28.03.2017 Sagrantino

Kære Vinvenner,

Hvad er Sagrantino? Forestil jer ægteskabet mellem en Barolo og en Amarone: god robust garvesyre og fyldig, kødelig krop. Her er nøglen til forståelsen af en vin, der har nydt og stadigvæk nyder enorm succes i Italien og i verden.

Vinen har samme navn som druen: sagrantino, der dyrkes i Umbrien, ikke langt fra regionens hovedby Perugia og med centrum i kommunerne Montefalco og Bevagna.

Sagrantinos succes har lange rødder, siden allerede den satiriske digter Martial nævner vinene fra Montefalco, og Plinius den ældre roser druen hitriola fra området omkring Mevania, landet mellem landsbyerne Bevagna og netop Montefalco. (*)

I mange år, før vore moderne tider, fandtes Sagrantino kun som sød vin af tørrede druer "passito". Her finder vi en lighed med Amarone, som helt frem til begyndelsen af det forrige århundrede kun fandtes som Recioto, passito af tørrede druer. Den tørre udgave af Sagrantino blev DOCG i 1992.

IMPACT

Ligheden mellem Amarone og Barolo fortsætter i den impact, som vinen har på nyderen. Sagrantino druen er lille og kompakt og en sand bombe af alt: sukker, farve, frugtsyre, garvesyre. Resultatet er derefter og Sagrantino er en vin, der først begynder at åbne sig efter en ti års tid fra høstens år. Loven taler om mindst tredive måneders lagring, men som demonstreret under vor smagning i fredags (tak for sidst til alle deltagerne!), tilhørte alle vinene, der blev skænket, "gemmevine" afdelingen og skulle ihvertfald have et par timers luft før de begyndte at åbne sig.

Det er vine, der kræver mad og gerne kraftig mad: lagrede oste, fugle- og hårvildt, oksekød, gerne fra grillen, og retter à la gulasch, hvor krydderiet skal "bekæmpes" og matches. Hvem vil "synes godt" om Sagrantino: alle "macho"'erne blandt jer, der kan lide vine med følelig "punch" og sikker udvikling af denne umbriske perles holdbarhed: lige som ved Barolo er ti-femten år ingen sag for Sagrantino.

MONTEFALCO

Druen sagrantino optræder også i den ældre DOC Montefalco, hvor sagrantino "mildnes" af sangiovese og andre lokale druer: typisk montepulciano, ciliegiolo, merlot, barbera. Her kan flere være med og jeg har valgt både Sagrantino og Montefalco fra to producenter, hver især ledende i sin stil.

Hvis vi ser bort fra familien Caprai, som er den største og måske mest kendte producent og især ansvarlig for Sagrantinos "genopstandelse" i de første år af 2000, er "Den bedste producent nok Antonelli, der frembringer nogle mere traditionelle vine med enorm frugt og farve. Her er alle rødvine værd at prøve..."(**). Som modstykke til Antonelli har jeg valgt Goretti, der ønsker at frembringe blødere og "nemmere" fortolkninger af sagrantino druen. Under "dysten" i fredags mellem de to producenter vandt hvert Hus sine tilhængere. Jeg lægger afgørelsen op til jer.

Antonelli finder I her:

og Goretti finder I her:

SPAREKASSEN

Indrømmet og desværre: jeg har jeg ikke råd til at sælge vine til kostpris, lige meget hvor meget jeg ønskede det. Derfor er resten af denne mail dedikeret til de gode vine, I kan forudbestille og forudbetale med konkrete besparelser aka rabatter, der nogle gange er klækkelige og nogle gange mindre klækkelige men altid tiltalende og reelle:

2016 MUTINA Lambrusco Grasparossa DOC, Chiarli 1860
2015 Carlomagno bastflaske 1,5 liter Chiantri Classico DOCG, Luiano
2012 Barolo di Serralunga Tenuta Cucco

Vi starter med:

BAROLO DI SERRALUNGA 2012 DOCG Tenuta Cucco

Dette her er både tricky og lidt af en hastesag. Vinen har fået 92 points i Wine Spectator og det er noget, der rykker især i USA. Det sker samtidig med, at Tenuta Cucco har besluttet sig for at ekstralagre sine Barolo og frigive dem et år senere. Det betyder, at produktionen på de 12.000 flasker skal række til januar 2018.

Årgang 2012 af Barolo di Serralunga er en virkelig dejlig vin: typisk, med alle de elementer, der placerer en Barolo blandt de gode og bedste i sin kategori. Både drikbar nu og holdbar (2012-2025 no problem). Jeg har også fået tilbudt enkeltmarken Cerrati (også 92 points i Wine Spectator), men min nydersjæl foretrækker Serralunga udgaven. Det er en Barolo, der ikke lader mig vente på sig: åbn og nyd. Pause. Nyt glas: nyde igen mens jeg følger vinens udvikling i glasset. Vedvarende i sin levering af gode indtryk og med det strejf af renhed, der gør Barolo til en af verdens bedste vine. I får tid frem til påskedagene for at forudbestille og forudbetale den. Pengene bliver trukket den 18. april og vinen vil være på lager uge 17/18 i god tid til Store Bededags ferien.

Iøvrigt: der er flere, der spørger, hvordan Tenuta Cucco's nye kost har fejet i forhold til Cascina Cucco: jeg må sige, at der er sket mærkbare forbedringer i vinenes kvalitet hos Tenuta Cucco uden at det har haft en alt for stor indflydelse på priserne. Piero Rossi Cairo har samlet i et ark alle de vurderinger og bedømmelser, som hans nye vine har modtaget i den italienske og den udenlandske vinpresse. Hvis I er interesseret send en svarmail med "TENUTA" i Emne/Subject. Barolo di Serralunga 2012 kan I forudbestille og -betale her:

For 2016 Mutina og 2015 Carlomagno er fristen ved at udløbe og I kan nå at forudbestille og -betale her: http://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/2556-2016-mutina-lambrusco-grasparossa-doc-chiarli-selezionato-da-carlo-merolli-/ (det er ikke tilfældigt, at Lambrusco bliver vist ved siden af Kim Lembecks mesterligt nyoversatte islandske saga'er: Lambrusco vil altid vække den indre viking i én!)

Den uundgåelige ledsager til alle fester mellem venner, den gode Chianti Classico 2015 fra Luiano finder I i en voksen størrelse og en teenager pris her. Se hvor flot den er:

Ciao, Carlo

(*) "Itriola Umbriaæ Mevnatique agro peculiar est". Itriola er navnet på druen. Nogle kilder taler om en spansk eller en græsk oprindelse af sagrantino. Navnet kunne faktisk tyde på, at vinen blev anvendt til alterbrug (Sagro, sacro = hellig) og derfor bekræfte den kirkelige herkomst via nogle spanske eller græske franciskanermunke. Som en etiket fra ca. 1970 (åbningsbilledet) viser, brugtes også stavningen "Sacrantino".

Omvendt har man ikke registreret navnet sagrantino før midt i attenhundredetallet, mens vinene fra Montefalco i den søde udgave har været kendt uafbrudt siden romertiden.

(**) Italiensk vin "Politikens Forlag (side 318) aug. 2003.

ÅBNINGSTIDERNE på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:

IDAG: tirsdag den 28. marts: 14:00 til 17:00
onsdag den 29. marts: 14:00 til 17:00
torsdag den 30. marts: 14:00 til 17:00
fredag den 31. marts: 14:00 til 17:00 Italiensk Vinfestival i Politikens "Presse"
lørdag den 1. april: LUKKET pga. Italiensk Vinfestival i Politikens "Presse"
søndag den 2. april: 13:00 til 15:00

Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978 for at træffe aftale.