Hvordan gik det med lam eksperimentale ?

Kære Vinvenner,

0204a
Mailen idag bærer præg af, at vi er i gang med forberedelserne til Dolcetto DAG (på engelsk: Dolcetto Day). Derfor har åbningsbilledet ovenfor intet med sagen at gøre, andet, end at MUTINA passer meget fint til polenta med salsiccia og tomatsauce. Altså: der er altid tid og plads til MUTINA, i folkemunde "Gudedrikken". Link til bestilling i bunden af mailen. Og nu lidt om en vinsmagning jeg virkelig glæder mig til:

D O L C E T T O

DRUEN

Blå drue som menes oprindeligt at stamme fra Monferrato, hvorfra druen har bredt sig til stort set resten af hele Piemonte og til den vestlige del af Ligurien. Noget dolcetto dyrkes også i Val d’Aosta, Oltrepó Pavese, omkring Piacenza og i omegnen af Milano (*). En indfødt drue, formodentlig en naturlig udvikling af lokale druer.

NAVNET

Dolcetto betyder ”den lille søde” og det refererer til druen, hvis sødme også gør den anvendelig som spisedrue: navnet til trods er vinen altid tør. Druen nævnes for første gang i moderne tider i en vintekst fra 1799 under navnet ”dossét”. Dog allerede den 28. august 1593 finder vi en kommunal forordning i landsbyen Dogliani med følgende tekst (oversat fra italiensk): ”Ingen vover at høste før den 21. september. Hvis nogen skulle have brug for at høste ”i dossetti” før den dato, skal der anmodes om tilladelse fra byrådet”. Hvilket i øvrigt bekræfter, at dolcetto er en af de tidligt modnende druer.

Det dialektalske udtryk ”dossét” henleder tanken på ”dosso”, en forhøjning i terrænet, og nogle mener, at navnet dolcetto skulle betyde ”vin fra vinplanterne dyrket på forhøjninger”. Den forklaring er dog mindre akkrediteret i forhold til forklaringen med reference til druens sødme.

TYPERNE

En af årsagerne til Dolcettos ”renæssance” er druens tilpasningsevne og karakterskift i forhold til, hvor druerne bliver dyrket. Hvad klima, jordbund og dyrkningstraditioner angår, er der store forskelle fra det solrige og vindblæste Vestligurien i syd til Langhe i nord. Groft sagt giver sandholdig jordbund vine med lysere, violet farve, mens kalkrig grobund giver vine af mørkere, granatrød farve.

DOLCETTO I DAG

Vi har lært, at Dolcetto altid har været piemontesernes hverdagsvin, ligetil og ukompliceret, ideel til at blive nydt ung og kølig. Passer det? Ja, men det er en sandhed, der tåler flere modifikationer, som vi vil teste med vinene fra 2016 og 2017. I distrikterne Ovada, Dogliani og Diano d’Alba antager druen ”ulveklæder” og præsenterer sig i flere interessante og især uventede fortolkninger. I Piemonte findes der flere DOC områder med hver med sine karaktertræk. I Ligurien optræder dolcetto i DOC Vinen Ormeasco di Pornassio. Alt efter hvert enkelt distrikts lokale vinregulativer kan Dolcetto fås som Superiore og Riserva.

Dolcetto d’Alba DOC
(Superiore hvis min. procent er 12,5 og lagring min. 12 mdr.)

Dolcetto d’Asti DOC
(Superiore hvis min. procent er 12,5 og lagring min. 12 mdr.)

Dolcetto d’Acqui DOC
(Superiore hvis min. procent er 12,5 og lagring min. 12 mdr.)

Dolcetto Langhe Monregalesi DOC
(Superiore hvis min. procent er 12,5 og lagring min. 12 mdr.)

Dolcetti di Diano d’Alba DOCG:
(Superiore hvis min. procent er 12,5 og lagring min. 12 mdr.)
(Før 1989 en del af Dolcetto d’Alba DOC. Nu inddelt i 77 Sorí-cru)

Dolcetto di Dogliani DOCG
(Min. alkohol 13%, min. lagring 12. mdr.)

Dolcetto di Ovada DOCG
(Min alkohol 12,5%, min lagring 12 mds, cru vine 20 mdr.
Riserva udgaven 24 mdr.

PÅ SMAGNING:

LEGGERO (Canavese)
2022 Langhe Dolcetto 135,-

SCHIAVENZA (Langhe)
2022 Dolcetto d'Alba (Serralunga) 85,-

TENUTA CUCCO (Langhe)
2020 Dolcetto d'Alba (Serralunga) 95,-
2022 Dolcetto d'Alba 90,-

MARELLO (Langhe)
2022 Dolcetto d’Alba 105,- Vigne Vecchie

CASCINA SANT'EUFEMIA (Langhe)
2022 Dolcetto d'Alba DOC "Vecchie Vigne 95,-

RIVETTI (Langhe)
2023 Dolcetto Langhe 90,-

LE GINESTRE (Langhe)
2023 Dolcetto d'Alba (Monforte) 109,-

BALDISSERO (Langhe)
2023 Dolcetto d'Alba (Treiso) 95,-

GIANLUIGI LANO
2023 Dolcetto d'Alba Cru Ronchelle økologisk 135,-

ANNAMARIA ABBONA (Dogliani)
2023 Dolcetto Langhe (prøver fra fad) 95,-
2022 Sorí dij But Dogliani 129,-
2019 San Bernardo Dogliani Superiore 219,-
2021 Majoli Dogliani Superiore 155,-

ABRIGO GIOVANNI (Diano)
2022 Dolcetto di Diano d'Alba "Sorí dei Crava" 135,- 2021 Dolcetto Superiore "Garabei" 155,-

ANDREA RINALDI (Acqui)
2017 Dolcetto d'Acqui 75,-

LA CHIARA (Monferrato)
2022 Dolcetto Monferrato 90,-

LA VALLETTA (Ovada)
2021 Ovada DOCG 99,-
2022 Dolcetto di Ovada 85,-

CA' DEL BRIC (Ovada)
2020 Mayno Zero Ovada DOCG s.s.a. 99,-
2016 Tre Lustri Ovada DOCG Riserva s.s.a. 195,-
s.s.a. = senza solfiti aggiunti: uden tilsatte sulfitter

RAMOINO (Vestligurien Imperia-provinsen)
2022 Ormeasco di Pornassio 149,-

CASCINA NIRASCA (Vestligurien Imperia-provinsen)
2022 Ormeasco Superiore 225,-
2020 Ormeasco Selezione Ventennale 195,-

Kuriosum:
TINTERO Toscana IgT 115,-
50% dolcetto

Alle priser inkl. moms. Forudbestilling- og betaling: alle priser gælder udelukkende for bestilling og betaling på dagen den 4. april. Leveringstid: 21 dage.

DISTANT FRIENDS

DIstant Friends kommer hverken til at slippe for et referat om, hvordan dagen er gået, for hvilke Dolcetto deltagerne havde stemt på eller for lidt info om mulighed for at bestille nogle Dolcetto hjem.

Nu med behørig henvisning til forsalget, der er i gang og som slutter søndag den 7. april, det lovede link til MUTINA og de ugåglipbare Påskefund:

https://www.carlomerolli.dk/da/ugemails/alle

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/36-vinsmagninger/4485-dolcetto-dag-med-oenolog-giorgio-barbero-torsdag-den-4-april-2024-dd4/

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGER: Skovlytoften 1, 2840 HOLTE

onsdag den 3. april: ÅBENT 14:00 til 17:00

torsdag den 4. april:
ÅBENT 12:30 til 17:00
DOLCETTO DAG:

fredag den 5. april: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 6. april : LUKKET
søndag den 7. april: ÅBENT 13:00 til 16:00

TILLYKKE CHRISTINA !!!

mandag den 8. april: ÅBENT 14:00 til 17:00
tirsdag den 9. april: LUKKET
onsdag den 10. april: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 11. april: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 12. april: LUKKET
pga deltagelse til italiensk Vinfestival

lørdag den 13. april : LUKKET
søndag den 14. april :ÅBENT 13:00 til 16:00**

Næste Ugemail Forrige Ugemail