin, afstemt nerve og jordbunden fra de stejle bakker ved foden af Alperne. Årgang 2012 forsvandt fra lageret uden at jeg havde pushet den specielt hårdt. Det samme er ved at ske med denne 2013. Mund til mund-metoden. Vinvennerne taler sammen og anbefaler de gode vine til hinanden. Bachgart er velegnet både til maden og solo, når den bliver serveret noget kølig, 16-17 grader.
![]() |
"Hvad med de andre? Er de for tunge?"
"Nej, det ville jeg ikke mene: de er blot mere old-school rustikke, med sund og saftig sangiovese-bid. Fine til lam - især Savignolas Chianti Classico 2012 - men måske en anelse mere "forpligtende" hvis man er til en lettere vinstil. Savignola er ikke så kendt, fordi produktionen er lille, men alle Chianti Classico elskere blandt vinvennerne er stille og roligt kommet tilbage og har købt sig en sixpack efter, at de har smagt vinen på min anbefaling.
![]() |
Erik Bantis cru Ciabatta er en typisk toskaner, som kræver god mad og måske vil virke en anelse for bastant, hvis ikke ligefrem "aggressiv" på dine svigerforældre, men til grillstegt kød - især svinekød - og lagrede oste er den som skabt til. Det er en ufiltreret vin, derfor kræver den nænsom dekantering:
![]() |
"Hmmm, hvad hvis jeg kun skal vælge én vin?"
"Så kunne du have sparet mig al den gode og lange salgssnak og jeg ville straks have anbefalet 2011'eren Mermet. Det er en sjældent set men særdeles vellykket koldblanding af lige dele nebbiolo og merlot. Begge fra gamle vinstokke. Blød og nem at gå til, den vokser i glasset og kan nemt måles med langt dyrere Piemonte-vine. Den var et scoop i årgang 2009, som vi troede ikke kunne overgås: den er nu et superscoop i årgang 2011, som flere vinvenner har smagt og sagt god for. Den skal du købe med bind for øjnene og hvis din svigerfamilje ikke rejser sig fra bordet for at give dig et kram og spørger dig, hvor har du købt denne skønne vin, så hedder jeg Mads Merolli:
![]() |
"Og så naturligvis Lambrusco'en......." Her blev jeg stoppet med en glidende tackling: "Sidste gang vi havde lammekølle, var den stegt på en webergrill og vi fik Amarone til den. Jeg synes, det passede fint..." "Ja, det ved jeg godt, at der er tradition herhjemme for at drikke kraftige vine til lam. Det skyldes nok at en kraftig blød vin passer til alt og at de lam, der spises herhjemme, plejer at veje ca. femten kilo i slagtet stand. Det er prepuberale teenager lam, hvis hormoner begynder at danse. De smager meget stærkt og har godt af en kraftig vin og sikkert også af nogle fed hvidløg: "Ja, jeg har læst, at man skal bruge tre fed hvidløg for hvert halve kilo lammekød."
Her blev jeg total...mundlam! Hvornår vil nogle vinvennerne forstå, at hvidløg er et krydderi og at det skal bruges med måde, gerne på alt, men med måde? OK, hvis man elsker hvidløg, kan man også komme det på havregrøden om morgenen, men det fine lammekød kommer ikke til at smage bedre under en belejring af hvidløgsfed. Nå, fred være med det. Kommer aldrig til at vinde over danskernes love story med hvidløg og i nyere tid med ramsløget. Tænk at jeg er vokset op med det: min mor brugte hvidløg i tomatsauce, i ragout, i pandestegt kartoffelpuré med salsiccia, i puntarelle con le alici, i salat og i mange andre retter: men det var først i Danmark, at jeg blev konfronteret med de industrielle mængder af det hvidløg, der anvendes.
"Who am I to disagree?" Her gjaldt det om at finde en god vin til svigerfamilien fra Ribe og derfor gentog jeg mit mantra: "Hvis du finder et lam, hvis levende vægt er max. ti kilo, så er det et spædlam og dets møre kød skal kun lige fremhæves af både krydning og af vinen. Prøv at massere et mix af mynte, timian, oregano og laurbær i lammekødet, kun lidt salt og peber og glem alt om hvidløg og Amarone. Skal det være Piemonte og ikke-for-tung, vælg denne dejlige Dolcetto 2014, som jeg anbefalede. Eller den blåstemplede Mermet. Jeg for min del glæder mig til den "Dosage 2015", som allerede er på lager, og til de mørke Stopai og Rosso Tirelli, der kommer på lager imorgen.
Vinvennen endte med at købe to flasker af hver vin, men kun én Lambrusco.
Han har lovet at referere, hvordan det gik og om han stadigvæk er på god fod med sin svigerfamilie.
Fortsættelse følger.
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/58-engros-fragt/
Naturligvis skal I ikke betale både almindelig fragt og engros fragt.
Vælg optionerne "Gratis fragt" eller "Afhentning fra lageret", hvis I bestiller engros fragt.
< Forrige | Næste > |
---|