I dag skipper vi vinene og taler lidt om eddike og olie. I alt for lang tid har jeg undladt at fortælle jer om en række produkter, som I sikkert vil kunne have glæde af. Det gør jeg i hvert fald siden.......
jeg kan anbefale på det allervarmeste Giuseppe Giustis Aceto Balsamico: Huset, der ejes af familien Stefani, har produceret balsamico siden 1605. Noget greb må de have om sagen: de er også de eneste, der kan vise rigtig gamle fade, nogle helt tilbage til forrige århundrede og jeg mener det forrige forrige århundrede. Tiden er den største ingrediens i fremstillingen af acetó balsámico.
På toppen af skalaen finder vi “Tradizionale”. Det er Consorzio (en frivillig sammenslutning), der er garant for en ensartet kvalitet hos alle producenter ved at foretage strenge udvælgelser. Tradizionale kommer udelukkende i 10 centiliters specielt designede flasker, som indeholder balsámico, som enten er garanteret mindst 12 års alder eller garanteret mindst 25 års alder. Flaskerne ser sådan ud:
Tradizionale er altid dyr. Halvfjerds kilo henkogte trebbiano-druer giver efter mindst tolv års lagring i fade af forskellige træsorter max. tre liter balsámico. Hverken Conzorzio eller nogen andre kan definere endsige garantere den nøjagtige alder på Tradizionale: kun minimumsalderen. Hos Giusti indsendes balsámico til vurdering, der enten er mellem fjorten og seksten år eller mellem femogtyve og tredive år. Det er en lille “overkill”, der garanterer, at testfadene klarer Consorzio’s strenge krav. Ved testen indleveres det fad, som ønskes eksamineret og det er Consorzio, der beholder det godkendte fad og aftapper dets indhold. Tradizionale er ekstrem drøj i brug: anvendes dråbevis og fra saucer til frugtsalater er det kun fantasien, der sætter grænsen. Navnet “balsamico” dvs. lindrende i medicinsk forstand, henviser til dengang i Middelalderen, hvor den vellugtende balsamico blev henregnet til de potente lægemidler, der kunne kurere alskens udvortes og indvortes sygdomme: fra eksem til pest!
Her er I (vi!) på herrens eddikemark, fordi lovgivningen er ret “elastisk” og intet forhindrer jer i at købe en dunk lagereddikke, komme noget indkogt druesaft i og lave jeres egne balsámico. “Aceto balsamico di Danimarca” er en helt lovlig option. EU-loven er klart lavet for at tilgodese industrien. Derfor drejer det sig, som altid, når det gælder mad, om at kende sine kilder.
Engang i firserne bad jeg Luciano Stefani fra firmaet Giuseppe Giusti om en lagret balsamico af en ypperlig kvalitet (svarende til en 10-12 års lagring) men i en stor trekvart liters flaske. Ideen var ikke populær hos Luciano i starten, fordi han bemærkede, at han ville tjene meget mere ved at sælge den gode balsamico i små flasker, som han også gør. Jeg sagde, at hvis kunderne købte balsamico i en stor flaske, ville de bruge mere generøst af den. Nu mange år efter er “vor” 3/4 liters flaske en etableret succes og hvis I ikke har smagt den før, ja så er det et gastronomisk MUST. Og jeg kan garantere jer for, at når I har prøvet den, vil I ikke bruge nogen anden balsámico. Flasken ser sådan ud: (her med sin trofaste olivenolie extra vergine fra Majnoni:
aftapper også andre balsámico af egen produktion: “Riccardo Giusti”, med den røde etiket er også kaldet “il denso”, den tyktflydende. “Banda Rossa”, den med det røde bånd på det store foto ovenfor, er Giusti’s bud på en balsámico, der bedst udtrykker Husets kvalitet, tradition og formåen.
Nej, der er visse tilberedelser, især salater, der kræver en god vineddike og det ser i al det balsámico virvar ud, som om almindelig god vineddike er blevet sjælden: jeg har to rigtig gode hvidvins- og rødvinseddiker fra Pojer & Sandri, vinproducent fra Trentino, og en vineddike lagret på gamle sherry fade efter solera systemet, igen et virkelig fint produkt af Giuseppe Giusti. Det er den kubiske flasker I ser på billedet, hvor 25 står for den gennemsnitlige lagringsalder for eddiken, femogtyve år. Olivenolie får jeg fra Pietro Majnoni. I vennekredse går den under titlen “orgasmisk”, men jeg plejer at dæmpe entusiasmen hos mine kunder ved at sige, at den blot er fremragende: en skive brød, lidt Majnoni olie, lidt salt og så er mellemmaden klar. Olivenlunden drives efter økologiske principper lige som hele Majnonis landbrug med korn, kvæg og ikke mindst, vin.
Så, for at introducere alle men især de nye vinvenner til denne mindre kendte side af vort sortiment, har jeg kalkuleret lidt på the facts of life, fået lidt støtte fra producenterne og kommet frem med følgende:
(1) Gå til siden: http://shop.carlomerolli.dk/produkter/18-olie-eddike-gavekarton-boeger-vinkort-proptraekkere-vintasker/Vulcanos produkter kan også bestilles med samme rabat 25% og samme vilkår.
Buon appetito!!
< Forrige | Næste > |
---|