Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

08.07.2007 Kan I klare (m)osten ?

  • Kære Vinvenner!

Kan I genkende det hoved, der optræder her på billedet?

HOMER

Han skrev: ".... dernæst malked han sine får og brægende geder
rent, men de nyfødte lam gav han lov til at patte sig mætte.
Halvdelen tog han af mælken og osted med løbe i baljer,
adskilte massen fra vallen og lagde den i flettede kurve..."(*)

Det er en vejledning om, hvorledes man fremstillede ost en seks-syvhundrede
år før vor tidsregning og det er den måde Francesco Travaglini fremstiller osten idag i Parco dei Buoi.
Hverken mere eller mindre.  Og i den periode når fårene har lam, fremstilles ikke ost. Med Francescos
fåreost er vi helt i pagt med naturen og med ostetraditionen. Hvad gør industrien idag? Fårene malkes
året rundt og lammene bliver næret med præparat af tørmælk. Francescos ost fremstilles af rå mælk og
den eneste indrømmelse til de moderne tider er det vakuum, som han pakker sine oste ind i før forsendelse
til Danmark.

Fåreost fremstillet som på Homers tid. Det er nok derfor, at feltet er splittet i to: nogle der synes, at Francescos
fåreost er for stærk, at den smager "af for meget" og andre, som er blevet loyale kunder til dette
helt oprindelige produkt, som Homer, Ulysses og Kykloperne ville have spist med fornøjelse.

Gourmeter og kendere blandt jer ved allerede, at det drejer sig om noget af den ypperste
og iøvrigt mest anvendelige ost man kan købe herhjemme. Den er fremragende både
for sig selv, med et stykke franskbrød og som ingrediens i salater eller ovenpå pastaretter eller igen som gratineringsost.
Kært barn har mange navne: teknisk set ville den være en "canestrato" ifølge den apuliske og abruzzesiske skik,
dvs en ost der fremstilles og lagres "i flettede kurve" som efterlader deres aftryk på ostens sider,
men vi kalder den slet og ret Francescos fåreost.

Osten kommer som sagt i vakuumpakker à ca. to kilo. Prisen er
250,- kr. kiloet. Osten er ikke genstand for udsalg men i juli måned
bliver den sendt med 0,- kr i fragt overalt i landet.

Hvis I mener, at to kilo er for meget, så skal I vente på, at I har smagt osten! Del den eventuelt med en nabo eller en ven.
Osten på billedet ovenfor har tilbragt ti dage i køleskabet uden skader: hverken for osten eller for køleskabet.

For at bestille sådan en form à cirka to kilo i vakuum send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
 med teksten "HOMERS" i Emne/Subjekt.
Pris - efter vægt - ca. 500,- kr. Fragt i juli måned: 0,- kr.


Ciao,

Carlo

(*) fra Odyssen's niende bog i den folkevenlige oversættelse af prof. Otto Steen Due, Gyldendal.
Vinen er den sjældne og næsten lige så homeriske  Ammandorlato 1999. (495,- kr.)

I realiteten ville en fin moden riesling eller en fuldfed
chardonnay også have passet fint som "tilbehør" til Francescos fåreost, men
det "homeriske " i Ammandorlatos 15% er ikke til at tage fejl af.

Vinen stammer fra vinstokke, som blev plantet i 1969. Druerne er Corvina 60% Rondinella 20% corvinone
og andre druer 20 %. I den lokale tradition kendes denne type vin som "Recioto scapá", dvs "Recioto
(den søde udgave af Amarone) som stak af".
Det er en sød Recioto, der bliver ved med at gære videre, indtil den ikke længere er sød nok til
at betegnes som Recioto men ej heller tør nok til at kunne kaldes Amarone. Udbyttet er ekstremt lavt: mellem
25 og 35 liter most for hver ethundrede kilo druer og kun ca. halvfjerds procent af det bliver til vin. Det betyder
 17 til 25 flasker pr. ethundrede kilo druer. Vinen lagrer først på rustfri stål og senere i 2-3 år på store egetræsfade.
Vinen bliver kun produceret, når gæringen stopper spontant. Paolo Galli siger: "Naturen bestemmer: vi laver
Ammandorlato kun engang imellem, i de gode årgange, dvs. når druens sukkerindhold er svært at tæmme.
Den smager lidt som de anaboliske, hyperkoncentrerede, der er populære nu, men langt langt renere;
 i mine og i traditionens øje er det ikke en rigtig tør Amarone.
De gamle her i Valpolicella havde en definition for det: "ammandorlato", dvs. tør men smagen minder
lidt om mandel/marcipan-smag. Denne vin er ideel til lagrede oste, til rødt kød med sursøde eller stærke saucer,
og som en af de få vine der går til chokoladeholdige desserter." Marco, Paolos bror og medansvarlig for produktionen, tilføjer:
"Personlig kan jeg bedst lide den til at slutte et måltid med eller solo". Da jeg spurgte om det var en meditationsvin,
svarede Marco "Det er en antimeditations vin: den jager alle tankerne væk!!! og kulden!"
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10