Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

29.08.2012 Balsámico

Kære Vinvenner,

I dag skipper vi vinene og taler lidt om eddike og olie. I alt for lang tid har jeg undladt at fortælle jer om en række produkter, som I sikkert vil kunne have glæde af. Det gør jeg i hvert fald siden.......

.....JEG BRUGER DEM SELV....:

jeg kan anbefale på det allervarmeste Giuseppe Giustis Aceto Balsamico: Huset, der ejes af familien Stefani, har produceret balsamico siden 1605. Noget greb må de have om sagen: de er også de eneste, der kan vise rigtig gamle fade, nogle helt tilbage til forrige århundrede og jeg mener det forrige forrige århundrede. Tiden er den største ingrediens i fremstillingen af acetó balsámico.

På toppen af skalaen finder vi “Tradizionale”. Det er Consorzio (en frivillig sammenslutning), der er garant for en ensartet kvalitet hos alle producenter ved at foretage strenge udvælgelser. Tradizionale kommer udelukkende i 10 centiliters specielt designede flasker, som indeholder balsámico, som enten er garanteret mindst 12 års alder eller garanteret mindst 25 års alder. Flaskerne ser sådan ud:

Aceto Balsamico Tradizionale 12 år Aceto Balsamico Tradizionale 25 år

Tradizionale er altid dyr. Halvfjerds kilo henkogte trebbiano-druer giver efter mindst tolv års lagring i fade af forskellige træsorter max. tre liter balsámico. Hverken Conzorzio eller nogen andre kan definere endsige garantere den nøjagtige alder på Tradizionale: kun minimumsalderen. Hos Giusti indsendes balsámico til vurdering, der enten er mellem fjorten og seksten år eller mellem femogtyve og tredive år. Det er en lille “overkill”, der garanterer, at testfadene klarer Consorzio’s strenge krav. Ved testen indleveres det fad, som ønskes eksamineret og det er Consorzio, der beholder det godkendte fad og aftapper dets indhold. Tradizionale er ekstrem drøj i brug: anvendes dråbevis og fra saucer til frugtsalater er det kun fantasien, der sætter grænsen. Navnet “balsamico” dvs. lindrende i medicinsk forstand, henviser til dengang i Middelalderen, hvor den vellugtende balsamico blev henregnet til de potente lægemidler, der kunne kurere alskens udvortes og indvortes sygdomme: fra eksem til pest!

Aceto Balsamico

Her er I (vi!) på herrens eddikemark, fordi lovgivningen er ret “elastisk” og intet forhindrer jer i at købe en dunk lagereddikke, komme noget indkogt druesaft i og lave jeres egne balsámico. “Aceto balsamico di Danimarca” er en helt lovlig option. EU-loven er klart lavet for at tilgodese industrien. Derfor drejer det sig, som altid, når det gælder mad, om at kende sine kilder.

Engang i firserne bad jeg Luciano Stefani fra firmaet Giuseppe Giusti om en lagret balsamico af en ypperlig kvalitet (svarende til en 10-12 års lagring) men i en stor trekvart liters flaske. Ideen var ikke populær hos Luciano i starten, fordi han bemærkede, at han ville tjene meget mere ved at sælge den gode balsamico i små flasker, som han også gør. Jeg sagde, at hvis kunderne købte balsamico i en stor flaske, ville de bruge mere generøst af den. Nu mange år efter er “vor” 3/4 liters flaske en etableret succes og hvis I ikke har smagt den før, ja så er det et gastronomisk MUST. Og jeg kan garantere jer for, at når I har prøvet den, vil I ikke bruge nogen anden balsámico. Flasken ser sådan ud: (her med sin trofaste olivenolie extra vergine fra Majnoni:

Luciano Stefani

aftapper også andre balsámico af egen produktion: “Riccardo Giusti”, med den røde etiket er også kaldet “il denso”, den tyktflydende. “Banda Rossa”, den med det røde bånd på det store foto ovenfor, er Giusti’s bud på en balsámico, der bedst udtrykker Husets kvalitet, tradition og formåen.

ALTID BALSAMICO?

Nej, der er visse tilberedelser, især salater, der kræver en god vineddike og det ser i al det balsámico virvar ud, som om almindelig god vineddike er blevet sjælden: jeg har to rigtig gode hvidvins- og rødvinseddiker fra Pojer & Sandri, vinproducent fra Trentino, og en vineddike lagret på gamle sherry fade efter solera systemet, igen et virkelig fint produkt af Giuseppe Giusti. Det er den kubiske flasker I ser på billedet, hvor 25 står for den gennemsnitlige lagringsalder for eddiken, femogtyve år. Olivenolie får jeg fra Pietro Majnoni. I vennekredse går den under titlen “orgasmisk”, men jeg plejer at dæmpe entusiasmen hos mine kunder ved at sige, at den blot er fremragende: en skive brød, lidt Majnoni olie, lidt salt og så er mellemmaden klar. Olivenlunden drives efter økologiske principper lige som hele Majnonis landbrug med korn, kvæg og ikke mindst, vin.

GASTRONOMISK PROMOTION: minus 25%

Så, for at introducere alle men især de nye vinvenner til denne mindre kendte side af vort sortiment, har jeg kalkuleret lidt på the facts of life, fået lidt støtte fra producenterne og kommet frem med følgende:

(1) Gå til siden: http://shop.carlomerolli.dk/produkter/18-olie-eddike-gavekarton-boeger-vinkort-proptraekkere-vintasker/
(2) vælg og bestil fra webshoppen de varer (alle varer på siden iøvrigt), som I har lyst til at købe
(3) træk 25% fra i rabat
(4) ved køb på mindst 1.200,- kr. (efter rabatten) sender jeg med promoveret standardfragt 50,- kr. plus et gratis glas kapers fra øen Vulcano nord for Siciliens by Messina.

Vulcanos produkter kan også bestilles med samme rabat 25% og samme vilkår.

Pomodori Secchi 135,-

Soltørrede tomater i olivenolie extra vergine, kapers, oregano (vægt: brutto 458 netto 280)

Capperi 95,-

Kapers, salt (vægt: brutto 364 netto 190)

Pesto di Capperi 75,-

Kapers, olivenolie extra vergine, eddike, hvidløg, krydderurter, salt (vægt: brutto 378 netto 171)

Marmellata di arance 125,-

Appelsiner, sukker, salt. (vægt: brutto 510 netto 334)

Buon appetito!!

Ciao, Carlo

PS: Har I ønsker om anden sammensætning eller spørgsmål, skriv da venligst tilbage. PPS: På italiensk bruger man ikke at skrive accent: jeg gør det her fori de fleste (danskere) siger “balsamíco”, hvilket I er naturligvis velkomne til at blive ved med at sige så længe I køber den her.......

ÅBNINGSTIDERNE: på Lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte:

Tirsdag den 28. august: 14:00 til 17:00
Onsdag den 29. august: 14:00 til 17:00
Torsdag den 30. august: LUKKET / Vinsmagning La Vela (se ovenfor)
Fredag den 31. august: 14:00 til 17:00
Lørdag den 1. september: LUKKET
Søndag den 2. september: 13:00 til 15:00

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP