28.08.2016 Barolo, Pinot Nero og Soppressa

Kære Vinvenner,

Til at begynde med: "Tak for sidst" til alle, der var med i torsdags og fik hilst på Luciano Pira og Walter Anselma. Jeg synes, det gik godt, men er som altid åben for.... mere ros, nødvendig og velkommen ris og bestillinger.

DISTANT FRIENDS OG FORHINDREDE

Alle de andre vil nyde godt af de Schiavenza priser, der er opdateret her:

Til Barolo-elskere: jeg tillader mig at foreslå, at I studerer listen nøje, fordi af de fleste ældre vine er der kun få flasker hos mig og nul hos Schiavenza (da Luciano så Nebbiolo Langhe, sagde han "Ad avercelo!" dvs. "Bare vi havde den selv!"). Smagningen i torsdags bekræftede, at forholdet mellem pris og kvalitet er prima.

PODERE FORTUNA: PINOT NERO AS YOU LIKE IT

Selvom opgaven med at skulle sammenlignes med Barolo ikke var den nemmeste, klarede Podere Fortunas pinot nero sig ret godt. Også vinene derfra er emne for et godt (synes jeg) tilbud. Alessandro og Alessio har sendt en selfie med de første kurve af høstede pinor nero-druer og beklager atter en gang, at de ikke kunne være med. Jeg ville gerne vise billedet, men lige meget hvor meget jeg flipper og roterer det, kommer det altid ud på tværs. Så I må "nøjes" med tilbuddet:

Såsnart som de er færdige med høsten, vil de tage sig af ASSIEVE 2015, som jeg også regner med vil komme i forudbestilling.

RISERVA 2012 Chianti Rúfina DOCG "IL LAGO"

Det er den vin, I ser i åbningsbilledet og hvis vejret holder, skænker jeg den i morgen på lageret. Producenten har givet et godt intro-tilbud og det kommer her:

FRA VENETO anno 1577 TIL VIRUM anno 2016

Den næsten levende pølse, der ser ud til at slynge sig omkring Riserva'en på billedet ovenfor, er en "soppressa veneta". Det venetianske ligger på et meget lille sted, kun i opskriften faktisk, fordi både kødet og håndværket er pæredansk. Den kan fås sammen med meget andet godt økologisk kød hos slagteren på Kultorvet i København, men mon ikke der findes mange andre gode pølsemagere, der kan gøre kunsten efter?

"Soppressa" er en dejlig grovkornet pølse, forholdsvis blød, eller ikke så tør ihvertfald. "Soppressa" kan med fordel bruges i en tomatsauce i stedet for "battuto" eller for at pifte saucen op. Skiverne må gerne være noget tykkere end ved almindelig salami: ved en eller halvanden centimeters tykkelse kan "soppressa" også grilles og den indgår i den klassiske venetianske ret: polenta, funghi e soppressa, dvs. kogt grød af maismel med svampe og polenta.

Jeg skriver "venetiansk" men det må ikke forstås som udelukkende fra Venedig: næsten enhver provins i Veneto regionen har sin udgave af "soppressa", selvom den mest kendte kommer fra Vicenza: den er også den første til at have modtaget DOP, som beskytter den oprindelige opskrift og produktions- området. Navnet "soppressa" har noget med "at trykke" at gøre og henviser til det hakkede svinekød, der bliver trykket sammen i oksetarmen. Som alle fødevarer med respekt for sig selv har "soppressa" sit Consorzio af producenter og sin årlige festival: den afholdes de første to uger af august i landsbyen Valli del Pasubio.

"Soppressa" er et traditionelt produkt og det har kun taget firehundredeogtrettini år for at komme fra Veneto til Virum: herren med den røde hue er nemlig ved at skære sig en skive af "soppressa", mens han kontrollerer, at pigen hælder rigeligt op af suppen. Billedet er af en vis Jacop da Ponte og er malet i 1577: det forestiller Jesus der kommer på besøg hos Marta Maria og Lazarus. Lazarus må være netop ham med den røde hue. Nogle kunsthistorikere mener, at Lazarus er knægten til venstre med fiskene (et symbol for Jesus) og en anden fortolkning er, at herren med huen er en gæst, hvis blik udtrykker en vis længsel, mens andre kritikere ligefrem taler om "elevatorblik". At det er "soppressaen" han har på sin tallerken, er der dog enighed om.

Mens vi er ved pølseværket: soppressa fra Veneto må ikke forveksles med "soppressata" fra Calabria. Det er også en pølse, som fremstilles af groft skåret svinekød, sort peber, fennikel, salt og chili. Her bliver pølsen lagt under nogle træbrædder, der presser den og trykker den til sin karakteristiske halvflade form.

Ciao, Carlo

Åbningstiderne på lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte:

Kør gerne helt ind i indkørslen på højre side af den røde bygning.
Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978 for at træffe aftale.

I DAG: søndag den 28. august: 13:00 til 15:Ingen smagning i gården.
mandag den 29. august: LUKKET
tirsdag den 30. august: LUKKET
onsdag den 31. august : 14:00 til 17:00
torsdag den 1. september: 14:00 til 17:00
fredag den 2. september: 14:00 til 17:00
lørdag den3. september: LUKKET
søndag den 4. september: 14:00 til 17:00