![]() |
Jeg ved ikke, hvor mange af jer har smagt en vin, som hedder Valdadige Rosso DOC. Ikke mange tør jeg vædde. Chancen gives nu på onsdag den 28. i Forum Restaurant (*). Blandt de små tres vine, som Fabio Simoncini og jeg præsenterer, kunne jeg have valgt nogen, der er mere kendt, mere prestigefyldte og dyrere. Valget faldt på denne ydmydige Valdadige fordi, fordi......fordi jeg ved, at mange af jer vil blive umådeligt glade for vinen.
Hvis I nøje følger anvisningen på vinens bagetiket: “Servire a 16/18 gradi”, vil I opleve en vin, der giver ordet “blød” en helt ny og positiv betydning. Det er én af de vine, der atter engang fortæller os, at Italien er en sandelig guldmine, når det gælder gode og nye vinoplevelser. Selvsamme bagetiket, som ifg. EU vinloven faktisk er hovedetiketten, fortæller os, at vinen er velegnet til hvidt kød, kogt kød og til svinekød.
Som følge af en af de mange “inspirationer” vinhandleren har, blæste jeg på rådet og ville prøve vinen køleskabskold til grillstegte jomfruhummere. En kombination som var lige så dristig som forfejlet. Revanchen blev en “coniglio all’ischitana”, kanin som man tilbereder den på Ischia øen. En enkel og nem opskrift at tilberede, hvor denne 2012 Valdadige Rosso passer som den klassiske fod i hosen. Af hensyn til de børnefamilier, der holder kaniner som husdyr, springer jeg opskriften over her, men sender den gerne til de mindre sarte af jer, der forlanger den. Skriv blot en Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “KANIN” i Emne/Subject.
Valdadige Rosso fremstilles af de lokale druer: enantio, teroldego og merlot. Om enantio har vi talt før og vinen af samme navn er også med i smagningen den 28. Udtales “E-nan-tsio”. Den er beslægtet med de oprindelige vilde druer fra skovene i Valdadige i det nordlige Veneto. Planten har modstået angrebet fra vinlusen i slutningen af 1800-tallet og dyrkes idag hos et fåtal af producenter. Bevis for “indfødsretten” leveres af den romerske videnskabsmand Plinius, som i det første århundrede af vor tid skrev: “Labrusca hoc est vitis silvestris quam vocatur oenantium”, dvs. “der vokser i skovene en vild drue, som bliver kaldt enanzio”.
I Valdadige Rosso optræder enanzio for en tredive procent dvs. på lige fod med teroldego og merlot. Bemærk vinens alkoholstyrke: 12%. En behagelig, komplet og blød vin behøver ikke indeholde meget mere. Faktisk tror jeg, at det netop er denne balance mellem alkohol, frugt og afstemt syre, der gør Valdadige Rosso inviterende og læskende god, uden at den opfattes som en let vin. Ah, og så er der den folkevenlige pris: 59,- kr.
En vin som alle vinvenner burde glæde sig til at smage.
A propos glæden: vor centerforward arbejder på TV GLAD, og da jeg nævnte, at jeg havde set en madbog, som forlaget gladforlag havde udgivet, vupti kom han med et eksemplar af den. Sådan nogen venner har jeg. Ikke nok med det: bogen var signeret af samtlige medarbejdere på forlaget: gladforlag er på mange måder et almindeligt forlag og på mange måder ikke. Check det på gladforlag.dk. Bogen er en opskriftsbog.
Nu er der nogen, der læser køkkenbøger, som andre læser krimier. Madbøger kan man have for mange eller for få. Det afhænger af ens interesse for emnet. Denne her, hvis titel er “Glad for mad” er en “must have”. Ikke kun på grund af de mange gode opskrifter, som indbyder til at blive afprøvet, men fordi det er et kærligt og varmt snapshot af det gastronomiske Danmark anno 2013. Bogen er koordineret og introduceret af Søren Gericke. Jeg tor ikke, at han bryder sig om at blive kaldt “Grand Old Man” af det danske madliv. For det første er han ikke særlig stor og heller ikke særlig gammel. Det er dog rigtigt, at han og hans restaurant “Anatole” indvarslede nye tider, og at den hengivenhed, som han har til maden, altid har bragt ham dérhen, hvor ideerne skulle afprøves og smagsløgene både provokeres og kærtegnes. Søren Gericke var i en periode på fem år køkkenchef i Glads personalekantine. Jeg har været blandt de heldige, der har spist dér og jeg er sikker på, at alle dem, der har gjort det, giver ordet “kantinemad” en hel ny og nuanceret betydning.
Nå, hvad har så den gode Gericke gjort? Har har ringet rundt til alle sine kollegaer og fået dem til at optræde på billeder og med opskrift i bogen. Et veritabelt “Dream Team: ! unge og gamle, etablerede og rising stars, alle har stillet op. Listen er lang men bær over med mig: Erwin Lauterbach, Francis Cardenau, Katrine Klinken, René Redzepi, Søren Ejlersen, Wassim Hallal, Thomas Parry, Thomas Herman, Lars Thomsen, Kirk & Maarbjerg, Mette Martinussen, Nikolaos Strangas, og jeg har sikkert glemt lige så mange. Undskyld til dem, fordi alle har leveret mad med begejstring. Opskrifterne er “lige ud af køkkenet. Man kan få det til at virke med det samme”.
Bogen er god nu, men jeg tror, at om tyve-tredive år vil man stadigvæk bladre med glæde i den og have det godt med opskrifterne og med de (mad)glade billeder af alle de mennesker, der pryder bogens sider og fylder én med smil.
![]() |
Indbundet bog, 186 sider, Illustreret i farver, ISBN: 9788799391417 Udgivet 14.08.2013 af Glad Forlag http://bog.nu/forlag/glad-forlag Vejledende pris: kr. 249,00.
Gruppekøbet er gennemført og jeg begynder at godkende jeres betalinger i løbet af søndag. Vinene bliver sendt fra mandag den 26. ds. og kan afhentes fra torsdag den 29. ds. Afhentning mandag den 26. og tirsdag den 27: kun efter aftale.
Der er flere, der har foreslået Gruppekøb på Barolo, Brunello og Amarone.
Tak for indspark: jeg pønser lidt på det.
Udenfor ovenstående tidspunkter: åbent efter nærmere aftale for afhentninger m.m... Ring: 4585 1978 eller send en mail
< Forrige | Næste > |
---|