28.10.2007 Om Cider og chokolade
Selv om det ville oplagt at tro det, var det ikke normannerne, der bragte æblecider til Sannio-distriktet
i Syditalien. Normannerne havde travlt nok med at slagte longobarderne og med at bygge katedraler.
Nej, der skulle en romersk dreng til, Luca Baldino, som efter fem års arbejde i et distilleri i Normandiet
blev helt grebet af lidenskab for æbler. Engang tilbage i Italien startede han sin produktion af både
“sidro” (cider) og æbleddike med æblerne fra det fædrene gods i Molinara,ved byen Benevento,
på grænsen mellem Campania og Apulien.
Han bruger to af de ældste og lokale æblesorter: “limoncella” og “annurca”, som vokser i det bjergrige
område og nyder godt, for deres langsomme modning, af temperaturforskellen mellem de varme dage og
de kølige nætter.
Lucas cider, men lad os kalde den “sidro” som han gør på italiensk, er ikke den perlende udgave, som
de fleste kender fra England, Normandiet og Danmark, men en stille dessertvin, som vil overraske på en
behagelig måde især over for den, der nyder den for første gang. Duften minder om mandel og marcipan: den stammer
fra æblekernerne, der bliver presset sammen med hele æblet; smagen er sød men delikat og med sine kun
8% kan Sidro ledsage ikke kun kager og desserter af forskellig karakter men især mellemlagrede oste,
især fåre- og gedemælksoste, samt ikke lagrede komælksoste, som hytteost, de fleste letrøgede rygeoste, ricotta
og mascarpone. Derfor, og takket være dens beherskede alkoholstyrke på otte procent, er Sidro del Sannio én
af de få dessertvine, som jeg tør anbefale til tiramisú-kagen.
Ved naturlig gæring af Sidro fremstiller Luca en hvid æbleeddike, Aceto di Mele. Den er fremragende,
ja næsten uundværlig, når man ønsker en delikat dressing, der fremhæver grøntsagerne, men den er også velegnet
som “pift” i saucer til kød og fisk.
Priserne på Sidro (naturlig sød dessertvin): 85,- kr. Flasker à en halv liter.
Æbleeddike: 56,- kr. Flasker à en halv liter. Der er frit slag på bestilling.
En gavekasse med Lucas Sidro og Æbleeddike er en oplagt gave til gourmeter .
Den flotte gavekarton følger gratis ved køb af mindst tre flasker, gerne blandet
Mit forslag: for at bestille en kasse indeholdende 2 flasker dessertvin Sidro og 1 flaske Æbleeddike send blot en svarmail
til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten “BALDINO” i Emne/Subject. Prisen: 226,- . Levering: 69,- kr. overalt i landet.
Forlang særtilbud hvis I ønsker at købe minimum ti kasser.
Alle dem der har været forbi lageret har haft mulighed for at smage en anden af Sannios mindre kendte klenodier:
CROCCANTINO. Jeg ved ikke om vi har solgt mange af de uimodståelige chokoladetingester eller om det er
min gode medarbejder og jeg, der har sat dem til livs, men nu er det på høje tid, at jeg præsenterer dem til alle vinvennerne:

Fra venstre, nederst:
SFIZIO AL CAFFÈ: chokolade, hasselnødder, honning, kaffe (300 gr.)
CROCCANTINO: med kakao, honning og hasselnødder (30 stk. pr. æske)
DELICATEZZE: ARANCIO med kakao, honning, hasselnødder og appelsin (300 gr.)
Fra venstre, ovenpå:
DELICATEZZE: GIANDUIA med nougat, kakao, honning og hasselnødder (300 gr)
DELICATEZZE: LIMONE med kakao, honning, hasselnødder og citron (300 gr.)
DELICATEZZE: NOCE med valnødder, kakao, honning og hasselnødder (300 gr.)
Kakaoindholdet er mindst 53% (dog 38% i Croccantino) og som sagt nu er det jeres tur at købe disse “delicatezze”, før vi spiser dem
alle selv. De udløber den 14. maj 2008, men jeg tror ikke at de har en kinamands chance for at blive så gamle.
Prisen er 95,- kr. pr. æske.
Mit forslag (der skal holdes hemmeligt for vægtvogterne o.l.):
Ved køb af én af hver æske er prisen 75,- kr./æsken ialt: 450,- kr.
Levering 69,- kr. overalt i landet.
For at bestille mit forslag (en æske af hver af ovenstående) send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten
“DELICATEZZE” i Emne/Subject.
For at bestille efter jeres hjerte send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
og skriv typen og smagen.
Ciao,
Carlo
PS
Sannio er også kendt for sin fine vinproduktion:
http://www.carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=280&Itemid=93
IØVRIGT:
Mailprogrammet Entourage havde en off-day i onsdags og jeg er derfor ikke sikker på,
at I alle har modtaget ugemailen i onsdags. Herefter link til hjemmesiden hvor
mailen nu er opdateret:
http://www.carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=295&Itemid=93
OBS! ÆNDRING PÅ
ÅBNINGSTIDERNE på lageret Skodsborgvej 48 A kld. i 2830 Virum:
idag:
Søndag den 28. oktober : 13:00 til 16:00 OBS! OBS! OBS!
Mandag den 29. oktober: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 30. oktober: 14:00 til 17:00
Onsdag den 31. oktober: 12:00 til 15:00 OBS! OBS! OBS!
Torsdag den 01. november: 14:00 til 17:00
Fredag den 02. november: 12:00 til 17:00
Lørdag den 03. november: LUKKET
Søndag den 04. november: 13:00 til 16:00 OBS! OBS! OBS!
Næste mail: . onsdag den 31. oktober.