Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

26.12.2005 Glædelige forsinkelser

 ( årets sidste og længste mail)

Kære Vinvenner

Det kan være, at de er sendt sent med vilje eller at de er ramlet ind i juletravlhedens mange trafikpropper eller noget helt tredje:
jeg ved ikke, om det sker også for jer, men engang imellem er jeg mindst lige så glad for de gaver,
der kommer efter Jul, som for dem der kommer lige i god tid til Jul. Naturligvis er det noget upraktisk
vrøvl, fordi hvor ville Julen være uden gaver til tiden? Men alligevel er de forsinkede gaver med til at forlænge den søde
tid og er faktisk næsten altid en god overraskelse. Sådan sker det også når jeg modtager varer, der egentlig var bestemt til julehandlen,
men som kommer sådan ind imellem, i deres eget tempo. Det er ikke en trøsteforklaring: der er så meget andet at sælge, at december måske netop ikke den bedste måned til at introducere nye produkter. Ingen af jer savner iøvrigt noget I ikke kender og en god vare kender ingen årstid.

Ovenstående er som sagt ikke en søforklaring men tjener til at introducere nyhederne, der netop kommer på lager i
dagene op til Jul og mellem Jul og Nytår:

(1) BALDINO: Luca Baldino er en romersk gut, der er vokset op i mit kvarter (faktisk lige som Maurizio Vulcano), i de samme gader
mellem Tufello og Val Melaina. Det er Roms nordvest område nord for Monte Sacro, hinsides Aniene floden. Vi har fælles bekendte og fælles minder,
men det er via internet, at jeg først blev opmærksom på hans eksistens og hans spændende virke. "Hvordan kan det være, at du har valgt at beskæftige dig med æbler? og så i Syditalien?" Svaret kom prompte og udviklede sig til noget af den dyreste telefonsamtale i mands minde: "Jeg læste fransk på
universitetet og skulle have det obligatoriske full immersion kursus: seks måneder i Normandiet. For at tjene lidt ekstra fik jeg et loppetjans af et job
på en gård, der havde både mosteri & distilleri. Det var hårdt arbejde, men jeg kunne lide det, folk var sympatiske, de tog mig til sig og det endte
med, at jeg blev i hele fire år. Til sidst var jeg ansvarlig for produktionen. Engang hjemme i Italien igen ville jeg prøve mine erfaringer af på den
forsømte æbleplantage, som min familie havde ved Benevento: der er to æblesorter dér, "annurca" og "limoncella", som var ekstremt velegnede til produktion af æblevin, æbleeddike og æbleakvavit.

Nu er der nogen, der vil spørge, hvorfor vi skal gå over åen for æblerne. Har vi ikke en vældig rigdom af dem i Danmark?
Er der noget, der kan gøres bedre sydpå, med æbler, som vi ikke kan her? Jeg var den første til at stille de spørgsmål, til mig selv, og derfor
forlangte jeg vareprøver. Da de kom overgav jeg mig straks til vineddiken: den har en lethed og en elegance, som I ikke kender og som er værd
at lære at kende. Noget af en anden verden.

"Sidro" er det italienske ord for cider og vinen snød mig lidt: den var stille, lignede mere en dessertvin og den duftede og smagte af ....marcipan!
Dejlig, anderledes men ikke nem at blive klog på: marcipan?? Luca Baldino havde svaret: "Det er kernene i æblerne: de er som små mandler
og det er dem, der giver marcipansmagen....derfor går min "Sidro" godt til frugttærter, især æbletærter à la tarte tatin, men prøv den også på hårde,
lagrede oste: en åbenbaring. Så vi er i hedvinens verden med lav alkoholprocent (8%) og masser af smag. Som bydeglas er den også perfekt: både
køleskabskold og tempereret. Her kan I bestille to af produkterne:

Aceto di Mele :  59,- kr.  for 0,5 lt.
Sidro del Sannio:   85,- kr. for 0,5 lt.

Hvis I er sent på det med julegaverne, kan I bestille en meget smuk og elegant original gaveæske med to eddikker og en sidro til  215,- kr.
( 59,-+ 59,- + 85,- + 12,-).

For at bestille send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten BALDINO i Emne/Subject.
Prisen er 215,-. Kassens indhold kan ændres. Levering: 45,- kr. overalt i landet.

I kan læse mere om dette spændende firma på www.baldino.it.


(2) OLIVENOLIE høsten 2005
Forsinkelserne gælder ikke de to olivenolier, som jeg har modtaget fra La Loggia og Parco dei Buoi. De er begge to fra høsten 2005 og det er
først nu, at de er klar.
La Loggia er en gammel kending: det er den nye olie med det typiske toskanske bid og friske grønne smag. En yndet mellemmad
er "pane olio e sale" og jeg kan love jer for, at en ret som "spaghetti olio e parmigiano" er saliggørende, når den tilberedes med
den rigtige olie og den rigtige parmigiano.  Parco dei Buoi (Oksepark) er en producent fra regionen Molise, som er gået tilbage til rødderne:
både gården og olivenlund er , som man siger idag "hardcore": kompromisløste dedikeret til kvalitet.
Olien har jeg valgt, fordi den har både noget af den dejlige toskanske smag
og noget af den lette delikate liguriske frugt. Alle flasker er nummererede og et kig på hjemmesiden www.parcodeibuoi.com
vil måske give jer en idé om det seriøse arbejde, som producenten Francesco Travaglini  præsterer. Vi er i olivenoliernes toptyve.

Olie 2005 Extra Vergine di Oliva (EVO)  La Loggia       135,- flaske à  0,75 lt.

Olie 2005 Extra Vergine di Oliva (EVO) "Il Tratturello" Parco dei Buoi Molise  115,-  flasken à 0,75 lt.

Olie 2005 "Il Tratturello" Parco dei Buoi Molise  105,-    0,75 lt olivengrøn blikdåse med hældetud

(3) EDDIKE
Har man sagt olie, skal man også sige eddike. Jeg er lige færdig med at læse Claus Meyers og Andreas Harders "EDDIKE"
udgivet af Politikens Forlag. I mange år vil bogen være "bogen", standardreference værket om emnet, som bliver
set, smagt og beskrevet fra alle vinkler med en entusiasme og et engagement, der kun bliver bedre af den tekniske
kompetence, som de to forfattere har : den ene som kemiuddannet og tidligere laborant, den anden, Claus Meyer, som dedikeret
kok, gastrofyrst og nu eddikeproducent. Alle de spørgsmål I måtte have om almindelige og mindre almindelige vineddikker,
frugteddikker, "falsk" og ægte balsamico, anvendelse, opbevaring, opskrifter, bliver ikke blot besvaret men svarene bliver uddybet og
forklaret. For blot fem år siden var sådan en bog utænkelig i de danske madbøgers række. Nu er den her og den er her for at blive.

Det var mens jeg læste bogens afsnit om balsamico, at jeg kom til at tænke på "hvorfor sælges balsamico altid i små flasker?"
Svaret er indlysende: til dels er det et modningsprodukt, der tager tid at fremstille og tid er penge, til dels signalerer den lille flaske
noget værdifuldt, der skal bruges med omhu og næsten med pipette. Men, tænkte jeg også, konsekvensen er, at mange ikke
køber gode balsamico, fordi den nemlig er dyr eller også køber de industriprodukter, hurtigtfremstillede lookalikes.
Konsekvensen af de små flasker er også at de, der endelig køber de lidt dyrere produkter, bruger dem sparsomt og faktisk afskærer sig fra at anvende dette dejlige krydderi til mange tilberedelser, hvor det ville gøre gavn som fx "salsa imperiale", som er imperiale dvs kejserlig, fordi der går en del balsamico til dens tilberedelse.

Så fik jeg en idé, som ingen har fået før. Derfor er den enten genial eller dum. "Hvad hvis vi kommer en rigtig god balsamico, lad os sige én med en ti-tolv års lagring i en stor flaske: en almindelig vinflaske for eksempel?" "Fint", svarede producente n", men den bliver ret dyr...lige som tre flasker à 25 cl".  "Nej sagde jeg: "for det første sparer du på glasset og på aftapning, for det andet sælger du mere balsamico og det må give lidt kvantumsrabat, for det tredje
giver du mine kunder en mulighed for at bruge god balsamico lidt mere rundhåndet og eksperimentere med den: dvs mersalg". Luciano, sådan hedder producenten, var parat med indsigelser: "Men jeg skal trykke nye etiketter til trekvartliters flasken og ny karton...." "Nix, sagde jeg: vi bruger de etiketter du har i forvejen og de tolvstyks karton, som du bruger til almindelig eddike: jeg er forholdsvis ligeglad med udstyret, jeg vil hellere bruge pengene på indholdet, som skal være super. Det er et eksperiment: enten knækker vi knoglerne på det eller har du en succes i huset. Alt afhænger af hvor god og gammel en balsamico du giver mig."  Lucianos eneste kommentar var et suk, der nemt kunne opfattes som opgivende: "Carlo, du ruinerer mig....men det har du nu gjort i snart tredive år, så jeg sender dig en prøve." Tro det eller ej, dagen efter bankede en uniformeret mand fra UPS på døren her i Virum med en prøve fra Luciano! Eddiken blev smagt med det samme og blev straks godkendt. Vidunderet er nu her. Med den sædvanlige avance på fyrre procent kan jeg lige nå at holde denne balsamico under de ethundredekroner. Lad os se, om ideen har været genial eller dum:

Aceto Balsamico di Modena  0,75 cl.  95,- kr.

Producenten, Giuseppe Giusti, Modena, angiver indholdet som udtaget af fade med mellem 10 og 15 års lagring.
Da det er et eksperiment, er der kun aftappet tolv hundrede flasker af denne for den prisklasse extraordinært høje kvalitet.

For at bestille en prøve på de nye produkter send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten OLIE&MODENA i Emne/Subject.
Kassens pris er  345,- kr. (1 flaske Tratturello 115,- + 1 fl. La Loggias Olie 135,- + 1 fl. à 0,75 lt. Balsamico). Levering: 45,- kr. overalt i landet.

(3) VINO.....

....skal vi heller ikke glemme. Blandt forsinkelserne er der også La Loggia, som dog lader sig "tilgive" med meget
fine priser på Chianti Classico 2001 Terra dei Cavalieri (85,-) og den nys frigivne RISERVA 2001 Eclipse (139,-).
La Loggia har også sendt ethundredeogtyve flasker af deres mousserende vin "RIBOT". Den fremstilles af 70% pinot bianco
og 30% af trebbiano og malvasia. http://www.fattorialaloggia.com/ribot.htm. I Italien er der tradition for, at man forærer en flaske mousserende vin til de ryttere, der er faldet af hesten: RIBOT er bland de mest anvendte, da vinen bærer samme navn (og etiket) af en hest, der var meget vindende og berømt i halvtredserne. Vinene kommer på lageret onsdag den 28.ds. Prisen finder I herefter i en liste over:

(4) MOUSSERENDE & PERLENDE:

OMBRA  Prosecco IgT         56,- kr. perlende

OMBRA Prosecco Extra Dry 75,- kr. mousserende

OMBRA Prosecco Extra Dry, mousserende magnumflaske 1,5 liter i originale gavekarton og musik CD 150,- kr.

Selezione ORO  Prosecco IgT Valdo  mousserende 65,- kr.

RIBOT mousserende tør  100,- kr.

VIVIANA Prosecco Superiore di CARTIZZE mousserende 115,- kr.

Franciacorta  Brut DOCG Monzio mousserende  125,- kr.

Franciacorta Satén DOCG Monzio mousserende 139,- kr.

og hvorfor ikke ?

MUTINA Lambrusco Grasparossa di Castelvetro 2004 DOC   49,50 kr. perlende.

Og med det er der ikke andet tilbage end at ønsker jer alle

et  GODT NYTÅR og stort tak herfra for året der gik!!


Ciao,

Carlo

AFHENTNING & LEVERING:

Der er forsendelse med fragtmand til og med den 29. og levering med egne vogne til og med den 30.
 
Der er ellers åben for afhentning på lageret beliggende Skodsborgvej 48 A kld., 2830 VIRUM.
Afhentning kan ske enten efter nærmere aftale med 4585 1978 eller i lagerets åbningstider som p.t. er:

TIRSDAG den 27. december: 12:00 til 17:00

ONSDAG den 28. december: 12:00 til 17:00 

TORSDAG den 29. december: 12:00 til 17:00

FREDAG den. 30. december: 12:00 til 17:00

Næste mail: søndag den 1. januar 2006.


På de tidspunkter vil Tai R. Pundik yde sit udmærkede salgs- og rådgivningsarbejde.

OBS!! for at sætte lidt skub i afhentningerne yder vi  3% afhentningsrabat.
Rabatten fratrækkes ved betaling. Betaling med kontanter og dankort.
Venligst indiker allerede ved bestilling, om I ønsker at afhente eller få vinene leveret.

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10