Godt nok var den totalt uden ben, men det var ikke en stor torskefilet, jeg fik fra min fiskehandler, dagen før han skulle på ferie. “Store torsk finder man i dag kun blandt politikerne i.....” Han nåede dog ikke at specificere hvilken fløj, fordi hans kone kastede ham det frysende blik, der svarer til et spark under bordet og gør næsten lige så ondt. Jeg undlod derfor det dybtborende spørgsmål om hans politiske ståsted, men bemærkede at alt var bedre under Anker Jørgensen: jeg var i hvert fald yngre og store torsk var normen også hos fiskehandleren. “Ja, sammen med min far pilkede vi dem ud af vandet som ingenting“, bekræftede min kone, som dog kun var teenager under Ankers uskyldige dage. Det bliver svært at argumentere for en direkte sammenhæng mellem torskefiletternes formindskning efter Anker Jørgensens tid, men det er immervæk fakta.
Det er også en kendsgerning, at det er sommer. Ikke bare ifølge kalenderen men også ifølge traditionen à la “du danske sommer jeg elsker dig”. Flere af jer, der besøger os på lageret, spørger, om jeg ikke holder ferielukket: aldrig i livet og aldrig om sommeren.
Sommer er “a state of mind”: korte bukser, næsten ingen trafik, selvpluk, lyse nætter, masser af tid til det hele: har vi ikke fortjent det efter at have døjet med de lange mørke måneder, sne og rusk? Jamen Danmarks Turistbureau burde ligefrem reklamere med “Køl af i sommerDanmark”. Regner det for meget? Tja, det sker men man kunne snildt få nogen til at sponsorere tjekkede regnfrakker, som turisterne kunne låne på hotellerne.
På min side har jeg .... remedierne lige ved hånden og blandt disse er et køligt glas hvid Orvieto Classico 2011 ikke det ringeste. Prisen er også forfriskende: 55,- kr. flasken. I ser vinen på billedet sammen med bemeldte torskefilet (*) og med tre andre “all weather” vine. De kan nydes som de er, men en lille halv time i køleskabet vil skade hverken vinene eller jeres oplevelse af dem:
50% montepulciano 50% sangiovese. Vinen byder på et s-u-v-e-r-æ-n-t forhold mellem pris og kvalitet. Navnet har vinen fra sin farve, som er næsten lige så sort (NERO) som et udbrændt stykke brænde (TIZZO) fra kaminen. Farven er således af en næsten uigennemtrængelig kompakt sortrød. Duften minder straks om brombær og sveske med en let afrunding af vanille: det sidste stammer fra en otte måneders lang lagring på barriques. Det generer ikke mig og det er meget sagt! Tizzo Nero glider ned med forbløffende nemhed takket være balancen mellem de forholdsvis blide tanniner og den gode frugt, begge støttet af den kontante alkoholstyrke (13,5%), som intet tager fra drikkeglæden.
(Der er stadigvæk 63 magnum 2008 Tizzo Nero til 100,- kr.: det er den, I ser i gavekarton (10,- kr.) med den italienske tricolore silkesløjfe.)
Ikonet af Chianti når den er god, den er god og den er bare god.
(Måske Pietros bedste Riserva ever: nu kun 7 karton, 84 flasker, på lager).
(Bemærk venligst at Majnoni-priserne er de samme som i september 2011, da Pietro Majnoni præsenterede sine vine dvs lavere end de aktuelle priser på webshoppen).
Mit forslag er naturligvis en kasse med tre af hver af ovenstående fire vine.
For at bestille mit forslag send blot en Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “TORSK” i Emne/Subject. Pris 882,- kr. Fragt 125,- kr. Ved køb af to kasser er fragten 160,- kr. Ved køb af tre kasser eller opefter er fragten: 0,- kr.
I øvrigt: den 30. august, det er en torsdag, får vi besøg af Daniele Rossellini fra CAMPI NUOVI og Giorgio Ioppa fra, ja: IOPPA. Reservér dagen allerede nu. Program og indbydelse kommer senere.
(*) Billedets torskefilet endte på en pande med billedets hårde fersken, salvie og ribs. Jeg elsker de tilberedelser, som kun kræver gode ingredienser og hvor disse stort set passer sig selv, som her:
Salt, friskkværnet peber, en anelse chili, en sjat olivenolie, en sjat Orvieto – også i panden. Så har I en kommende klassiker: “Torsk Orvieto”. Medium blus og lad det hele simre i sommertempo. Hvis I er heldige, vil filetten få en dejlig lilla farve fra ribsene. Ti for det kunstneriske udtryk. Fersknens umodne sødme og chili’en spiller bande med det ret neutrale torskekød, mens salvien bibringer retten en krydret friskhed. Eller noget i den stil:
< Forrige | Næste > |
---|