De italienske vinproducenter har altid en helgen ved hånden, hvis ikke ligefrem i familien, når de skal navngive en vin. Kan I huske den hellige Morten, ham med Mortens and, der i realiteten var en gås?(*) Han havde en stor beundrer i den hellige Venanzio Fortunato. Venanzio var blind eller i hvert fald svagtseende: han smurte sine øjne med olie fra en lampe, der brændte foran et af Mortens billeder og vupti blev han seende igen. Venanzio fik forståeligt nok øgenavnet Fortunato (den heldige) og skrev til Mortens ånd i lampen (altså, Carlo!) et firebinds takkedigt. Senere, omkr. år 565, rejste han til Frankrig, hvor han lærte prinsessen Radegonda og dennes datter Agnes at kende. Det resulterede også i en del digte til de to: her fortæller historien kun, at den heldige kartoffel havde et platonisk og meget åndeligt forhold til moderen og datteren. Venanzio Fortunato er den sidste store latinske digter, men hvad har han med os at gøre? En smule, fordi han blev født i Duplavilis, det moderne Valdobbiadene, centrum for produktionen af PROSECCO DOCG. Producenterne, Monica Ganz og Gabriele Gregolo, har valgt hans navn til deres firma. De to ejer meget lidt jord selv men har faste aftaler med en del vinbønder i de bedste dele af distriktet. Monica Ganz var tidligere leder i producentsammenslutningen Consorzio Prosecco, så hendes indsigt i territoriet fejler ikke noget.
Det, som fik mig til at besvare deres kontakt, var den passage i deres præsentationsmail, hvor de skriver: “Vore vine har et meget lavt indhold af konserveringsstoffet sulfitter, endnu lavere end i mange økologiske vine. Vi bruger ikke klareringsstoffer, med lader kulden og et langt omstikningsarbejde klare vinene. Sidste november blev vor Extra Dry tildelt en guldmedalje ved konkurrencen “Effervescents du Monde” (“Verdens Bobler”), hvor kun fire guldmedaljer gik til Italien. I juni i år fik vor Brut en guldmedalje (91 points) i Los Angeles Wine & Spirit Competition i Los Angeles”. Jeg blev nysgerrig og parret, der var i Norge i forvejen, kom forbi med vareprøver midt i august. Jeg blev imponeret: finesse, renhed og smag! Rigtig dejlige vine. Er I til Prosecco og til perlende mousserende vine, kan jeg anbefale disse vine meget varmt. De kan bestilles enkeltvis EXTRA DRY DOCG, BRUT DOCG, FRIZZANTE DOC fra webshoppen med 10% rabat eller I kan bestille en prøvekasse med to flasker af hver af de tre typer. Prisen er her 450,- kr. uden videre rabat:
INTIM SMAGNING for udvælgelse af en ny leverandør. Torsdag den 13. september fra 17:30 til 21.00. Nu er vi otte og der er plads til max. syv mere. Har I ikke set indbydelsen, send venligst en Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “SVOLTA” i Emne/Subject.
I en af de seneste mails skrev jeg, at den kendte italienske dessert Tiramisú sagtens kunne klare sig uden dessertvin eller med blot lidt orangelikør eller kaffe. I Tiramisú indgår fløde, kaffe, hedvinen Marsala og kakao. Jeg mente, at det var et vanskeligt match for enhver dessertvin. Stor opstand! Hårdt pisket af flere vinvenner, der ikke var enige i min anbefaling af vin til Tiramisú eller bedre sagt mangel på anbefaling, er jeg dykket i gemmerne og smagt mig frem til én vin, som jeg nu meget varmt kan anbefale. At jeg har skiftet mening skyldes (ikke kun) den eventuelle udeblevne omsætning, men den omstændighed at jeg netop skulle smage den vin, jeg nu anbefaler, med henblik på en kommende vinmiddag:
Det er en otte år gammel Recioto di Soave: den fremstilles af tørrede druer, lige som Recioto della Valpolicella (rød) og den hvide Recioto di Gambellara. Vor Recioto fra landbrugsproducenten Canoso stammer fra vinmarken Le Coste, bakkerne ovenfor landsbyen Soave og fremstilles af de grønne druer garganega og trebbiano. Recioto indeholder 13% alkohol og forener en fin sødme med en fin fylde. Den er fuld af liv og stadigvæk holdbar (2004-2016), men syren er allerede afrundet, så derfor “clasher” den ikke mod dessertens ingredienser. Servér Recioto ved en 19-20 grader, således at den fine honningagtige intensitet kan folde sig ud. Hvis I vil nyde den solo, vil den smage bedst noget køligere, 12-15 grader. (I øvrigt har jeg lige prøvet at checke, hvad en Recioto di Soave koster i dagens DK: priserne går fra 140,- kr. til 269,- kr. for halve flasker/halve litre. Vor pris på 144,- kr. for en halv liter hører i forvejen til til de laveste: med webshoprabatten på 20% er det så nok den absolut billigste i Danmark. Godt gået!
I finder den her og der er hele 20% rabat at hente ved bestilling fra webshoppen:
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/16-veneto/1020-2004-le-coste-recioto-di-soave-docg-0500-liter/
Tak til de mange, der har indsendt svar. Desværre var der ikke nogen, der kunne gætte druen. Det var også svært, fordi det er en vindrue, man må ikke fremstille vin fra: “fragolino”. Mere om det i næste mail.
Der er på lager de sidste 20 flasker Riserva 2007, de sidste 129 flasker Riserva 2006 og de sidste 138 flasker Riserva 2004. Af de tre er naturligvis 2004 den, der skal nydes nu og inden udgangen af 2013. Derfor den klækkelige rabat på 20% ved bestilling fra webshoppen.
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/8-toscana/1315-2004-chianti-classico-le-masse-riserva-docg/
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/8-toscana/1316-2006-chianti-classico-le-masse-riserva-docg/
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/8-toscana/1317-2007-chianti-classico-le-masse-riserva-docg/
< Forrige | Næste > |
---|