27.11.2016 Gutt...hvad?

Kære Vinvenner,

Først og fremmest: idag søndag er sidste dag for at sikre sig scoop'et 2014 Moro Polo fra Franco Zanovello:

HVAD ELLERS ?

Jo, det bliver en kort mail. Til dels ligger I sikkert stadigvæk underdrejet efter Den sorte Fredag, til dels vil jeg bruge denne mail til at kort resumere op, hvad I kan hente fra i morgen mellem kl. 13.00 til 15.00 (eller få leveret/sendt fra næste uge): Julebasten©, Tíntero, I Veroni, Russolo og Lurettas testkasser. I tvivl om hvornår Tabui og Moro Polo 2014 kommer? Ring eller send mig en mail. Tak. Jo, der er en side i webshoppen med informationer og opdateringer om vinenes expected time of arrival, men de færreste gider klikke sig til den. Og det er altid rart at tale/skrive sammen.........

"DRÅBESAMLEREN"

Fra Luretta har jeg importeret en ret spændende vin: GUTTURNIO. Spændende fordi den smager godt og kommer fra bakkerne omkring Piacenza, som er den nordligste eller nordøstligste provins i Emilia Romagna. Hvad er det for en vin? Navnet er et fantasinavn og betyder "Dråbesamler". Det blev givet til vinen efter fundet af en drikkeskål fra romertiden i Piacenza distriktet, hvor vingården Luretta ligger. Vinen fremstilles af de blå druer barbera og croatina. Gutturnio kan fremstilles på mange måder, fra de helt unge og let perlende til de kraftige og alkoholrige gemmevine. Lurettas hører til den sidste kategori: det er en superiore fra 2013.

Gutturnio er ikke en af de mest kendte italienske rødvine, men en af de ældste og immervæk en af de første (den syvende) til at modtage DOC benævnelse i 1967. Men vinens rødder går længere tilbage. Man siger, at blandingen barbera/bonarda blev "opfundet" af Lucio Calpurnio Pisone, svigerfar til Julius Cæsar. Lucios mor kom fra Piacenza. Denne Pisone må have været en varm fortaler for vin fra sin fødeby, Piacenza, fordi Cicero driller ham i sine taler som en, der var "meget hengiven til sin egns rødvin".

Dengang dog havde vinen et andet navn, eller måske blot intet navn. Det er først ved fundet af "gutturnium", det store drikkebæger af sølv, i 1878, at man begynder at tænke på at binde den lokale vin til den romerske tradition. "Gutturnium" rummede ca. to liter og blev cirkuleret rundt ved banketternes afslutning: alle gæster drak fra den som et tegn på forbrødring og venskab. I vore mere hyigjeiniske tider har man erstattet pokalen med kopper af hvid keramik.

Gutturnio er ideel til "alt godt fra grisen" og til robuste simreretter.

Lad jer fascinere af denne historiske røde og lær Lurettas øvrige håndværksvine at kende:

ÅRETS SCOOP

Der kan kun være ét "Årets Scoop": det er den vin, der mere end alle de andre har gjort et superlativt indtryk hvad klasse, elegance, fylde, længde og især pris angår. Alle, der har smagt på den, er enige: denne 2007 Rosso delle Miniere er "vinen". Tre firmaer har allerede valgt den som gavevin og vi er i gang med at pakke. Denne 2007er hører til en højere pris- og smagskategori og man bliver ikke træt af at opdage flere og flere nauncer i den. Husk blot at trække vinen op to timer i forvejen og hæld den forsigtigt, da den er "non filtrato", ikke filtreret:

(billedet viser en 2006, men det er 2007, der er Årets scoop")

SALSICCIA, PANETTONE OG BANEBRYDNINGS PRIS

For mange år siden fik jeg den brilliante idé at importere Panettone til Jul. Hele tohundredeogfyrre stykker à et kilo. Mine kunder kendte den ikke og de, der kendte den, brød sig ikke om denne tørre sandkage med rosiner og, bvadr, sukater. Det endte med at mine børn fik panettone som morgenmad helt frem til Påske. Idag kan man købe denne uundværlige traditionelle julekage allevegne og i alle størrelser fra det lokale supermarked til delikatessebutikkerne. Efter jeres mails at bedømme er "salsiccia" til gengæld ikke så nem at finde, som jeg troede. Jeg køber mine hos Spaghetti Martelli eller Cibi & Vini. Årstiderne har den lejlighedsvis på listen og mon ikke Supermarco og det nyåbne Eataly også har den? Panettone er jeg personlig ikke særlig vild med, men ingen italiensk jul uden panettone. Den er ikke så nem at bage derhjemme, fordi det tager lang tid og man skal have de specielle former, der tillader dejen at vokse på hovedet. Tag det ikke som et tegn på integration, men I år har jeg spist en kage, der dufter og smager af jul næsten lige så meget som panettone. Det er en forholdsvis nem kage at bage og ophavskvinden, min sønderjyske svigerinde, siger, at den hedder "Ølkage". Den er fjernt beslægtet med Christiansfelds honningkager. Før eller senere vil jeg prøve at ødelægge kagen ved at erstatte hvidtøllet med Moscato eller...Lambrusco, men hvis I har lyst til at prøve lykken, så er opskriften her, direkte fra Vojens: 1 hvidtøl og 500 gr brun farin (nogen mener at 300 gr kan gøre det) røres sammen. 500 gr mel iblandet 2 tskf natron (nogen gør det med bagepulver), 1 tskf kanel, 1 tskf nellikker (nogen siger kardemomme, men nellikker er nok bedst for smagen), 1 tskf ingefær røres i ovennævnte. Selv plejer jeg at være generøs med kanel/nellikker og ingefær.

Bages i smurt f.eks. franskbrødsform i 1 og ¼ time ved 175 grader. Nogen bager i bradepande, men oplever ind i mellem, at kagen bliver for hård.

Når afkølet pakkes i staniol og i plastikpose. Bedst fra dag 2. Smøres generøst med koldt smør (min understregning).

Vinen dertil? Hmmm, jeg tror, at kaffe vil passe bedst, men lad mig eksperimentere lidt....

Ciao, Carlo

Åbningstiderne på lager beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte
Ved afhentning: Kør gerne helt ind i indkørslen på højre side af den røde bygning.

Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978 for at træffe aftale.

IDAG: søndag den 27. november: 13:00 til 15:00. Vinsmagning på lageret.
mandag den 28. november: LUKKET
tirsdag den 29. november: LUKKET
onsdag den 30. november 14:00 til 17:00
torsdag den 1.december: 14:00 til 17:00
fredag den 2. december: 14:00 til 17:00
lørdag den 3. december: LUKKET
søndag den 4. december: 13:00 til 15:00

Udenfor ovenstående åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978 for at træffe aftale.