06.12.2015 Lammebov i aroniavin- og frugtsauce

Kære Vinvenner,

Kan I huske aroniavinen, som min fodboldkammerat Sabit fremstiller? Der var en sjat tilbage i den lille flaske, så derfor tænkte jeg, at den måske kunne bruges i en ret, der passer sig selv. Ikke noget banebrydende i en ovnstegt lammebov, men hvorfor ikke prøve at balancere det fede i lammekødet med noget friskt? Så: ind med aroniavinen, æbler, druer, rosmarin og to halve appelsiner. Peber og salt. ikke for meget salt, da jeg også havde brugt saltede kapers.

To og en halv time ved 175 grader. Efter en time bør man lige ruske hurtigt rundt i fadet. Når tiden er gået, sluk for ovnen og lad restvarmen gøre arbejdet færdigt. Hvis det er lykkedes, som det skete for mig, får i en gennemstegt (rosastegt lam er ikke forbudt i Italien, men har heller aldrig været ret populært), mør og rustikdelikat ret. Som passer sig selv og samtidig får én til at føle sig som en stor kok: åh livets små glæder!

Der er flere retter i samme kategori og jeg husker en bog, som jeg desværre aldrig fik købt "Leave it to cook". Den er fra 1968 og mange af os havde travlt med noget andet end at lave mad dengang i 1968. Skal prøve at finde bogen på nettet. Lur mig om.........Bingo! Amazon har den.

Til retten, ak! ingen vin. Jeg havde glemt vareprøverne på lageret, og jeg skulle ellers have testet de tre skønheder fra Savignola Paolina:

Vinene kom jo i fredags og nu er 2012 årgangen testet. En virkelig fin Chianti Classico, med en tidsløs elegance, hvor vinens power kommer frem lige efter anden slurk, mens sangiovese-genkendeligheden siger velkommen med åbne arme lige med det samme. Nydt et glas fredag aften til en boeuf bourgignonne, som konen havde hjemtaget fra en takeaway i Odense. Jeg nævner det her, fordi det er én af de få takeaways, jeg tør anbefale. Stedet er franskejet, men der var ingen forbrødringsvanskeligheder for mig eller for 2012 Savignola Paolina.

OM BAROLO fra SCHIAVENZA - Nogle fakta.

Flere af jer har købt Schiavenza og flere skriver og spørger, om der er mere at købe. Schiavenza optræder tit på vinguidernes topratings og endnu mere i blogs og vinbeskrivelser nogle år efter, at vinene er blevet frigivet: dog har de ikke mange flasker at rutte med: det er stadigvæk en forholdsvis lille producent og Huset har efterhånden en stor gruppe af "supporters" både i Italien og i udlandet. Men hvis vi leder efter traditionelt fremstillede Barolo med stor gemmeværdi og endnu større valuta for pengene, er det svært at komme udenom Schiavenza. Sobert sagt.

Forleden "fangede" jeg Walter på facebook og drillede ham med det: klokken var lidt over syv. Han svarede, at han ikke var den store forbruger af siden, men han ville kigge lidt, mens sønnen spiste morgenmad, før han skulle køres i skole. Vi aftalte at skrive sammen senere på dagen for at lave lidt status på beholdninger og om hvad jeg kunne sælge. Her er "la situazione":

1) bortset fra de flasker, der er lagt til side til "arkivet" og til familien Schiavenza's restaurant, er alle 2010 udsolgt fra Huset.
(Restauranten holder lukket hele januar og en pæn del af februar, iøvrigt)

2) gårdens Barolo-produktion er som følger:

Serralunga 8.500 flasker, Cerretta 4.600 flasker, Broglio 6.000 flasker, Prapo' 5.500 flasker.
Alle tallene er "cirka", fordi der kan være variation fra høst til høst.

3) til rådighed nu:

2011 Cerretta cirka 2.000
2011 Prapo' cirka 1.200

4) option for Danimarca?

300 flasker 2011 Cerretta; 300 falsker 2011 Prapó

5) kan jeg få et end-of-the year rigtig godt tilbud?
Pludselig fik Walter travlt med noget besøg fra Tyskland og det "rigtigt gode tilbud" ...venter jeg stadigvæk på.
Hvis det kommer i løbet af søndag, laver jeg en ekstra mail om det!

Om årgang 2011 er der allerede skrevet - og positivt - en del. De 2011, jeg har smagt, peger på en Barolo-lovers årgang: lidt mere åben end man ville forvente, allerede meget harmoniske, roligere og mindre grønne tanniner end 2010 men nok garvesyre for at garantere et godt liv fra nu til 2020-2025. Jeg sammenligner den med 1979, 1986, 1996, 2007: slow starters men flasker som man ville ønske, at man havde købt lidt flere af. 2011 er en nydeBarolo, en rigtig god årgang, hvis eneste fejl er, at den kommer efter kanonårgangen 2010. Noget at leve op til. Tænk på Laudrup-brødrerne. 2011 er Brian. Oversat for golfspillere: fyld kælderen med Schiavenza 2011. Mens/hvis de endnu kan fås.

Ciao, Carlo

PS: MIRAKLERNES TID....:
"Voldsomt" ville jeg ikke sige og det er heller ikke sådan, at I har blokeret webshoppen med jeres bestillinger, men men men: der har været virkelig mange, der har bestilt kassen med de tolv hvide vine. Så mange at jeg måtte lave flere kasser og reaktivere linket. Så mange, at nu er et par af hvidvinene udsolgt og de vil blive erstattet med andre af samme eller højere værdi:

Hører gerne fra jer med jeres mening om vinene.

Åbningstiderne på lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte
Kør gerne helt ind i indkørslen på højre side af den røde bygning

Udenfor følgende åbningstider send en mail eller ring 4585 1978 for at træffe aftale.

IDAG: søndag den 6. december: 13:00 til 15:00
mandag den 7. december: LUKKET Tillykke Katrine !!!
tirsdag den 8. december: LUKKET
onsdag den 9. december: 14:00 til 17:00
torsdag den 10. december: 14:00 til 17:00
fredag den 11. december: 14:00 til 17:00
lørdag den 12. december: LUKKET
søndag den 13. december: 14:00 til 17:00 Santa Lucia. Sangens oprindelige tekst:
Her ved vor ønskefest
sangen skal klinge
gaver til hver en gæst
kan du nå at bestille
skænk os af vinens væld
lige til livets kvæld
Santa Lucia, Santa Lucia

OPERATION "STRESSLØS" DECEMBER: udover de sædvanlige åbningstider vil der være åbent efter aftale.
Kontakt Carlo mindst to dage i forvejen og aftal den tid, der passer jer bedst:
telefon 4585 1978 eller mail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. .