26.06.2016 "Det går den anden vej"

Kære Vinvenner

"Det går den anden vej..." det var den sætning, jeg hørte i den lokale irma. Gu' gør det ej! Der er tre måneder til jævndøgn, fire måneder til sommertiden ender, og alle dem, der kender mig, ved at jeg har stiftet "Folkebevægelsen for flytning af Sankt Hans". Sankt Hans skal falde netop med slutningen af sommertiden. Til trods for kontingentfriheden er vi p.t. kun to medlemmer. En her på Sjælland (jeg) og en i Jylland. Få, men stort set landsdækkende.

Er I klar over, hvilken positiv indflydelse sådan en flytning vil have? På vore medborgeres humør? Sommeren fortsætter og forlænges med fire måneder, pindsvinene jubler og man vil stolt kunne sige "I Danmark varer sommeren, tja, det halve år". Vi har stadigvæk Tour de France, Wimbledon, besøg hos vennerne i kolonihaven, Schiavenza-Day (*) og masser af Lambrusco til gode. Og roserne "that newly sprang in June" er jo lige begyndt at blomstre. Den 24. juni bliver omdøbt til Anne Palles Dag og så er det slut med at snakke om hekse og at brænde hekse af. Bålene beholder vi, naturligvis, da de kan vise sig mere nyttige den 30. oktober end den 24. juni. Flytter vi Sankt Hans, har vi kun cirka halvanden måned, før det igen går den rigtige vej.

Så nej: her går det stadigvæk samme vej. Jeg har plaget jer med sommervinene og ville gerne fortsætte med det, men så kom der en mail

fra en god vinven i Aarhus:

"Kære Carlo,
Her blot til din orientering. Billedet viser menuen for min famile og jeg forrige fredag. Tabui 2007 har haft godt af at ligge i kælderen og var i virkelig storform. Jeg dekanterede den en halv time før serveringen men den var god fra starten. Åbnede også en flaske i sommerferien sidste år men den efterlod ikke så stort et indtryk som nu - Måske at endnu et år i kælderen gør den endnu bedre. Jeg håber.

God Sankt Hans"

(M.R.C.)

I begyndelsen studsede jeg over kombinationen: "Barolo om sommeren? til pizza, godt nok hjemmelavet?" men så blev jeg mindet om mit eget "mantra": "Den mad du kan li', med den vin du synes bedst om". Derfor, hvis det er Barolo i savner, er 2007 TABUI udsolgt men der er nogle få flasker TABUI 2008 - rigtig god årgang - på lager, naturligvis til en pizzavenlig sommerpris:

men ellers er det Vigna Cucco 2011, hvor fristen udløber idag, men som stadigvæk kan bestilles til den lave forudbestillingspris:

TERRASSEDRONNINGER & PANZANELLA

På den lette side glæder jeg mig over at præsentere tre vine, der er indbegrebet af "la dolce vita", selvom den ene af de tre er helt tør. Chardonnay Piemonte DOC, Brachetto Piemonte DOC og Moscato d'Asti DOCG. Sådan ser de ud i al deres sommerlette og afslappede kild-mig-på-maven terrassehed:

Chardonnay er en genkendelig udgave af druen, harmonisk tør og med sine 12,5%. Drikkes til simpelthen alt og kan også klare mere rustikke former for mad som den "Panzanella" en vinveninde fra Sorø spurgte om opskriften af.

Brachetto kan tage bukserne af alle m/k. Hvis ikke efter det første glas, så efter det andet. Bliv ikke snydt af alkoholstyrken, kun 6%, fordi vinen vil omgående hengive jer til en psykedelisk tilstand. Sød, krydret, med tydelige strejf af rosenblade og røde bær. En lise for sjælen. Det samme kunne jeg skrive om Moscato d'Asti, som kommer fra hjertet af DOCG regionen, Loazzolo, og som igen skjuler sin dybde og sin storslåede aromatik bag de uskyldige 5%.

Både Brachetto og Moscato er velegnet til frugtdesserter, jordbær især. Brachetto er fræk nok til at kunne tackle enkle og nemme chokoladekager. Alle tre vine er fra årgang 2015 og bør nydes kølige: Brachetto og Moscato ca. 6-8 grader, Chardonnay 8-10 grader.

Boltr jer her mens sommeren er i gang......... frem til den 30. oktober. I kan bestille dem hver især her:

eller som rabatteret testkasse til de vinnysgerrige vinvenner:

HVAD I VIL MEN......

Chardonnay gik fint til Panzanella i Sorø-udgave. I realiteten kan enhver ung og rustik vin, rød - hvid eller rosé kunne klæde en "panzanella". Retten stammer fra Toscana og jer er sikker på, at det er en ung sangiovese, der ville være foretrukket på egnen. Nu skulle det være hvidvin og mit forslag af Chardonnay gjorde lykke med det samme. Det tog lidt længere tid at forklare vinveninden og hendes mand, at godt nok kan man komme hvad man vil i en panzanella, men den rigtige oprindelige opskrift siger: gammelt brød, solmodne tomater, basilikum, løg, olivenolie, hvidvinseddike, salt og peber.

NEM SOMMERMAD

Udblød brødet i koldt vand, vrid det til det er næsten tørt igen og bryd det stykvis i en skål. Tilsæt alle ingredienser - tomater i mindre stykker og løg i ringe - drys med olie og eddike, salt og peber efter behag. Vend godt det hele sammen og stil det et par timer i køleskab. Kongespise og god genanvendelse af gammelt franskbrød. Buon appetito!

Ciao, Carlo

(*) den 25. august: sæt stort kryds i kalenderen. Barolo og de andre vine fra Schiavenza vil "dyste" med Podere Fortunas pinot nero og Assieve. Flere info følger i de næste mails.

Åbningstiderne på lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte

Kør gerne helt ind i indkørslen på højre side af den røde bygning.
Udenfor følgende åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978 for at træffe aftale.

søndag den 26. juni: 13:00 til 15:00: Hvis godt vejr (nul regn nul blæst) Smagning i gården (Moscato d'Asti, Chardonnay Brut, Mermet 2011 m.m.)
mandag den 27. juni: LUKKET
tirsdag den 28. juni : LUKKET
onsdag den 29. juni: 14:00 til 17:00
torsdag den 30. juni: 14:00 til 17:00
fredag den 1. juli: 14:00 til 17:00
lørdag den 2. juli: LUKKET
søndag den 3. juli: LUKKET
mandag den 4. juli: LUKKET
tirsdag den 5. juli: LUKKET
onsdag den 6. juli: 14:00 til 17:00
torsdag den 7. juli: 14:00 til 17:00
fredag den 8. juli: 14:00 til 17:00
lørdag den 9. juli: LUKKET
søndag den 10. juli: 13:00 til 15:00 Hvis godt vejr (nul regn nul blæst) Smagning i gården (Barbaresco, Barbera, Barolo.)