Kære Vinvenner,
Efter et par “sællerter” som Cerrati 2004 Barolo og Zanovello (p.t. udsolgt! men nye forsyninger er på vej: reservationer modtages gerne) disker jeg op med en vin, der ikke er for alle. Jeg refererer her ikke til prisen, som er umådelig rimelig, 75,- kr., men til vinens stil. Druen er den indfødte “ciliegiolo”, som er udbredt især i Toscana men som også findes i Ligurien, Umbrien og selvfølgelig også hist og pist i Puglia. Jeg skriver “selvfølgelig”, fordi Puglia er et sandt pulterrum, et arkiv af alle de italienske druer, som nyder godt af regionens klima. Navnet “ciliegiolo” henviser til “ciliegia”, dvs kirsebær, da vinen har en umiskendelig duft af netop denne frugt. Druen har levet sit stille liv som komplementær drue til mange Chianti og andre toskanske DOC-vine. I de sidste par år har “autoctoni” druer, dvs de indfødte italienske druer, oplevet en stor renaissance og en fornyet interesse både fra producenten, forbrugerne og pressen. Nok som en reaktion på den standardisering af smagen, der desværre har vundet indpas hos mange (industri)vinproducenter. Der er også gået mode i de kære indfødte druer, så derfor er det ikke altsammen guld, det der skinner, men interessant er det da, for os vinelskere, med alle disse “nye” druer.
I realiteten skulle jeg passe lidt på med at kalde ciliegiolo druen for “autoctono”, fordi der er flere kilder, der nævner året 1870, da nogle italienske pilgrimme tog ciliegiolo-stiklinger med fra Nordspanien, hvor de havde besøgt valfartstedet Santiago de Compostella. Druen kaldes i Toscana også for “ciliegiolo di Spagna”, hvilket skulle bekræfte oprindelsen. Hvorom alting er, hører man kun om ciliegiolo i Italien. Dagens vin kommer fra Maremma, det område i Toscana der strækker sig fra kysten helt op til bakkerne inde i landet.
I ugens udgave kommer Ciliegiolo fra vinbonden Antonio Camillo (*) og vi må se i øjnene, at vinen er en “superitaliener” hvad smagen angår: frugt frugt frugt, lav garvesyre, fyldig og blød og med den rustikke rift & krads, der plejer at sætte en del af jer offside.
Hvorfor skulle jeg så importere den? Nemt: fordi det er en uglobaliseret vin, en vin fremstillet for folk, der - hvis de kunne engelsk - ville oversætte “lunch break” med “to-tre timers middagspause” og “pranzo di mezzogiorno”. En vin der bør nydes køligt og som med sine 13,5% kan klare både alle slags pastaretter og alle slags hvidt kød, fjerkræ og ikke-lagrede oste. Årgangen er 2007, som blev frigivet engang i juni i år og som vil holde sig i god form indtil slutningen af 2009. Derfor en bedre daglig vin, der udfordrer vore smagsløg og belønner dem med en saft og en kraft, der hører de sydlige himmelstrøg til. Som I kan se her (**) en karakterfuld vin, der kræver sin m/k og god mad på bordet.
Mens jeg ikke har været bange for at bestille lidt mere hjem af Cerrati Barolo 2004 of Zanovello 2006, har jeg været lidt forsigtigere med denne ciliegiolo. Der er kun kommet halvtreds kasser à seks flasker. Der er intet minimumkøb, men mit forslag går ud på en lille kasse med seks flasker for at I selv kan nyde vinen og drille jeres vinvidende nabo.(***)
For at bestille en kasse med seks flasker PRINCIPIO 2007 Ciliegiolo send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “PRINCIPIO” i Emne/Subject. Prisen er 450,- kr. Fragten fra 1 til 13 flasker: 125,- kr. overalt i landet.
Ciao,
Carlo
(*) http://shop.poggioargentiera.com/pagina.asp?lingua=1&idpag=54
(**) http://shop.poggioargentiera.com/scheda.asp?lingua=1&id=12
(***) Apropos nabo: vi havde en nabofamilie – nu er de flyttet – hvor manden i huset i ny og næ forsvandt i kortere eller længere perioder. Vi fik at vide, at han var på valfart til Santiago de Compostela. Den ældgamle pilgrimsrute, caminoen, der går gennem Nordspanien fra Pyrenæerne til Santiago de Compostela vandres hvert år af hundredetusinder. Vor nabo havde gået turen én gang årligt siden 1992 !! Det kom der en bog ud af, som jeg varmt vil anbefale til alle: “MIG OG CAMINOEN” er en personlig beretning fra Henrik Fibiger, en veteran, der beretter om de strabadser, han (og alle andre) uvægerligt møder, de praktiske overvejelser, der følger, og de tanker han i øvrigt gør sig undervejs på den ca. 800 kilometer lange vandretur, som han tilbagelægger på 4-5 uger. Henrik Friediger var en stille nabo men, som forlaget siger “en skarp iagttager og en åbenhjertig, og vedkommende fortæller. Bogen inspirerer, både som en indre og ydre rejsebeskrivelse, og den har bud til de mange, der allerede har vandret turen, såvel som dem, der drømmer om eller planlægger at gøre det.” Henrik Friediger: MIG OG CAMINOEN, Borgens Forlag ISBN: 978-87-21-02753-7
OBS! ÆNDRING AF ÅBNINGSTIDERNE på det nye lager beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte: (indgang MODSAT SIDE = på højre side af vores røde bygning!)
I DAG: Lørdag den 8. november: LUKKET
Søndag den 9. november: 13:00 til 15:00 OBS!!OBS!!
Mandag den 10. november: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 11. november: 14:00 til 17:00
Onsdag den 12. november: LUKKET
Torsdag den 13. november: 14:00 til 17:00
Fredag den 14. november: 14:00 til 17:00
Lørdag den 15. LUKKET
Søndag den 16. november: 13:00 til 15:00
Mandag den 17. november: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 18. november: 14:00 til 17:00
Onsdag den 19. november: LUKKET
Torsdag den 20. november: LUKKET –Brezza& ost smagning
Fredag den 21. november: 14:00 til 17:00
Lørdag den 22. november: LUKKET
Søndag den 23. november: 13:00 til 15:00
Mandag den 24. november: 14:00 til 17:00
< Forrige | Næste > |
---|