Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

12.03.2008 Klassisk Classico og Parmigiano

classicoogparmigiano.jpg
Kære Vinvenner!


Jeg må holde op med at sende mails. Nej, ikke til jer, men til mine leverandører. I mandags havde jeg Giulio Baruffaldi fra La Loggia i røret: “Merolli“ - efter tredive år at vi handler sammen er vi stadigvæk og hjerteligt på efternavn - “jeg har set, at der er gang i Piemonte, men hvorfor sker der aldrig noget med Chianti Classico?...” Jeg havde lige bestilt fire pallets vin fra ham og havde en kodylkampagne i gang med hans 2001 Chianti Clasico: årgangen der synger på sidste vers men synger godt. Så  syntes jeg at “aldrig noget” lød noget malplaceret. Det sagde jeg til ham, sådan lidtdiplomatisk. Men nej: “Billederne, der er aldrig billeder af mine vine. Vi har da nogle flotte etiketter, har vi ikke det? og vinene smagerogså godt, gør de ikke det? Faktisk er det de bedste årgange vi har lavet siden....”

Ja ja ja, Baruffaldi havde naturligvis ret. Se hvad www.vinhulen.dk skrev om Chianti Classico 2003 i sidste uge:

Chianti Classico, Terre del Cavalieri     2003     95,00     Carlo Merolli
08.03.2008     Rubinrød. Spændende næse med røde bær, sødme, lakrids, mint,
mørke nuancer og en spids af vilde blomster. Der kan næsten fornemmes
marcipanmasse! Smagen er blød og rund med mørke kirsebær i dejlig frisk stil
med en flot frugtsyre og en saftig smag. Meget intensiv vin som bare bliver
mere og mere magtfuld, som paletten skrider frem. Meget tanninholdig mod
finalen. Det er en af de her modeller, som kommer til at holde i mange år.
Rigtig mandfolkevin med power. Den er ikke brændt som mange andre 2003'er,
men den er meget, meget intensiv. Hold da op! Solide 2 glas (ud af tre) . ****KTS

For de uindviede betyder KTS: Kanonvin Til Spotpris og de fire stjerner (ud af fem mulige) betyder, at vinen er “fremragende til prisen”.
Havde stjernerne været fem, ville vinen have været “exceptionel til prisen” men man kan ikke vinde hver gang!

At vinde er det som 2003 og 2005 Chianti Classico gør over mange andre Chianti Classico fra samme årgange. Og her ville det være på plads med lidt sammenlignende reklame, men jeg vil helst fortælle, hvorfor La Loggias vine er så gode: god beliggenhed, gamle vinplanter, lavt udbytte, godt kælderarbejde. Ret enkelt, hvad? og ja, som Baruffaldi siger på italiensk: “Se non é rotto non lo riparare.” På danske ville det lyde: “Hvis det ikke er i stykker, lad være med at reparere det”. Det vil sige, at Chianti Classico hos La Loggia bliver fremstillet efter den hæderkronede gamle opskrift: sangiovese, canaiolo, colorino, trebbiano og malvasia. Giulio Baruffaldi kommer fra antikvitetshandelen og hans kone Cuca Roaldi (det er hendes underskrift I kan skimte under Riserva 2003 Eclipse) havde en stor rideskole i Milano. Cuca var professionel rytter og har vundet et hav af præmier. Altså: de kommer begge fra “den anden side af bordet”, fra et liv hvor vinen er noget man nyder, ikke noget man producerer. Og da de endelig gik i gang med selv at fremstille vin, ville de lave den som de bedste de havde lærte at kende og sat pris på: traditionelle Chianti Classico. “Se Merolli: der er ikke noget i vejen med den oprindelige druesammensætning, den som Baronen Ricasoli nedskrev midt i attenhundrede-tallet. Fejlen opstår først, da man gik fra “coltura promiscua” til intensiv beplantning. Under “cultura promiscua”, (flere forskellige afgrøder på samme stykke jord) var der plads mellem vinplanterne og vinstokken støttede sig op ad træer i sin vækst. Tit var der bønner, man såede mellem vinrankerne og det gav et gunstigt bidrag af mineraler til jorden. Mængderne var mindre dengang, udbyttet begrænset: det er hemmeligheden bag alle gode vine og bag den oprindelige opskrift.”

Jeg måtte sætte et par begreber på plads: “Jo, men det kan ikke være sådan at alt var bedre i de gamle dage: hele Chianti produktionen var ved at gå rabundus engang i slutningen af tresserne; vinen var udrikkelig, eksporttallene faldende og uden hjælpen fra barrique og cabernet sauvignon var det så godt som slut for distriktet...” “Vrøvl” kom det prompte svar “det ville have være finito for industri-vinene, alle dem der blev eksporteret i fantasifulde flasker, der lignede geværer, madonnaer, fisk, langhalsede kulørte bast som kun var gode for de glasværk, der producerede dem: gode producenter og deres vine havde et fast tag på deres kunder. Krisen, som også skyldtes udvandring fra landområdene til byerne i slutningen af tresserne, ville have ramt alle de udrikkelige vine på fiasco, som De insisterer på, at jeg skal tappe mine vine i....cabernet sauvignon og barriques har sikkert en stor del af æren, lige så meget som den hygiejne, som anvendelsen af de små fade har bragt med sig i kældrene, fordi de skal holdes rene og udskiftes hurtigere end de gamle store fade:  menalt det  har intet med god Chianti Classico at gøre. Man kan sagtens lave en topvin med cabernet sauvignon, men det er ikke en Chianti Classico. Der er mange af dem, supetuscans, og vor Nearco er en velbevaret hemmelighed, som med sine 70% sangiovese og 30% cabernet sauvignon lagrer i barrique og står ikke tilbage for nogen anden supertuscan. Snarere tværtimod.”

Hej hvor er det rart at tale med en producent, der har klare ideer, velfunderede argumenter og følger sine overbevisninger! Skyldes det monstro, at Baruffaldi har penge “hjemmefra” og aldrig har haft brug for at gå på kompromis mht. vinenes kvalitet for at sælge dem og klare dagen og vejen? Kan det skyldes, at pengene kommer fra bl.a. et lækkert og velfungerende gæstgiveri hos Fattoria La Loggia ?(*).

Uanset hvad, er vi heldige, fordi vi kan nyde godt af Baruffaldis overbevisninger. Årgangene 2003 og 2005 er noget af det bedste I kan blive præsenteret for, når det gælder Chianti Classico. Vine, der sidder, lige som en god habit. Bare alle Chianti Classico var sådan! Og priserne er i pagt med Baruffaldis idé om vine som landbrugsprodukt med begge benene godt plantet på vinjorden: “der skal være harmoni mellem vinens smag og dens pris, ellers finder kunderne straks ud af mislydene....”.

Mit forslag i denne uge og især til påskelammet, går ud på en kasse med to flasker 2003, to flasker 2005, én flaske Riserva 2003 og én flaske Nearco 2005.

For at bestille sådan en kasse send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “LA LOGGIA” i Emne/Subject.

Prisen er 719,- kr. ( 4 x 95 = 380,-) + 139,- + 200,-). Fragt 80,- kr. overalt i landet.

Det er naturligvis kun et forslag:  der er intet minimum køb og der er på lageret stadigvæk nogle flasker Eclipse Riserva 1999 (139,-  kr.) og Eclipse Riserva 2001 ( 133,- kr.)
For at bestille en kasse med to flasker af hver af Riserva 1999, 2001 og 2003 send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksen “ECLIPSE” i Emne/Subject.
Prisen er  822,- kr. Levering 80,- kr. overalt i landet


(*) http://www.fattorialaloggia.com/wine_oil.htm

og

http://www.fatlaloggia.it/

(**) Navnet på godset er Fattoria La Loggia og den oprindelige orange etiket prydes af facaden af villaen, som blev grundlagt i 1475. Her kom Lorenzo de’ Medici og hans følge for at slappe af og lade sig inspirere af god vin, god mad og godt selskab. Det ville ikke være forkert at sige, at den italienske Renæssance startede her på La Loggia. Etiketten minder lidt – for meget – om Villa Antinoris Chianti Classico etiket, og selvom man har nu de villa’er man har, foretrækker Cuca og Giulio Baruffaldi etiketten “Terra dei Cavalieri” dvs “hestefolkenes land”. Det er et bevis på producentens store kærlighed til heste og efterhånden bruges denne etiket ved siden af den traditionelle.

Ciao,
Carlo

Og PARMIGIANO REGGIANO  ? er nu på lagerets kølerum igen. Pris uændret: vakuumpakket stykker à ca. 1 kilo. Pris 200,- kr./kg.
Forsendelse : 35,- kr uanset mængden. Kan Parmigiano sendes sammen med vin, bortfalder fragten.


PS
En meddelelse: den vinven, der var på lageret tirsdag den 11. marts – igår – for at bytte en Amarone Santa Sofia 2003 og for at købe andre vine, bedes sætte sig i forbindelse med mig her på mailen eller på 4585 1978. På forhånd tak.

PPS
Tilbuddet “Pasqua Bassa fortsætter, ja til Påske men mange vine er allerede udsolgt. Forlang den opdaterede liste ved at sende en e-mail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten “Pasqua Bassa” i Emne/subject.

OBS! ÆNDRINGER AF ÅBNINGSTIDERNE på lageret beliggende Skodsborgvej 48 A i kælderen, 2830 Virum:
Her kan I også se hvornår fragten bliver sendt til det københavnerne kalder provinsen
dvs Hovedlandet og resten af Danmark.

IDAG:    Onsdag den 12. marts : LUKKET Fragt til provinsen
Torsdag den 13. marts : 14 :00  til 18:00 Fragt til provinsen
Fredag den 14. marts: 14:00 til 18:00
Lørdag den 15. marts: LUKKET
Søndag den 16. marts: 13:00 til 16:00
Mandag den 17. marts: 14:00 til 17:00 Fragt til provinsen
Tirsdag den 18. marts 14:00 til 17:00 Fragt til provinsen (dog ingen 100% garanti for levering inden Påske)
Onsdag den 19. marts 14:00 til 17:00
Torsdag den 20. marst SKÆRTORSDAG LUKKET
Fredag den 21. marts LANGFREDAG LUKKET
Lørdag den 22. marts KUN ÅBENT efter forudgående aftale.
Søndag den 23. marts Påske LUKKET
Mandag den 24. marts anden Påskedag LUKKET
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10