17.05.2015 Supa mitoná og dollargrin

Kære Vinvenner,

Der er mange af jer, der nyder godt af den milde maj med sine mange helligdage for at tage på en kort ferie. I år ser det ud som om rigtig mange har valgt at lade turen gå til Piemonte. Ihvertfald har jeg fået mange hilsener fra producenterne og "turisterne". En af disse skrev forleden om en suppe, de havde fået serveret på en lille restaurant i Alba. Det var dagens suppe og den smagte naturligvis godt, men værtens venlighed var større end hans engelskkundskaber, så vore venner forblev i det uvisse, ikke om hvad de fik at spise, men om navnet: "supa mitoná".

SIMREMAD

Det undrede mig lidt, at denne suppe blev serveret nu, fordi det er en typisk vintersuppe, men det er rart, at der findes spisesteder, som holder de lokale traditioner i hævd. "Mitonér" betyder "at simre, at koge ved lavt blus", dvs. langsom kogning, der smelter alle ingredienser sammen. Den ret nemme opskrift kan I få ved at sende mig en svarmail med teksten "suppe" i Emne/Subject. Den vigtigste ingrediens er dog - tror jeg - svært at finde: det er tørt og gammelt franskbrød. Og hvem af jer plejer at have gammelt brød i huset? Ikke daggammelt, men rigtig gammelt. Det stykke brød, som I ser i billedet ovenfor, er fra den 29. april and still - bogstavellgt talt - going strong. I de gamle dage, på landet, bagte man en gang om ugen og brødet kunne godt holde til næste bagning. Jo større brød jo bedre. Der er få ting i livet, der er så tilfredstillende som smagen af friskbagt franskbrød. Men hvis det er ordentligt bagt, kan det sagtens holde sig og finde et utal af anvendelser. Er det for tørt, kan det "genoplives" med vand, mælk, olie, bouillon, ristning og tænk blot på de mange retter, der har brødcroutonner som ingrediens.

Jeg spurgte vinvennerne, hvad de havde drukket til "supa mitoná" og de sagde, at værten ville anbefale en Dolcetto, samme vin som de andre gæster fik, men "da vi nu var i Barolo-landet, valgte vi en Barolo. Værten smilte lidt overrasket og fandt en 2009 fra en lokal producent: perfekt til formålet. Hvad har du af 2009?"

Jeg har en del Barolo fra 2009, men jeg har også de sidste få flasker af 2009 MERMET, som jeg - og I - har anbefalet til mange retter og den vil passe fint som ledsager også til "supa mitoná". Nu at årgang 2009 er ved at blive udsolgt og 2011 på vej ind i sortimentet, ville det være på plads med et par fakta om denne vin, som I vitterligt har taget til jer - efter behørig pushing fra mig.

MERMET

"Druerne stammer fra vinmarken Gibellini i Monforte. Det er derfra vi har vor Sorí Giblin Barolo. Mermet fremstilles af 50% nebbiolo og 50% merlot. Vinmarken er 7 hektar stor og blev anlagt i 1998". Nu er merlot ikke noget almindeligt syn i Monforte og til spørgsmålet om, hvorfor han valgte at plante merlot, svarer Giorgio Barbero: "Det er rigtigt: det mest almindelige er at plante barbera og dolcetto i de lavere dele af vinmarken, lige under nebbiolo, men vi havde andre cru, Gentilini og Madonna di Como, dedikerede til de to druer og jeg ville teste noget nyt. De første mange år var resultatet som sådan OK, men ikke noget specielt. Det er først siden 2004, at vi har oplevet en markant bedring af vinen, i takt med at merlot blev ældre og integrerede sig bedre og bedre med nebbiolo. 2009, som du ved, er meget god og 2011 endnu bedre: Så meget at vi har lavet både magnum og dobbeltmagnum, selvom det "stjæler" nogle flasker fra den almindelige produktion. I 2009 var der ca. fire tusind flasker - de fleste havnet hos vinvennerne - og i 2011 bliver det ca. femtusind trehundredeflasker inkl. de store formater."

Mermet 2009 og 2011 kan I bestille her:

Ved siden af det nu sytten dage gamle brød, kan I se nogle af de vine, jeg har smagt for jer (og lidt også.... for mig). Det er ikke alle, der vil finde vej ind i sortiment, men allerede nu kan jeg afsløre, at der er en virkelig fin Bardolino Classico og en ditto Chiaretto, rosé, på vej sammen med en ny årgang af Donna Madda og dens hvide sidestykke chardonnay Pernicolo' fra Calabria. Forhandlingerne er også i gang for et solidt comeback af en af jeres absolutte favoritter. En vin som I har spurgt om flere gange om måneden. Men mere om det i næste mail. Lige nu er der et dollargrin af et tilbud:

Som I sikkert ved, har CIBI & VINIs Fabio Simoncini og jeg organiseret mange vinsmagninger. For mange deltagende vinvenner har det været praktisk at bestille vinene samlet og hente dem hos mig eller få dem sendt fra vort lager sammen med mine vine.

I tidens løb har det dannet sig en pulje af restpartier, solister og andre gode vine. Det ville være oplagt at oprette dem i min webshop, men det er både tidskrævende og også en smule uhensigtsmæssigt, da det ofte drejer sig om enkelte flasker.

Derfor har jeg tænkt, med grønt lys fra Fabio, at tilbyde dem til én af jer som en god "kælderstarter".

Studér venligst listen: der er mange perler og rabatten er uimodståelig. Der er virkelig mange topvine til en "uovervindelig" pris.

Derfor er tilbuddet tidsbegrænset:

RENT PRAKTISK

1) I nat trækkes alle forudbetalinger for forudbestilling af vinene fra Schiavenza (Barolo, Barbera og Dolcetto). Vinene kommer på lageret uge 23.

3) Det koster ikke noget at have jeres uafhentede vine opmagasineret hos mig, men naturligvis er der altid risiko for, at tørstige sjæle kan lade sig friste...... Spøg til side: jeg har plads nok, men hvis du mener, at du har uafhentede vine, så kontakt mig. Naturligvis kunne jeg også begynde selv tage kontakt til de vinvenner, der har deres uafhentede vine stående, men jeg vil ikke forstyrre eller trænge mig på.......

Ciao Carlo

ÅBNINGSTIDER på lageret SKOVLYTOFTEN 1 i 2840 HOLTE

IDAG: søndag den 17. maj: 13:00 til 15:00
mandag den 18. maj & tirsdag den 19. maj: LUKKET
onsdag den 20. maj: 14:00 til 17:00
torsdag den 21. maj: 14:00 til 17:00
fredag den 22. maj: 14:00 til 17:00
lørdag den 23. maj: LUKKET
søndag den 24. maj: 13:00 til 15:00

Udenfor ovenstående tidspunkter: send en mail eller ring 4585 1978